Alerta in Spania: ETA si-ar putea sarbatori cei 50 de ani cu noi atentate

Vineri, 31 Iulie 2009, ora 15:34
797 citiri
Alerta in Spania: ETA si-ar putea sarbatori cei 50 de ani cu noi atentate

Spania este in stare de alerta maxima, vineri, dupa ofensiva sangeroasa lansata de ETA pentru a-si marca 50 de la infintare, in timp ce in paralel aveau loc funeralii de stat pentru cei doi membri ai Garzii Civile ucisi cu o zi inainte in explozia unei bombe in Baleare.

Pe drumuri, in porturile comerciale si de iahturi, precum si pe aeroportul din Mallorca, un important dispozitiv de politie era in continuare vizibil in insula mediteraneana plina de turisti straini, transmite AFP.

Autorii atentatului din ajun inca nu fusesera gasiti, iar politia incearca sa impiedice fuga lor si comiterea altor atentate.

Cu acest atentat, precedat miercuri de explozia unei furgonete care nu s-a soldat decat cu raniti, la o cazarma a Garzii Civile de la Burgos, nord, organizatia separatista basca ETA si-a demonstrat capacitatea de a face rau, la 50 de ani de la infiintarea sa, in plina dictatura franchista, la 31 iulie 1959.

In semn de unitate, seful guvernului socialist Jose Luis Rodriguez Zapatero si seful opozitiei conservatoare Mariano Rajoy au mers impreuna la Palma de Mallorca, la capela unde au fost depuse trupurile celor doi morti in atentatul de joi.

Cei doi politicieni urmau sa asiste apoi la funeraliile de stat ale lui Carlos Saenz de Tejada Garcia, in varsta de 28 de ani, si Diego Salva Lezaun, in varsta de 27 de ani.

Funeraliile vor fi prezidate de printul mostenitor Felipe, in absenta regelui Juan Carlos, aflat in vizita oficiala in insula portugheza Madera.

Trupurile vor fi transportate la catedrala din Palma de Mallorca, unde va avea loc o slujba religioasa in prezenta arhiepiscopului militar Juan del Rio Martin.

Atentatul de joi a ridicat la 828 numarul mortilor imputati ETA in 41 de ani de lupta armata pentru independenta Tarii Bascilor, dintre care 95% dupa moartea lui Franco.

"Traficul in porturile Palma si Alcudia a fost reluat, dar este restrans din cauza masurilor de securitate in vigoare de la atentat. Vasele nu pot nici veni, nici pleca din insula fara autorizatie de la Garda Civila", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al autoritatii aeroportuare.

Zapatero declarase joi seara ca a dat "instructiuni fortelor de securitate pentru ca acestea sa ridice la maximum nivelul de vigilenta si sa protejeze populatia de acesti asasini".

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#alerta Spania, #atentate ETA, #ETA 50 de ani , #stiri externe