Bulgaria se chinuie sa obtina reluarea fondurilor de la UE

Joi, 23 Octombrie 2008, ora 20:26
1020 citiri
Bulgaria se chinuie sa obtina reluarea fondurilor de la UE

Deblocarea a 825 de milioane de euro pentru Bulgaria, ajutoare suspendate de Bruxelles din cauza suspiciunilor de fraude, risca sa fie afectata de demisia supriza a doi oficiali care primisera misiunea de ameliora functionarea administratiei publice.

Seful agentiei de infrastructura rutiera, Dimitar Ivanov, si-a dat demisia vinerea trecuta, urmat luni de directorul Fondului pentru agricultura Atanas Kancev, informeaza AFP.

Amandoi au invocat motive legate de sanatate, dar presa de la Sofia suspecteaza ca cei doi demisioneaza pentru ca au fost supusi la "presiuni". Amandoi fusesera numiti in urma cu doar cateva luni, dupa ce predecesorii lor au fost implicati in scandaluri de frauda si coruptie.

Noii titulari trebuiau sa consolideze controlul asupra modului cum sunt folosite fondurile si sa convinga Bruxelles-ul sa reia plata celor 825 de milioane de euro suspendate pentru suspiciuni de fraude.

In iulie, Comisia Europeana a confirmat inghetarea acestor fonduri de preaderare, la care Bulgaria, membra a Uniunii din 2007, mai avea dreptul pana la sfarsitul acestui an.

Este vorba despre 144 de milioane destinate infrastructurii rutiere prin programul ISPA, 560 de milioane de euro pentru dezvoltare regionala (programul PHARE) si peste 121 de milioane de euro ajutor agricol (SAPARD).

Bruxelles-ul trebuie sa decida pana la 23 noiembrie fie sa reia platile catre Sofia, fie sa renunse cu totul la ele, daca Guvernul nu a garantat distribuirea lor transparenta. Pana atunci, un audit independent va evalua eforturile autoritatilor bulgare.

Cei doi demisionari si-au justificat decizia prin "probleme de sanatate", dar presa este sceptica. Cotidianul Dnevnik a afirmat ca Ivanov a fost supus la presiuni, dupa ce a anulat mai multe contracte controversate de construire de drumuri.

Pe de alta parte, seful Guvernului Serghei Stanisev si vicepremierul insarcinat cu gestionarea fondurilor europene Meglena Plugcieva constatasera saptamana trecuta "progrese nesatisfacatoare" in programele ISPA si PHARE gestionate de agentia de infrastructura rutiera. Dimpotriva, vicepremierul vorbise de unele progrese la gestionarea programului SAPARD.

Cu aprobarea Bruxelles-ului, Sofia reluase saptamana trecuta platile pentru aceste programe cu bani de la bugetul de stat, in speranta unei viitoare deblocari a banilor suspendati de Comisie.

Directorul Fondului pentru agricultura Atanas Kancev si-a explicat demisia prin imbolnavirea unui membru al familiei sale. "Nu pot sa calific drept un scenariu aceasta coincidenta" a celor doua demisii. "Nu vreau sa fac interpretari false", a declarat el.

Plugcieva a dat asigurari ca Atanas Kancev va ramane in functie pana la 15 noiembrie si ca functionarea Fondului pentru agricultura nu va fi perturbata de demisia sa.

Totusi, adjunctul lui Kancev, Konstantin Polikarski, care va asigura interimatul, a recunoscut recent ca programul SAPARD este afectat de o grava penurie de personal, care nu permite procesarea celor peste 800 de proiecte care mai raman de examinat si finantat inainte de sfarsitul anului. El a anuntat ca Bulgaria a cerut Comisiei Europene sa amane termenul de expirare a programului cu un an, pana la sfarsitul anului viitor.

Presa bulgara nu a pierdut ocazia de a ironiza cele doua demisii consecutive.

"Indiferent ca ai lucrat bine sau prost, cand demisionezi, o faci intotdeauna din motive de sanatate" in Bulgaria, comenteaza cotidianul Sega. "Ne intrebam cine le-distrus sanatatea: contactul cu Bruxelles-ul sau contactul cu factorii din Bulgaria care tin cu orice pret la partea lor din mana financiara europeana", mai spune editorialistul Sega, sugerand ca cei doi au fost presati sa demisioneze.

Guvernul american plătește 139 de milioane de dolari gimnastelor agresate sexual de medicul lotului național. Printre ele se află şi campioana olimpică Simone Biles
Guvernul american plătește 139 de milioane de dolari gimnastelor agresate sexual de medicul lotului național. Printre ele se află şi campioana olimpică Simone Biles
Cazul Larry Nassar, care a provocat un scandal internaţional, continuă să zguduie lumea gimnasticii: guvernul american a anunţat marţi că va plăti aproape 139 de milioane de dolari...
Fosta președintă a Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, îi cere premierului Netanyahu să demisioneze: ”E un obstacol în calea păcii”
Fosta președintă a Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, îi cere premierului Netanyahu să demisioneze: ”E un obstacol în calea păcii”
Fosta președinte a Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, democrata Nancy Pelosi, a condamnat abordarea premierului israelian Benjamin Netanyahu față de războiul din Gaza și a spus că...
#demisie, #relua, #plata, #fonduri, #Uniunea Europeana, #Bulgaria , #stiri externe