Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Ambasadele de la Teheran sunt solicitate prin e-mailuri sa primeasca manifestanti

Luni, 22 Iunie 2009, ora 08:00
911 citiri
Ambasadele de la Teheran sunt solicitate prin e-mailuri sa primeasca manifestanti

Mai multe ambasade din Iran au primit e-mailuri prin care li se cere sa-si deschida portile pentru ca manifestantii opozitiei sa-si poata gasi un refugiu, insa nu a fost confirmata nicio cerere efectiva de acordare de azil, au declarat duminica surse diplomtice citate de AFP.

"Cateva mailuri care cereau deschiderea portilor pentru manifestanti au fost trimise sambata din Suedia ambasadei noastre din Iran, dar nu vorbim despre o avalansa de mesaje", a declarat pentru AFP directoarea serviciului de presa al Ministerului suedez de Externe, Cecilia Julin.

A primi refugiati presupune "o decizie politica, iar azi nu putem sa acordam azil pe teritoriul ambasadei", a comentat Cecilia Julin in numele Suediei. "Daca va fi luata decizia, ar fi un gest foarte dur la adresa guvernului iranian", a subliniat ea.

La Paris, Ministerul de Externe a confirmat ca ambasada sa din Iran a primit, "ca multe altele", mesaje din partea unor persoane particulare, mobilizate prin retele sociale, dar aceste cereri "nu corespund unor solicitari concrete pe teren", a spus MAE francez.

Quai d'Orsay a subliniat ca Ambasada Frantei nu a fost solicitata sa primeasca raniti si in consecinta nu a refuzat nicio cerere, "in ciuda unor zvonuri".

Diplomatia austriaca a recunoscut ca a fost contactata de organizatii neguvernamentale, iar purtatorul sau de cuvant, Peter Launsky-Tieffenthal, a declarat pentru AFP ca "orice persoana ranita va gasi cu siguranta prima asistenta la Ambasada". Totusi, a precizat oficialul, "nu s-a prezentat nicio persoana ranita sau care sa doreasca obtinerea azilului".

Ambasada Danemarcei in Iran a primit, la randul sau, astfel de e-mailuri "in timpul weekendului", dar, "cum nu s-a prezentat nicio persoana, chestiunea primirii de refugiati e doar teoretica", a declarat la Copenhaga un purtator de cuvant al diplomatiei daneze.

"Nu stiu de unde provin aceste e-mailuri, dar nimeni nu s-a prezentat pentru a cere azil", a declarat un responsabil al Ministerului finalndez al Afacerilor Externe, specializat in problemele din Golf, Anssi Leino.

Stockholm sustine ca ambasadele de la Teheran ale tarilor UE au discutat intre ele pe aceasta tema, dar nu se stia inca, duminica seara, daca au ajuns la o pozitie comuna.

"Ambasada noastra este in legatura cu partenerii sai europeni si exista o concertare generala in ceea ce priveste reactiile pe care sa le adoptam in fata evenimentelor", a anuntat Parisul.

Suedia se pregateste sa preia de la 1 iulie presedintia prin rotatie a Uniunii Europene, iar pana in prezent Stockholm a evitat sa comenteze prea pe larg evenimentele iraniene. "Este foarte dificil sa stim ce se intampla in prezent in Iran", a declarat o sursa diplomatica suedeza.

"Nu suntem deschisi pentru refugiati", a declarat in schimb, transant, un purtator de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe din Norvegia, tara care nu este membra UE. Ulterior, ministerul norvegian a precizat ca ambasada sa de la Teheran "nu a primit niciun manifestant".

O lista cu ambasade prezentate ca acceptand raniti circula pe Internet. Potrivit AFP, pe lista figureaza Germania, Australia, Belgia, Finlanda, Franta si Mexic.

Si Romania a fost inclusa pe o lista care a circulat pe Twitter cu ambasade care ar fi primit protestatari iranieni raniti, dar Ministerul de Externe a negat, la solicitarea NewsIn, aceasta informatie. Potrivit publicatiei de limba engleza The National din Emiratele Arabe Unite, dupa protestele de sambata de la Teheran utilizatorul cu numele "Anonymous Iran" a postat urmatorul mesaj:

"In timp ce ranitii erau transportati catre spitale, multi au fost luati in custodia politiei fara macar a mai ajunge la spital. Sunt surse care confirma, de asemenea, ca fortele guvernamentale se duc ulterior la spital si ii ridica pe raniti, luandu-i cu forta si ducandu-i catre destinatii necunoscute. Arestarea protestatarilor raniti este de o asemenea amploare, incat sursele noastre le-au spus celor aflati in Iran sa nu se duca in spitale.

Cateva ambasade din Teheran si-au deschis portile pentru protestatarii raniti. Printre acestea se numara ambasadele Sloveniei, Olandei, Italiei, Marii Britanii, Australiei, Romaniei, Republicii Cehe, Danemarcei si Germaniei. Sunt zvonuri ca si alte ambasade isi deschid usile pentru protestatari. Totusi, nu putem confirma pe deplin. S-a confirmat insa ca Ambasada Canadei si-a inchis portile si i-a respins pe protestatarii raniti spunandu-le ca nu accepta pe nimeni".

Ministerul roman de Externe spune insa ca informatia despre eventuala primire a unor protestatari iranieni raniti la Ambasada Romaniei nu se confirma si precizeaza ca sediul reprezentantei diplomatice romane nu se afla in zonele unde au avut loc confruntari violente intre manifestanti si fortele de ordine.

Cel putin zece persoane au fost ucise si mai mult de 100 au fost ranite sambata la Teheran, potrivit presei oficiale, in a opta zi a crizei care a urmat dupa anuntul privind realegerea din primul tur de scrutin a presedintelui ultraconservator Mahmoud Ahmadinejad.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Iran manifestatie, #Teheran proteste, #alegeri Iran , #stiri externe