Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ambasada Romaniei din Londra nu va plati datoria de 200.000 de lire sterline

Duminica, 02 Martie 2008, ora 22:24
3656 citiri
Ambasada Romaniei din Londra nu va plati datoria de 200.000 de lire sterline

Ambasada Romaniei din Londra refuza sa plateasca o datorie de 203.000 de lire, invocata de municipalitate, considerand ca aceasta nu are un temei juridic si contravine Conventiei de la Viena, a declarat duminica, pentru NewsIn, un diplomat roman din cadrul Ambasadei.

Cotidianul The Guardian a scris, sambata, ca Ambasada Romaniei se numara printre misiunile diplomatice ale tarilor UE cu cele mai mari datorii catre municipalitatea londoneza, careia ii datoreaza circa 200.000 de lire pentru o asa-numita "taxa de descongestionare a traficului rutier".

"Romania nu va plati taxa de descongestionare a traficului din motivul ca aceasta este o taxa impusa de municipalitatea Londrei pentru a descuraja traficul in centrul capitalei, in schimbul careia nu se ofera niciun serviciu. Taxa a fost introdusa din 2003 pentru o anumita zona, iar din ianuarie 2007, zona asupra careia aceasta taxa se aplica s-a extins si a cuprins si strada pe care se afla ambasada Romaniei", a explicat Bianca Mina, secretar II in cadrul Ambasadei Romaniei la Londra, diplomat al sectiei politice.

Romania este plasata, in editia de sambata a publicatiei The Guardian, in topul celor 20 de ambasade din Londra care datoreaza, impreuna, peste 10 milioane de lire municipalitatii, din neplata taxei de descongestionare a traficului. Cotidianul britanic precizeaza insa ca misiunile diplomatice considera aceasta taxa ca fiind neintemeiata din punct de vedere legal. Potrivit datelor oficiale, Romania ar datora 203.772 lire (265.667 euro).

Bianca Mina a explicat ca Romania s-a raliat punctului de vedere al celorlalte ambasade care au fost afectate de plata acestei taxe - ambasadele SUA, Germaniei, Japoniei, Rusiei si reprezentanta Nigeriei - si care considera taxa nefondata. Prin urmare, nerecunoscand taxa, Ambasada Romaniei nu o va plati.

Potrivit Conventiei de la Viena, articolul 34, litera e, pentru misiunile diplomatice exista obligatia de plata a contravalorii unor servicii, in timp ce taxa de descongestionare nu ofera niciun serviciu, fiind doar un proiect urbanistic general, a precizat Bianca Mina.

Aceasta a invocat, in acest context, si articolul 26 al Conventiei de la Viena, care prevede obligatia statului acreditar de asigurare a liberei circulatii si a deplasarii diplomatilor.

Municipalitatea Londrei a asimiliat nefondat taxa de descongestionare a traficului taxei de parcare, din punctul de vedere al Ambasadei Romaniei. Taxa de parcare ofera, in schimbul platii, un serviciu concret - posibilitatea de a parca masina. "Precizam ca diplomatii romani platesc aceasta taxa din fonduri proprii", a mai declarat diplomatul

Ambasadei romane din Londra.

Purtatorul de cuvant al primariei Londrei declarase insa, potrivit The Guardian, ca "Guvernul Marii Britanii a decis ca municipalitatea ofera un serviciu de descongestionare a traficului si ca, in concluzie, nu este vorba de o taxa, ci de contravaloarea unui serviciu, care trebuie platit si de diplomati".

Bianca Mina a spus ca, pe langa specialistii in drept ai ambasadelor metionate de TfL (Transport for London - Transport pentru Londra) ca fiind datornice catre municipalitatea Londrei, taxa este considerata ca neavand temei juridic si de catre prestigiosi profesori in drept international de la universitati din SUA.

Reprezentanti ai mai multor ambasade ale statelor membre UE, printre care Germania, s-au intalnit inca de anul trecut pentru a discuta despre problema taxei de descongestionare, dar nu au reusit sa ajunga la o concluzie finala comuna la nivel de UE, mai precizeaza articolul din The Guardian.

Ambasada SUA datoreaza statului britanic peste doua milioane de lire, dupa cum a titrat in editia de sambata The Guardian. Banii provin din neplata taxei de descongestionare a traficului, dar si a altor taxe de circulatie, potrivit situatiei oferite The Guardian de Transport for London. Aceasta suma plaseaza ambasada americana in fruntea ambasadelor si misiunilor diplomatice care refuza sa plateasca taxa de 8 lire pe zi.

Ambasada SUA a declarat inca din 2005 ca taxa de descongestionare este ilegala, in baza Conventiei de la Viena, iar personalul diplomatic american din Londra a fost instruit de Departamentul de Stat al SUA sa nu plateasca aceasta taxa. Primarul Londrei a amenintat ca va ridica toate masinile apartinand diplomatilor, dar acest lucru nu s-a intamplat inca. In topul datornicilor, SUA este urmata de Japonia, cu o datorie de peste un milion de lire, de Nigeria (982.350 de lire), Rusia (912.360 de lire) si Germania (828.170 de lire).

The Guardian mai mentioneaza printre statele UE din Top 20 al ambasadelor datornice muncipalitatii Londrei, ambasada Frantei (263.200 lire), ambasada Poloniei (249.000), ambasada Romaniei (203.740), ambasada Spaniei (184.580) si ambasada Greiciei (181.200).

Ministerul de Externe al Marii Britanii sustine, potrivit publicatiei, pozitia municipalitatii Londrei, subliniind ca diplomatii britanici din Norvegia si Singapore nu sunt scutiti de taxa de descongestionare din respectivele tari.

Alarmă în Londra: Doi cai din armata britanică au scăpat liberi pe stradă. O persoană a fost rănită FOTO/VIDEO
Alarmă în Londra: Doi cai din armata britanică au scăpat liberi pe stradă. O persoană a fost rănită FOTO/VIDEO
Autorităţile din capitala britanică au anunțat miercuri, 24 aprilie, că mai mulți cai, între care unul plin de sânge, au fost scăpaţi de sub control în Londra şi cel puţin o persoană...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#ambasada, #Londra, #datorie, #nu plateste , #stiri externe