Autoritatile din Irak ancheteaza o posibila fraudare a alegerilor

Miercuri, 04 Februarie 2009, ora 16:41
394 citiri
Autoritatile din Irak ancheteaza o posibila fraudare a alegerilor
Foto: TopNews

Autoritatile din Irak au deschis o ancheta privind o posibila fraudare a alegerilor care au avut loc la sfarsitul lunii ianuarie, in provincia vestica Anbar.

Comisiile electorale independente din toata tara au fost asaltate dupa alegeri de plangeri privind tentative de frauda.

Alegerile care au avut loc duminica in Irak au fost cele mai "linistite" de la caderea lui Saddam Hussein in 2003. Se pare insa ca in provincia vestica Anbar exista tensiuni intre triburile sunnite care participa pentru prima oara la alegeri si partide cu traditie in regiune, relateaza The International Herald Tribune.

"Unele plangeri sunt extrem de grave si pot constitui 'cod rosu'. Vom trimite reprezentanti in teritoriu pentru a verifica acuzatiile", a declarat Faraj al-Haidari, reprezentant al biroului electoral.

"Rosu" este termenul folosit pentru a desemna plangeri care pot afecta rezultatul votului dat pentru alegerea liderilor in 14 dintre cele 18 provincii ale tarii.

Rezultatele preliminare vor fi anuntate sambata, insa liderii diferitelor partide politice s-au grabit de acum sa anunte victoria.

Si apropiati, dar si rivali ai premierului Nuri al-Maliki au declarat ca alianta acestuia a avut rezultate extrem de bune in sudul tarii, unde guvernau partidele siite precum Consiliul Islamic Suprem (ISCI).

Asta ar insemna o importanta schimbare in echilibrul puterii si o intarire a sprijinului pentru Maliki inainte de alegerile la nivel national ce vor avea loc in 2009.

Maliki, membru al majoritatii siite, s-a intalnit cu reprezentanti ai partidului inainte de anuntarea rezultatelor preliminare si a declarat ca neregulile la alegeri au fost "foarte, foarte putine" si ca nu vor afecta rezultatele.

In provincia Anbar disputele legate de vot au degenerat in amenintari cu violenta. Aceasta provincie a fost locul unde s-a manifestat insurgenta sunnita pana in 2006-2007, cand unitati inarmate numite au eliminat amenintarea al-Qaida.

Militiile ameninta insa acum sa atace din cauza a ceea ce numesc "frauda electorala" din partea Partidului Islamic Irakian, cel mai mare partid sunnit arab, care a controlat zona inca din 2005.

Cetatenii au fost obligati sa nu iasa din case dupa o anumita ora noaptea, iar Maliki a trimis emisari in Anbar pentru a se intalni cu fortele de securitate locale.

Rezultatele finale ale alegerilor vor fi anuntate la sfarsitul lui februarie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va finaliza ancheta în cazul deceselor de la Spitalul Pantelimon. Colegiul Medicilor susține că sunt două decizii posibile
Când se va finaliza ancheta în cazul deceselor de la Spitalul Pantelimon. Colegiul Medicilor susține că sunt două decizii posibile
Finalizarea şi prezentarea cât mai repede a rezultatelor cercetării în cazul de la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Pantelimon" din Bucureşti sunt foarte importante, însă este...
FBI a deschis o anchetă în cazul prăbușirii podului din Baltimore. Al patrulea cadavru a fost recuperat de scafandri FOTO/VIDEO
FBI a deschis o anchetă în cazul prăbușirii podului din Baltimore. Al patrulea cadavru a fost recuperat de scafandri FOTO/VIDEO
FBI a anunţat că a deschis luni, 15 aprilie, o anchetă penală în cazul prăbuşirii podului Francis Scott Key din Baltimore, iar oficiali locali au confirmat recuperarea unui al patrulea...
#ancheta, #frauda alegeri Irak , #stiri externe