Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Asasinarea unui jurnalist, putere politica si Mafie

Marti, 13 Martie 2018, ora 11:45
4656 citiri
Asasinarea unui jurnalist, putere politica si Mafie
Foto: Facebook/Robert Fico

Slovacia se afla, de doua saptamani, in cea mai profunda criza din ultimii 25 de ani, declansata de uciderea jurnalistului de investigatie, Jan Kuciak, si a logodnicei sale, Martina Kusnirova.

De la odioasa crima, zeci de mii de oameni au iesit in strada in repetate randuri, in toata tara, cerand demisia Guvernului, condus de social-democratul nationalist Robert Fico, si "o Slovacie decenta", cum spune si sloganul miscarii.

Acum, Fico si guvernul sau trec la aparare prin atac: luni dimineata, mult-controversatul ministru de Interne slovac, Robert Kalinak, si-a anuntat demisia. Cu toate ca ministrul Kalinak a si declarat ca este treaba Ministerului de Interne sa investigheze crima si sa prinda faptasii, s-a hotarat sa renunte la post, din cauza presiunii publice.

Presiunile pentru demisie sunt tot mai puternice

Este un semnal ca cele trei partide ale coalitiei de guvernare lupta pentru supravietuire.

In cazul unor eventuale alegeri parlamentare anticipate - de altfel solutia propusa de presedintele Andrej Kiska - nu numai partidul social-democrat nationalist al premierului Robert Fico (foto), SMER, ar trebui sa ia in calcul pierderea masiva de voturi. Ar tremura si partidele mai mici din coalitie: Partidul Slovac Nationalist (SNS) si partidul minoritatii maghiare, Most-Hid. Acesta din urma ar risca sa nu mai intre in Parlament.

In contextul urmarilor devastatoare pe care le-a avut uciderea lui Kuciak si a Martinei Kusnirova asupra imaginii coalitiei de guvernare, Most-Hid a incercat sa se distanteze in ultimele zile, cerand, ca o conditie pentru ramanerea in coalitie, demisia lui Kalinak.

Pentru ca ministrul de Interne este demult unul dintre cei mai controversati politicieni ai tarii: acesta ar fi musamalizat evaziunea fiscala comisa de omul de afaceri Ladislav Basternak, fiind, in plus, si partener la una dintre firmele sale. Kalinak se pare ca ar avea legaturi si cu un alt oligarh slovac: Marian Kocner, cel care a aparut in mass-media ca potential faptas in uciderea celor doi, avand in vedere ca anul trecut l-a amenintat public pe jurnalist.

Principala intrebare, acum, este daca demisia lui Kalinak ii va fi de ajuns opiniei publice, cutremurata de uciderea tanarului jurnalist de investigatie si a logodnicei sale.

Redactorul-sef al cotidianului independent DennikN, Matus Kostolny, considera ca demisia ar fi numai praf in ochi: "S-a vazut in ultimele zile ca Guvernul lui Fico e mai apropiat de mafia italiana decat de propriul popor", a declarat acesta pentru DW.

"De aceea, ar trebui sa demisoneze si el si intregul guvern".

Ndrangheta in Slovacia

Faptul ca Kostolny aminteste de legaturi cu mafia nu vine din senin. Cotidianul a publicat, saptamana trecuta, greseli bizare ale premierului Fico in legatura cu asistenta sa personala, Maria Troskova. Aceasta este o figura cheie in cazul crimei Kuciak/Kusnirova.

Troskova, nascuta in 1987, este fost model de lenjerie intima, fiind ulterior partenera de afaceri a lui Antonio Vadala, suspectat a fi membru al gruparii mafiote italiene, Ndrangheta, si care locuieste in estul Slovaciei, fiind, de asemenea, considerat suspect in cazul crimei Kuciak/Kusnirova.

Troskova a lucrat ca asistenta personala si consiliera a lui Fico din 2015, desi biroul premierului a refuzat cu indarjire sa prezinte public fisa de post a acesteia. Media slovaca presupune ca ar fi iubita lui Fico.

Model de lenjerie intima la Merkel

Maria Troskova l-a insotit pe Fico in timpul unor vizite diplomatice importante, printre care la o intalnire cu presedintele Consiliului UE, Donald Tusk, si la un pranz de lucru la cancelara Angela Merkel, pe 3 aprilie, anul trecut.

Fostul diplomat Ondrej Gazovic a declarat, saptamana trecuta, pentru DennikN, ca prezenta lui Troskova la intalnirea cu Merkel nu ar fi fost binevenita la Cancelaria Federala.

Intr-un interviu pentru DW, Gazovic a povestit ca, in calitate de angajat al ambasadei, a pregatit cu colegii sai aceasta intalnire si a fost rugat de mai multe ori de catre diplomatii germani sa o stearga pe Troskova de pe lista invitatilor la pranzul de lucru cu Merkel.

Motivul ar fi fost ca asistenta nu avea nicio functie concreta. Fico a insistat, totusi, sa o aduca pe Troskova, prezentand-o ca experta in probleme de politica externa, spune Gazovic. Intr-un final, l-a insotit pe Fico la intalnire.

Cancelaria nu doreste nici sa confirme si nici sa nege ca partea germana ar fi avut obiectii. "Deciziile cu privire la componenta unei delegatii apartin in general statului respectiv. Nu comentam aceste decizii", a transmis biroul de presa al Guvernului Federal, pentru DW.

Gazovic a renuntat la postul diplomatic, din motive familiale. A declarat ca s-a simtit nevoit sa povesteasca acest incident dupa crima petrecuta, din loialitate fata de o Slovacie democratica si un stat de drept.

Imagine periclitata a Slovaciei

Redactorul-sef al DennikN, Matus Kostolny, abia isi gaseste cuvinte sa exprime ce inseamna ca asistenta unui premier, care are legaturi cu mafia italiana, poate participa la intruniri cu cei mai de seama politicieni ai lumii.

"Ori Fico e bolnav, ori are un caracter abject. Este greu de inteles de ce pericliteaza in asa masura imaginea Slovaciei", spune Kostolny. Si acesta ar trebui sa fie un motiv pentru demisia sa, considera jurnalistul.

Politologul Grigorij Meseznikov, de la Institutul pentru Afaceri Publice (IVO) din Bratislava, crede ca este "lipsit de responsabilitate felul in care Fico si-a pus interesele proprii deasupra intereselor Slovaciei, fata de cel mai important partener al sau, Germania".

"Nu m-ar mira", adauga Meseznikov, referindu-se la dimensiunea problemei, "ca acum toate serviciile secrete din UE sa ceara socoteala Slovaciei si mai multe informatii".

Keno Verseck

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Slovacia mafie asasinat , #stiri externe