Berisha: Albania are toate sansele sa intre in NATO la Bucuresti

Joi, 31 Ianuarie 2008, ora 11:49
671 citiri
Berisha: Albania are toate sansele sa intre in NATO la Bucuresti

Albania, tara candidata la NATO, are inca toate sansele sa fie invitata sa adere la summitul NATO de la Bucuresti, da asigurari premierul Sali Berisha, care s-a deplasat la Bruxelles pentru a pleda cauza tarii sale, transmite AFP.

Totusi, Albania, ca si celelalte doua candidate balcanice - Croatia si Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei - sunt destul de presate de timp, caci ministrii de externe ai tarilor NATO vor transa in privinta aderarii lor la reuniunea din 6 si 7 martie.

Intrebat cum comenteaza pozitia celor care spun ca Albania nu este pregatita sa adere, Berisha a raspuns ca nu exista niciun motiv ca tara sa sa nu fie invitata. "Climatul din tara noastra este mai mult ca oricand favorabil reformelor. In chestiunile ridicate de ambasadorii celor 26 de tari NATO care m-au primit miercuri - reforma judiciara si reforma sistemului electoral - suntem pe calea cea buna. 70% din articolele de lege asupra reformei justitiei au fost deja aprobate", a spus el.

"In ceea ce priveste sistemul electoral, vom renunta la sistemul instituit de guvernul precedent - doua voturi distincte pentru deputati si partide - care a dus la deturnari masive de voturi. Vom adopta un nou sistem inspirat din cel german sau spaniol, mixt sau majoritar, sau un scrutin teritorial cu un bonus pentru partidul invingator, ca in Grecia. Ne vom pune de acord asupra principiului inainte de summitul de la Bucuresti", a spus el.

Un alt motiv invocat adesea pentru o eventuala amanare a aderarii Albaniei este amploarea crimei organizate din aceasta tara, nivelul coruptiei si reforma insuficienta a economiei. In ceea ce priveste economia, seful guvernului albanez a subliniat ca tara sa a avut o crestere economica de 6% anul trecut, inflatia a fost de doar 2,9%, iar exporturile albaneze au crescut cu 27% si investitiile straine directe cu 87%.

O alta problema ar putea fi ca Grecia sa isi foloseasca dreptul de veto pentru a bloca aderarea Macedoniei, din cauza conflictului cu privire la denumirea oficiala a tarii, caz in care si Albania risca un refuz.

Intrebat daca Albania ar considera o drama o eventuala amanare a aderarii la NATO, Berisha a raspuns: "Daca refuzul se bazeaza pe chestiuni reprosate Albaniei, raspunsul este 'nu'. Daca decizia negativa ar fi luata din alte motive majore, care nu au nicio legatura cu noi, raspunsul este ca da. Nimeni nu poate asocia candidatura noastra cu o problema semantico-politica".

Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Atât NATO, cât și UE vor să cheltuiască 100 de miliarde de euro pentru apărare - și asta duce la ciocniri între cele două instituții cu sediul la Bruxelles, scrie Politico. Uniunea...
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
În noua eră a rivalității între marile puteri, Africa este unul dintre locurile în care Statele Unite pierd. Rusia câștigă rapid teren în Niger, iar consecințele acestui fapt s-ar putea...
#albania, #aderare, #NATO , #stiri externe