Arhitectii principali ai independentei Kosovo

Duminica, 17 Februarie 2008, ora 13:07
3241 citiri
Arhitectii principali ai independentei Kosovo

Independenta provinciei sarbe Kosovo, care va fi declarata duminica, va fi ultima etapa a dezmembrarii fostei Iugoslavii, care a inceput in anii 90, cu razboaie care au devastat Balcanii.

Kosovo nu a avut niciodata statut de republica in cadrul Iugoslaviei, ceea ce a reprezentat pentru Serbia un argument in plus pentru a se opune independentei unei provincii pe care o considera leaganul istoriei si culturii sale.

Agentia internationala de stiri France-Presse prezinta principalii responsabili kosovari albanezi care au contribuit la independenta Kosovo, provincie din sudul Serbiei.

Ibrahim Rugova

Nascut in 2 decembrie 1944, la Cerce, in nord-vestul Kosovo, decedat in 2006, la varsta de 61 de ani, in urma unui cancer pulmonar, Rugova a avut drept unica ambitie sa conduca aceasta provincie catre independenta. Absolvent al universitatii Sorbona, scriitor renumit, el a fost unul dintre pionierii elitei Kosovo care a sustinut independenta, reunita in jurul Asociatiei Scriitorilor.

In 1989, el a fondat Liga Democratica a Kosovo (LDK), care a boicotat toate alegerile organizate de Belgrad si a instituit institutii paralele (scoli, sistem sanitar si impozite proprii majoritatii albaneze din Kosovo).

El a avut, inca de la inceputul anilor '90, legaturi stranse cu Occidentul, in special cu Washingtonul. Marginalizat in timpul conflictului dintre fortele sarbe si Armata Eliberarii Kosovo (UCK) (1998 - 1999), el s-a aflat din nou din 2002 in prim-plan, ca liderul care putea duce provincia la independenta.

Hashim Thaci

Premierul Kosovo, in varsta de 39 de ani, este un om politic desprins din UCK, in cadrul careia era cunoscut ca "sarpele".

El s-a nascut in 24 aprilie 1968, in satul Brocna din regiunea Drenita (centrul Kosovo), leaganul separatismului albanez, si a participat la rezistenta pasiva impotriva Belgradului inca de la inceputul anilor '90.

Convins ca aceasta metoda nu va da rezultate, el a fondat UCK, impreuna cu alti viitori lideri ai rezistentei.

Thaci nu a avut relatii apropiate cu Rugova, pe care nu l-a intalnit niciodata.

Condamnat in lipsa la 22 de ani de detentie pentru terorism de catre un tribunal sarb, el s-a refugiat in Elvetia, unde si-a finalizat studiile in stiinte politice.

A aparut pe scena politica la conferinta pentru pace de la Rambouillet (1999), unde s-a afirmat, cu sustinerea Statelor Unite, ca lider al negociatorilor albanezi.

Dupa violentele intertnice din martie 2004, el nu a ezitat ca ii trateze drept "criminali" pe cei care au incendiat biserici si locuinte sarbe.

In ianuarie 2008, Thaci a devenit premier, dupa ce formatiunea sa, Partidul Democratic al Kosovo (PDK) a castigat legislativele din noiembrie 2007.

Ramush Haradinaj

Fost premier al Kosovo, Ramush Haradinaj, in varsta de 39 de ani, a fost inculpat in martie 2005 pentru crime de razboi de justitia internationala. El este un fost lider al gherilei albaneze care a intrat in politica.

Intransigent fata de regimul de la Belgrad, Haradinaj a condus unitatile Armatei Eliberarii Kosovo (UCK) din vestul provinciei.

Nascut la Glodjane, localitate din apropiere de Decane, in vestul Kosovo, in 3 iulie 1968, Haradinaj a absolvit doar liceul.

In 1989, el a participat la manifestatii impotriva regimului de la Belgrad, inainte de emigra in Elvetia si a se inrola in Legiunea Straina franceza.

La intoarcerea in Kosovo, in 1997, el a organizat un grup pentru a ataca politia sarba, atacuri calificate de Belgrad drept acte teroriste. La Glodjane, el a pus bazele unei unitati integrate in UCK, numita Vulturii Negri, acuzata de Belgrad ca ar fi torturat si asasinat zeci de civili sarbi.

In aprilie 2000, s-a lansat in politica si a fost ales presedintele Aliantei pentru Viitorul Kosovo (AAK), din iunie 2002. in decembrie 2004 a fost ales premier. Albanezii din Kosovo il considera un erou al luptei pentru eliberare.

In martie 2005, el a fost inculpat de Tribunalul Penal International (TPI) si a demisionat din functia de premier, dupa numai cateva luni la guvernare, pentru a merge la Haga, unde procesul sau este in curs.

Fatmir Sejdu

Actual presedinte al Kosovo, Sejdiu a fost un apropiat si aliat loial al predecesorului sau, Ibrahim Rugova. Sejdiu, in varsta de 56 de ani, a sustinut rezistenta pasnica a lui Rugova in fata regimului autoritar al lui Slobodan Milosevici.

Considerat un moderat, el a fost ales pentru primul sau mandat ca presedinte kosovar in februarie 2006, dupa moartea lui Rugova. Sejdiu este considerat un politician energic si pragmatic.

In 1991, el a fost unul dintre principalii organizatori ai unui referendum pentru independenta Kosovo, care nu a fost recunoscut niciodata de Belgrad. in timpul anilor de rezistenta pasiva, el a fost organizatorul unor institutii paralele clandestine.

Sejdiu, care vorbeste albaneza, sarba, franceza si engleza este doctor in drept si a predat aceasta disciplina la universitatea din Pristina.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Kosovo, #independenta, #declarare , #stiri externe