Belgia prelungeste cu trei ani restrictiile pentru muncitorii romani si bulgari

Vineri, 05 Decembrie 2008, ora 20:34
1267 citiri
Belgia prelungeste cu trei ani restrictiile pentru muncitorii romani si bulgari

Belgia va prelungi cu trei ani restrictiile de acces pe piata muncii pentru bulgari si romani, din cauza crizei economice, a anuntat vineri ministrul muncii, Joelle Milquet.

"Tinand cont de criza economica si de riscul cresterii ratei somajului in urmatoarele luni, este prudent sa luam toate precautiile necesare", a afirmat Milquet, intr-un comunicat, potrivit AFP.

Consiliul de ministri a aprobat vineri propunerea de a "prelungi cu trei ani in plus, din 1 ianuarie 2009 pana in 31 decembrie 2011, conditiile actuale" de acces pe piata muncii din Belgia pentru cetatenii ultimelor doua tari care au aderat la Uniunea Europeana.

Romanii si bulgarii "vor putea veni in continuare sa munceasca in Belgia", dar numai in domenii unde se inregistreaza o penurie de forta de munca, potrivit comunicatului.

Belgia subliniaza ca a luat o decizie similara altor state membre (Germania, Austria, Spania, Ungaria, Italia, Luxemourg, Olanda sau Portugalia) care au hotarat sa mentina restrictiile pentru inca trei ani.

Milquet subliniaza si ca Romania se plange in prezent de cea mai acuta lipsa de forta de munca din Europa, in pofida restrictiilor impuse cetatenilor sai in UE.

In plus, Belgia justifica prelungirea restrictiilor si prin motive interne: partenerii sociali nu au reusit sa ajunga la un acord privind un sistem de responsabilitate asa-numit "solidar" sau "in cascada".

Acest principiu se refera la faptul ca o companie care a apelat la un subcontractor care angajeaza muncitori ilegali este responsabila, daca subcontractorul este insolvabil.

Milquet a precizat ca "ridicarea restrictiilor privind Romania si Bulgaria ar putea fi discutata din nou" in 1 mai 2009, cand vor fi ridicate si restrictiile care vizeaza cele 10 tari care au aderat la UE in 2004.

Belgia, adversara României la Euro 2024, a făcut un meci mare pe Wembley, contra Angliei. Jucătorul care a strălucit
Belgia, adversara României la Euro 2024, a făcut un meci mare pe Wembley, contra Angliei. Jucătorul care a strălucit
Reprezentativa Belgiei, adversara României la Euro 2024, a remizat cu Anglia, scor 2-2, într-un meci amical disputat, marţi, pe Wembley. Pentru Anglia au marcat Toney (17-penalti) şi...
David Popovici e de neoprit. Victorii mari înainte de Jocurile Olimpice
David Popovici e de neoprit. Victorii mari înainte de Jocurile Olimpice
David Popovici a participat la concursul „Antwerp Diamond Speedo Race”, din Belgia, unde a obținut două victorii importante la probele de 100 și 200 de metri liber pentru care se...
#restrictii piata muncii, #muncitor roman, #Belgia, #prelungire trei ani , #stiri externe