Cand Ceausescu ii sfida pe comunistii rusi: Tragedia Primaverii de la Praga

Vineri, 23 August 2013, ora 08:12
6533 citiri
Cand Ceausescu ii sfida pe comunistii rusi: Tragedia Primaverii de la Praga
Foto: Arhiva

Pe 21 august 1968, armatele Tratatului de la Varsovia patrund in Cehoslovacia, pentru a pune capat "socialismului cu fata umana". 45 de ani mai tarziu, privind inapoi, un reputat istoric reconstruieste firul evenimentelor.

Angel Nikolov, istoric bulgar, a studiat in acele vremuri in Cehoslovacia si recunoaste cu franchete cum a ajuns sa studieze acolo: tatal sau lucra la o publicatie pragheza, care se ocupa cu propaganda comunista.

"In anii '60, Bulgaria era o gaura neagra absoluta - nu intra nicio informatie in tara, dar nici nu iesea. Oamenii traiau in teroare, pentru ca nu cumva, prin vreo actiune de-a lor, sa incalce vreo directiva a regimului. Prin comparatie, in 1963, Cehoslovacia arata liberala din mai toate punctele de vedere", spune istoricul, citat de Deutsche Welle.

"Tinerii cehoslovaci erau mult mai liberi si mult mai naturali. Asemenea semenilor mei cehoslovaci, si eu traiam cu iluzia ca comunismul nu este o idee rea si poate fi reparata. Evenimentele de la sfarsitul lui 1967 si inceputul lui 1968 mi-au intarit ideea ca acest lucru este posibil", spune Angel Nikolov.

Procesul de renastere nationala

Intamplarile din Primavara Pragheza au devenit posibile datorita negarii oficiale a stalinismului si falsului sentiment al lui Leonid Brejnev ca puterea sa este infailibila, explica istoricul, care este si autorul unei cercetari amanuntite a evenimentelor din Cehoslovacia anilor '60.

El adauga ca, imediat dupa succesul repurtat impotriva predecesorului sau, Hrusciov, Brejnev s-a adresat vasalilor din Europa de Est, pentru a-i informa clar cine e la butoane acum. Si se astepta, in mod evident, ca acestia sa-si arate loialitatea si supunerea.

Nu acestea au fost insa si rezultatele convorbirii dintre Brejnev si secretarul general al Partidului Comunist Cehoslovac, Antonin Novotny, care nu ascundea ca nu este mirat de schimbarile de la Kremlin. Novotny chiar ii interzice sotiei sa accepte un dar din partea "tarillor" de la Rasarit, care consta intr-un palton foarte scump. Cu acest gest, Novotny se discrediteaza total in ochii noului boss de la Kremlin.

Zilele secretarului general al comunistilor cehoslovaci erau numarate. Intr-o intrunire de urgenta a Partidului Comunist din Cehia, Novotny este inlocuit, cautandu-se un nou lider, dedicat total Kremlinului. Cererea expresa a lui Brejnev era aceea ca secretarul general sa fie "Sasha al nostru", pe numele sau Alexander Dubcek, crescut si scolit in URSS. Acesta, insa, avea alte intentii: sa-i ajute pe conationalii sai.

Imediat dupa alegerea lui Dubcek si a omenilor sai fideli, Partidul Comunist Cehoslovac isi anunta intentia de a declansa un proces de "renastere nationala", care sa schimbe socialismul cehoslovac din interior. "Nimeni nu a fost impresionat de cuvintele frumoase ale noului program al partidului", spune Nikolov.

Dar ceea ce ii socheaza pe toti, inclusiv pe mai-marii de la Moscova, a fost imediata trecere la treaba a lui Dubcek. Cenzura din mass-media a disparut ca prin minune, iar la radio si tv participantii la emisiuni puneau in discutie teme libere, despre care pana deunazi se discuta doar pe la colturi.

Noul ministru de Interne a anuntat ca va dizolva temuta Siguranta Nationala si o va reorganiza pe model occidental, pentru a apara drepturile cetatenilor. Oamenii puteau calatori mult mai usor in Vest. Euforia data de libertate se simtea peste tot, isi aduce aminte istoricul bulgar, student pe atunci la Praga.

Sfarsitul iluziilor

Infuriat si dezamagit de sperantele pe care si le pusese in "Sasha al nostru", Brejnev reactioneaza agresiv inca de la prima intalnire cu Dubcek cel nesupus. "Spuneti ca aici construiti socisalismul cehoslovac cu fata umana! Atunci ce este al nostru, socialismul sovietic?", striga Brejnev la fostul sau favorit.

Conspiratiile impotriva schimbarii din Cehoslovacia incep sa se stranga ca un inel in jurul acestei tari. Pe langa presiunea Moscovei, si alte capitale "fratesti" au jucat un rol important in procesul de suprimare a idealurilor de libertate pragheze. Un rol cheie il joaca unitatea de la Sumava, apartinand Pactului de la Varsovia, care aduce tineri militari din blocul comunist, pentru instruire. Avand in vedere situtia, armatele "fratesti" uita sa mai plece din Cehoslovacia, dupa terminarea seriei de studii.

"In dimineata zilei de 21 august si chiar in noaptea ce o precedase nu aveai senzatia ca ceva important se va intampla. Curios era ca in magazine, restaurante erau foarte putini oameni. Mai tarziu, mama m-a informat prin telefon ca, in cursul noptii, divizii a cinci armate din Tratatul de la Varsovia patrunsesera pe teritoriul Cehoslovaciei. Am iesit pe strazi si am vazut tancurile sovietice mergand pe sosea.

In centrul Pragai s-au strans oameni care voiau sa obtina o explicatie de la trupele sovietice legat de vizita lor neasteptata. Stiam foarte bine rusa si i-am intrebat pe soldatii sovietici ce se intampla, de ce sunt aici. Am primit un singur raspuns: 'cititi ziarul Pravda'", mai spune Nikolov.

In noaptea de 20-21 august 1968, forte militare din Uniunea Sovietica, RDG, Polonia, Ungaria si Bulgaria au invadat Cehoslovacia. Intre 5.000 si 7.000 de tancuri sovietice au ocupat strazile, ele fiind acompaniate de un numar mare de trupe (estimat la o cifra intre 200.000 si 600.000 de soldati). Dubcek a fost arestat si dus la Moscova cu un avion militar.

72 de cehoslovaci au fost ucisi, iar sute au fost raniti. A ramas in istorie refuzul lui Nicolae Ceausescu de lua parte la aceasta desfasurare de trupe.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#primavara praga comunism, #revolutie comunism cehoslovacia, #revolutie Praga 1968, #Ceausescu revolutie ceha , #stiri externe