Asiaticii se pregatesc de Revelion

Sambata, 12 Aprilie 2008, ora 19:42
2326 citiri
Asiaticii se pregatesc de Revelion

In timp ce romanii de pregatesc de Paste, mai multe popoare din Asia sarbatoresc weekend-ul acesta Anul Nou.

In Sri Lanka, atat budistii, cat si hindusii au trecut sambata in noul an - dar nu la miezul noptii, ci intr-un moment fixat de astrologi si dupa o "perioada neutra" de cateva ore, care reprezinta pauza dintre ani.

Pregatirile incep cu cateva saptamani inainte, iar stapanele caselor aprind candele care raman aprinse pana la Anul Nou. Foarte importanta este imbaierea inainte de Revelion (de obicei in lapte sau zeama de orez), urmata de aprinderea focurilor in seminee sau sobe.

La indieni hindusi si la thailandezi "petrecerea de Revelion" incepe duminica si dureaza 3 zile. Obiceiurile difera de la regiune la regiune, dar cel mai intalnit este eliberarea unei pasari din colivie sau a unui peste din acvariu. Pestii sunt dusi la mare si sunt eliberati toti in acelasi timp.

Perioada cuprinsa intre sfarsitul lunii aprilie si inceputul lunii mai este intitulata Vaisakhi, Vaishakha sau Baisakhi si reprezinta pentru indieni sosirea unui nou an, conform calendarului solar.

De Baisakhi, credinciosii din India, dar si din alte tari udate de Gange, se strang pe malul raului tamaduitor si aduc flori ca ofranda. Baile in apa raului sunt considerate aducatoare de sanatate, noroc si prosperitate. Rangoli (siraguri de flori colorate udate in Gange) sunt atarnate la usile caselor, pentru a atrage spiritele bune.

O alta tara care sarbatoreste Anul Nou la 13 aprilie este Cambodgia, in timp ce Nepal si Bangladesh celebreaza trecerea dintre ani pe 14 aprilie.

Pentru nepalezi, ziua de 14 aprilie 2008 in calendarul gregorian va fi prima zi a Anului 2065 si prima zi a lunii calendaristice Baiksah, conform calendarului solar nepalez.

Manifestarile de intampinare a Anului Nou nu difera prea mult de la zona la zona, ele incluzand aprinderea lumanarilor la temple si in casele oamenilor, focuri de artificii si mese imbelsugate.

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#Revelion, #Asia, #Anul Nou , #stiri externe