Ambasadorul Rusiei la NATO indulceste tonul la adresa Kosovo

Duminica, 24 Februarie 2008, ora 21:40
1737 citiri
Ambasadorul Rusiei la NATO indulceste tonul la adresa Kosovo

Reprezentantul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, a abandonat duminca amenintarile facute vineri referitoare la folosirea fortei de catre tara sa, daca NATO si UE "sfideaza" ONU in ceea ce priveste Kosovo, transmite AFP.

"Nu avem intentia de a interveni militar intr-un punct fierbinte departe de frontierele noastre", a declarat Rogozin, citat de agentia Interfax.

"Nu exista niciun atac direct la adresa Rusiei sau a intereselor noastre nationale", a adaugat el. "De aceea, pozitia Rusiei va fi sa-si foloseasca autoritatea politica si morala, autoritatea absoluta pe care o avem in Balcani, inclusiv in Serbia, pentru a ne apara adevarul", a spus el, referindu-se la opozitia Rusiei fata de independenta Kosovo.

Declaratiile, mai moderate, intervin cu o zi inainte de vizita la Belgrad a succesorului lui Vladimir Putin, Dmitri Medvedev.

Vineri, Rogozin amenintase cu "folosirea fortei brutale, adica a fortei militare", daca Uniunea Europeana adopta o pozitie unitara in privinta Kosovo sau daca NATO "isi depaseste mandantul" in Kosovo, sfidand astfel ONU.

Declaratiile sale, alaturi de cele ale lui Vladimir Putin, care comparase independenta Kosovo cu un bumerang care "li se va intoarce in fata" occidentalilor, suscitase sperantele sarbilor din Kosovo ca Rusia va interveni pentru a-i salva. "Rusia intra in razboi pentru Kosovo!", titra sambata cotidianul sarb Press, citandu-l pe reprezentantul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin.

Ziarul il citeaza si pe Aleksandar Vucici, un inalt responsabil al Partidului Radical Sarb (SRS), formatiunea cea mai bine reprezentata in Parlament, care a declarat: "Numai rusii pot sa puna capat masurilor de tip fascist ale NATO in Kosovo".

Un lider al sarbilor din Kosovo, Goran Bogdanovici, a salutat, la randul sau, atitudinea Moscovei. "Se pare ca problema Kosovo a iesit din cadrul Balcanilor si de acum putem sa ne asteptam la o disputa intre marile puteri privind aceasta chestiune", a declarat Bogdanovici pentru cotidian. "Declaratia lui Rogozin este perceputa ca un avertisment catre Occident pentru a mentine prezenta sa in Kosovo in cadrul Rezolutiei 1244, altfel tensiunile se pot accentua si pot conduce la un conflict de proportii mondiale", a afirmat el.

Numarul trei din Departamentul de Stat american, Nicholas Burns, ceruse vineri Rusiei sa se delimiteze de "comentariul cinic si depasit" al lui Rogozin si i-a recomandat ambasadorului Moscovei la NATO sa studieze istoria, reamintind ca Alianta apara minoritatea sarba si lacasurile sale de cult din Kosovo.

Dmitri Rogozin este o personalitate destul de controversata si cu pozitii schimbatoare. El a daruit secretarului general al NATO Jaap de Hoop Scheffer o secure, cand si-a preluat mandatul de ambasador al Rusiei pe langa Alianta, la sfarsitul lunii ianuarie.

Rogozin, care a fost membru al Dumei de Stat timp de 10 ani, a fost in trecut mai degraba ostil NATO, cerand ca Moscova sa isi consolideze prezenta militara in Marea Baltica pentru a le face fata occidentalilor. in 2006, el calificase Alianta drept o "organizatie muribunda". in ceea ce priveste Kosovo, el a afisat pozitia oficiala a Moscovei de sprijinire a Serbiei, care respinge independenta provinciei sale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când va fi pregătită Rusia să atace NATO. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial militar german
Când va fi pregătită Rusia să atace NATO. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial militar german
Rusia ar putea fi pregătită din punct de vedere militar să atace ţările NATO în decurs de 5 până la 8 ani, dacă va alege să facă acest lucru, după ce îşi va reconstrui forţele...
„Să nu scape de sub control”. Secretarul general al NATO spune că nimeni nu are de câștigat de pe urma unui alt război în Orientul Mijlociu
„Să nu scape de sub control”. Secretarul general al NATO spune că nimeni nu are de câștigat de pe urma unui alt război în Orientul Mijlociu
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO şi-a exprimat vineri, 19 aprilie, preocuparea privind situaţia din Orientul Mijlociu după lovitura aeriană atribuită Israelului asupra Iranului,...
#Rusia, #Kosovo, #NATO , #stiri externe