Barack Obama a ajuns la Praga pentru summitul UE-SUA

Sambata, 04 Aprilie 2009, ora 20:51
942 citiri
Barack Obama a ajuns la Praga pentru summitul UE-SUA
Foto: Yahoo

Presedintele american Barack Obama a sosit sambata seara la Praga, pentru a participa duminica la un summit cu Uniunea Europeana si a sustine un discurs foarte asteptat despre proliferarea nucleara.

Presedintele ceh Vlacav Klaus si premierul demisionar Mirek Topolanek l-au intampinat pe aeroport.

Cehii considera aceasta vizita evenimentul principal al mandatului lor la presedintia Uniunii Europene.

Sambata seara, Obama nu are program oficial, preferand invitatiilor oficiale o cina romantica alaturi de sotia sa Michelle, la un restaurant din centrul istoric al Pragai.

Inainte de sosirea lui Obama, circa 300 de persoane au manifestat sambata la Praga impotriva proiectului american al scutului antiracheta. Sub impulsul fostei administratii Bush, Cehia si SUA au semnat in 2008 doua acorduri pentru instalarea unui radar in Cehia in cadrul scutului.

Doua treimi dintre cehi se opun acestui proiect. O alta manifestatie antiradar va avea loc duminica, in centrul Pragai. Manifestantii doreau sa se duca la Palatul Congresului, unde va avea loc summitul UE-SUA, insa primaria a interzis acest lucru, din ratiuni de securitate.

30.000 de oameni vor asculta discursul lui Obama in fata Castelului din Praga

Masuri stricte de securitate au fost implementate si pentru discursul presedintelui american Barack Obama, duminica dimineata, in fata Castelului din Praga, pe care il va sustine in prezenta a zeci de mii de oameni, au anuntat autoritatile locale.

Piata in care se afla castelul, o esplanada inconjurata de superbe cladiri istorice, ii va permite lui Obama sa vorbeasca pe fundalul uneia dintre cele mai frumoase panorame din Praga.

Circa 30.000 de persoane sunt asteptate, iar oamenii sunt rugati sa vina devreme, cu cel putin patru ore inainte de discursul ce va incepe la 08.00 GMT (11.00, ora Romaniei), pentru a reusi sa treaca de punctele de securitate, a spus Lubomir Kvicala, care se ocupa de protectia liderilor politice.

Mai mult de 4.000 de politisti au fost mobilizati pentru aceasta vizita, pe care cehii o considera un eveniment de marca al mandatului Cehiei la presedintia UE.

Pistele aeroportului din Praga urmau sa fie inchise timp de 30 de minute, la sosirea cuplului prezidential, iar un perimetru de securitate va proteja hotelul - probabil Hilton - unde vor sta sotii Obama.

Bulevardele si podurile capitalei vor fi interzise circulatiei duminica, transportul in comun urmand sa fie serios perturbat, au avertizat autoritatile.

Politia, care initial interzisese telefoanele mobile, camerele si aparatele foto, a anulat pana la urma aceste restrictii, considerate de ambasada americana ca fiind prea severe. Insa umbrelele raman interzise.

Obama a sosit la Praga dupa ce a participat la un summit NATO la Strasbourg, in Franta. Dupa etapa din Cehia, cuplul prezidential american isi incheie turneul cu o vizita in Turcia.

Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#Barack Obama Praga, #summit UE SUA, #cupl prezidential american , #stiri externe