Bulgaria finanteaza proiecte de dezvoltare in Republica Moldova

Vineri, 15 Februarie 2008, ora 07:11
1394 citiri
Bulgaria finanteaza proiecte de dezvoltare in Republica Moldova

Vizita la Chisinau a premierului Bulgariei Serghei Stanisev, care a inceput joi, este prima vizita oficiala a unui premier bulgar de la proclamarea independentei Republicii Moldova in 1991, iar oaspetele a venit insotit de un consistent grup de investitori bulgari, transmite NewsIn.

Stanisev a declarat, in cadrul unui briefing sustinut impreuna cu premierul moldovean Vasile Tarlev, ca le va spune investitorilor bulgari, la un for la care urmeaza sa participe vineri, ca acum este momentul pentru a investi in Republica Moldova, pentru ca Guvernul de la Chisinau "face totul pentru a atrage aceste investitii", iar pe de alta parte, businessul bulgar cauta tot mai multe posibilitati de a iesi in strainatate. In plus, a spus Stanisev, investitiile in Republica Moldova dau posibilitati mari pentru export in tarile Comunitatii Statelor Independente.

Pe de alta parte, Stanisev a invitat investitorii moldoveni in Bulgaria, spunand ca intrand pe aceasta piata, investitiile vor avea practic acces la intreaga piata a Uniunii Europene. "Vad potential special in constructii, energetica, in industria alimentara si prelucratoare si posibilitati in domeniul ecologiei, precum si in sectorul bancar din Bulgaria. Bancile bulgare investesc acum in Macedonia, Serbia, Ungaria si este unul din domeniile cele mai moderne ale Bulgariei", a spus Stanisev.

Premierul Vasile Tarlev a spus, la randul sau ca, in urma eforturilor Guvernului au fost create conditii excelente pentru oamenii de afaceri. Potrivit lui, in anul trecut a fost dublat volumul de comert reciproc, "insa potentialul celor doua tari este cu mult mai mare", si exista si interes reciproc pentru a investi. Tarlev a mentionat interesul Republicii Moldova de a crea intreprinderi mixte practic in toate domeniile, in special in complexul agroalimentar, in infastructura, in complexul energetic si turism.

Stanisev a mai spus ca Bulgaria este dispusa sa impartaseasca Republicii Moldova din experienta sa in procesul de integrare europeana si sa trimita la Chisinau experti in administratia publica, ecologie si transport, care vor ajuta la nivel de consultanta Republica Moldova.

"Bulgaria este deja membra a UE este o tara donatoare care poate ajuta Republica Moldova, de rand cu Georgia si Armenia. In acest context Bulgaria a decis in mod prioritar sa finanteze mai multe proiecte de dezvoltare a Moldovei. Asteptam doar solicitarile concrete din partea autoritatilor moldovene", a spus Stanisev.

Premierul de la Sofia se bucura pentru ca nu are nimic de obiectat Chisinaului la capitolul situatia minoritatii bulgare, "care are posibilitatea de a invata in limba materna". El si-a exprimat speranta ca ameble guverne vor sprijini in continuare Universitatea din Taraclia, cu predare in limba bulgara.

Stanisev a anuntat in finalul conferintei de presa ca l-a invitat pe Vasile Tarlev intr-o vizita oficiala de raspuns.

La intrevederea celor doi prim-ministri, Vasile Tarlev a adresat multumiri Bulgariei pentru sustinerea acordata Republicii Moldova pe diverse planuri si a optat pentru o conlucrare activa si sprijin reciproc in cadrul Initiativei Central Europene (ICE), Comisiei Dunarii, Consiliului Europei, ONU, OSCE, Procesul de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECP).

Seful Executivului moldovean a pledat pentru aplicarea integrala a prevederilor Acordului privind facilitarea regimului de vize si readmisie, semnat si ratificat de catre Republica Moldova si UE si a salutat decizia Guvernului bulgar privind scutirea de plata pentru vizele de tranzit pentru posesorii vizei Schengen sau permise de sedere legala pe teritoriul statelor membre UE, precum si eliberarea pe gratis a vizelor pentru tineri, pensionari si alte categorii de cetateni.

Vasile Tarlev a solicitat sprijinul Bulgariei in elaborarea, dupa incheierea Planului de Actiuni cu UE, a unui document ce ar cuprinde un nou mecanism de cooperare si ar oferi accesul liber al cetatenilor moldoveni la cele patru libertati ale UE - circulatia libera a persoanelor, bunurilor, serviciilor si capitalului.

La sfarsitul sedintei a fost semnat Acordul intre Guvernul Republicii Moldova si Guvernul Bulgariei privind protectia reciproca si schimbul de informatii.

Vineri, premierul bulgar va participa la forul oamenilor de afaceri, iar sambata va merge in raionul Taraclia, populat de bulgari, pentru a se intalni cu diaspora bulgara si a vizita Universitatea din Taraclia, cu predare in limba bulgara.

Captură impresionantă pe aeroportul din Chișinău. Susţinătorii proruşi ai opoziţiei care se întorceau de la Moscova au rămas fără 1 milion de euro
Captură impresionantă pe aeroportul din Chișinău. Susţinătorii proruşi ai opoziţiei care se întorceau de la Moscova au rămas fără 1 milion de euro
Poliţia Republicii Moldova a făcut marţi, 23 aprilie, o captură de zile mari, pe aeroportul din Chișinău. Oficialii moldoveni au anunțat că au confiscat echivalentul sumei de un milion de...
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
O nouă grupare politică, susținută de Moscova, are sprijinul lui Vladimir Putin pentru a destabiliza Republica Moldova, în contextul în care aceasta încearcă să devină membră a Uniunii...
#Republica Moldova, #Serghei Stanisev, #Bulgaria , #stiri externe