Alerta in UE dupa descoperirea unui ulei din Ucraina contaminat

Sambata, 26 Aprilie 2008, ora 19:41
1668 citiri
Alerta in UE dupa descoperirea unui ulei din Ucraina contaminat

Comisia Europeana a declansat o alerta dupa ce in mai multe state membre au fost descoperite loturi - care proveneau din Ucraina - de ulei de floarea-soarelui contaminat cu hidrocarburi, a anuntat o purtatoare de cuvant de la Bruxelles, transmite AFP.

Contaminarea a fost semnalata, miercuri, de catre autoritatile franceze si privea un transport de ulei de floarea-soarelui din Ucraina care sosise in Franta la 23 februarie, a precizat purtatoarea de cuvant a Comisiei Europene.

Toate statele membre au fost imediat avertizare si pana sambata fusesera descoperite noua containere cu loturi din acest ulei contaminat in cinci state membre: Franta, Spania, Italia, Olanda si Regatul Unit, potrivit oficialului Comisiei.

Primele analize efectuate asupra uleiului au indicat prezenta unor hidrocarburi, insa la niveluri care "nu prezinta riscuri pentru sanatatea umana", a mai declarat purtatoarea de cuvant.

Totodata, Comisia Europeana a cerut informatii autoritatilor ucrainene. "Ele sunt asteptate luni", a precizat purtatoarea de cuvant. Aceste informatii sunt necesare pentru a permite controale in statele membre, care pot lua masuri la nivel national.

Autoritatile spaniole au retras temporar de la vanzare uleiul de floarea-soarelui din toate magazinele din tara.

In 1981, ulei de rapita contaminat cu anilina, un extract derivat al nitrobenzenului, a provocat moartea a sute de persoane in Spania. Acest produs fusese vandut ca un substitut al uleiului de masline la periferiile foarte populate ale Madridului si in alte orase.

Scandal la nivel înalt în Guvernul Ucrainei. Un important ministru, suspectat de corupție, a demisionat
Scandal la nivel înalt în Guvernul Ucrainei. Un important ministru, suspectat de corupție, a demisionat
Mîkola Solski, ministrul ucrainean al Agriculturii, a demisionat din funcție după ce a fost acuzat că şi-a însuşit terenuri care aparţin statului înainte să intre în Guvern, potrivit...
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Pentagonul a pregătit de luni de zile pachete de arme și muniții pentru Ucraina. Sunt disponibile livrări prin Polonia și prin centrele logistice ale armatei americane din Germania. Acum...
#ulei, #contaminat, #Ucraina, #alerta, #UE , #stiri externe