CE nu aproba expulzarea sistematica a cetatenilor romani fara venit

Joi, 27 Noiembrie 2008, ora 23:39
1085 citiri
CE nu aproba expulzarea sistematica a cetatenilor romani fara venit

Masura anuntata de guvernul italian de a expulza cetatenii intracomunitari care nu pot face dovada unui venit ar fi in contradictie cu legislatia UE.

Anuntul a fost facut, joi, de comisarul pentru justitie Jacques Barrot. Intrebat daca executivul european aproba masura guvernului italian de a expulza cetateni intracomunitari care nu pot face dovada unui venit stabil, Barrot a spus ca "orice expulzare care ar fi sistematica si bazata pe lipsa unui venit ar fi in contradictie cu legislatia UE".

"Expulzarile nu pot avea loc decat daca sunt bazate pe decizii luate prin examinarea fiecarui caz in parte. Iar faptele care justifica aceasta expulzare trebuie sa fie foarte grave.

Aici trebuie lucrat cu expertii pentru a avea norme clare. Dar pana atunci, repet principiul proportionalitatii (pedepsei - n.r.) si al analizarii fiecarui caz in parte", a precizat Barrot.

El a subliniat ca problema este "foarte delicata" mai ales cand e vorba de cetatenii UE, facand referire la cetatenii romani de etnie roma care se afla in Italia si sunt supusi acestor controale.

Barrot a spus ca CE inca analizeaza pachetul legislativ italian, in special decretul cu privire la expulzarea cetatenilor comunitari.

Comisia elaboreaza un set de norme de aplicare a directivei privind libera circulatie a persoanelor in spatiul UE, pe care il va prezenta la inceputul anului viitor.

Comisia Europeana a cerut in septembrie statelor membre UE sa ofere "sanse reale" de integrare membrilor minoritatii rome, a caror situatie este "dramatica", si sa combata discriminarile.

Obligatia cetatenilor comunitari care doresc sa stea pe teritoriul italian mai mult de trei luni de a demonstra ca au un venit minim obtinut legal, o locuinta si o asigurare de sanatate valabila, introducerea imigratiei clandestine in Codul Penal si expulzarea imediata in caz de condamnare la doi ani de inchisoare sunt principalele masuri pentru combaterea imigratiei ilegale anuntate in mai de Guvernul Berlusconi.

De asemenea, primariile din Italia pot refuza acordarea rezidentei pentru cetatenii UE, daca acestia nu indeplinesc aceste conditii, iar lipsa permisului de sedere reprezinta unul dintre motivele imperative de ordin public pentru care se poate cere indepartarea imediata de pe teritoriul italian a cetatenilor UE.

Bancul Zilei: Ce gogoși mai bagă românii la telefon
Bancul Zilei: Ce gogoși mai bagă românii la telefon
Doi vecini Ia telefon: - Ce faci, Ioane? - Bine. În Maldive! - În Maldive? Ce faci acolo? - Vacanță, distracție. Mai o plajă, mai un cocktail, mai un sushi. Tu? - Eu în...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#romani, #Comisia Europeana, #aproba, #expulzare, #Jacques Barrot, #Italia, #venir , #stiri externe