Bulgaria sufera din cauza lipsei de gaz rusesc

Miercuri, 07 Ianuarie 2009, ora 15:14
1377 citiri
Bulgaria sufera din cauza lipsei de gaz rusesc
Foto: Novinite

Mii de bulgari au petrecut noaptea fara incalzire, iar unele companii si scoli nu au fost deschise azi, dupa ce livrarile de gaze rusesti catre Europa de Sud-Est au fost oprite.

Aproximativ 12.000 de gospodarii din al treilea cel mai mare oras din Bulgaria, Varna, si 3.000 din Razgrad au fost lasate fara incalzire, din cauza ca grupurile energetice au nevoie de timp pentru a trece pe combustibil alternativ, informeaza Reuters.

Aprovizionarea cu agent termic a fost redusa masiv si in Sofia, capitala Bulgariei, in ciuda temperaturilor foarte scazute, iar zeci de scoli si gradinite sunt inchise. "Aceasta este o situatie absurda pentru secolul XXI", a declarat ministrul economiei si al energiei, Petar Dimitrov.

Oficialul va organiza miercuri o intrunire de urgenta cu marii consumatori industriali pentru a-i informa in legatura cu un program al livrarilor reduse de gaze naturale. Aceste sistari i-au fortat pe producatorii de ingrasaminte Neochim si Agropolychim, precum si pe cel de bere Bolyarka, sa opreasca marti productia.

Alte companii ce depindeau de gazele naturale, precum cele din industria metalurgica, chimica si farmaceutica, au anuntat ca ar putea sa inchida, de asemenea, fabricile. Organizatia angajatorilor bulgari a anuntat ca pierderile companiilor s-au ridicat la 367 milioane dolari/zi, afectand economia emergenta, ce se confrunta deja cu o incetinire a cresterii.

Compania nationala de gaze, Bulgargaz, a redus la minim furnizarea de gaze catre utilizatorii industriali si i-a indemnat pe acestia sa foloseasca surse alternative, precum petrolul.

Bulgaria livreaza un maxim de 4,3 milioane metri cubi de gaze din singurul depozit de gaze, fata de necesarul zilnic de aproximativ 12 milioane metri cubi. Bulgargaz a anuntat ca rezervele vor fi indeajuns pentru cateva zile, pana la o luna.

Premierul Serghei Stanisev a declarat ca Bulgaria are rezerve de gaze naturale de 570 milioane metri cubi, in timp ce Dimitrov sustine ca acestea sunt de 870 milioane metri cubi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Bulgaria gaz, #Rusia gaz Europa , #stiri externe