Cehia: Opozitia a castigat alegerile pentru Senat

Duminica, 26 Octombrie 2008, ora 08:01
874 citiri
Cehia: Opozitia a castigat alegerile pentru Senat

Opozitia social-democrata a castigat detasat sambata alegerile pentru Senat din Cehia si, in conditiile in care aceasta tara se pregateste sa preia presedintia UE de la 1 ianuarie 2009, premierul liberal Mirek Topolanek se afla intr-o situatie delicata in propriul partid.

La o saptamana dupa infrangerea suferita in alegerile regionale, noul revers electoral al liberalilor slabeste considerabil partidul dominant si coalitia de centru-dreapta aflata la guvernare. Social-democratii din CSSD au castigat 23 dintre cele 27 de locuri de senator care erau miza cursei electorale, in timp ce liberalii din ODS nu au obtinut decat trei mandate, iar comunistii unul.

Liberalii, care din 2006 controlau 41 dintre cele 81 de locuri din Senat, nu vor mai fi majoritari in camera superioara a Parlamentului, dar vor pastra controlul asupra ei gratie partenerilor lor de coalitie.

Cu toate acestea, euroscepticii din ODS nu au suficiente voturi pentru a bloca ratificarea Tratatului de la Lisabona, care trebuie sa fie prezentat celor doua camere ale Parlamentului odata ce Curtea Constitutionala isi va da avizul, asteptat pentru 10 noiembrie.

Slabirea coalitiei risca, de asemenea, sa intarzie procesul de ratificare a acordului bilateral dintre Praga si Washington referitor la instalarea radarului antiracheta pe teritoriul ceh, proiect ce a trezit ostilitatea populatiei si care ii divizeaza pe parlamentari.

Imediat ce au fost anuntate rezultatele oficiale ale alegerilor, liderul social-democratilor, Jiri Paroubek, a cerut alegeri anticipate care sa fie organizate la mijlocul anului viitor, in conditiile in care actuala legislatura se incheie in mod normal in 2010.

"Rezultatul acestor alegeri permite demisia Cabinetului si convocarea de alegeri anticipate anul viitor", a declarat el la televiziune.

In aceasta saptamana social-democratii au depus o motiune de cenzura, dar nu au reusit sa obtina numarul necesar de voturi pentru a determina caderea guvernului.

Premierul a reusit sa-i convinga pe deputati ca trebuie mentinut guvernul pentru o mai buna gestionare a presedintiei europene pe care tara trebuie sa o asigure incepand de la 1 ianuarie 2009, dupa cea a Frantei.

Totusi, supravietuirea lui Topolanek la conducerea partidului sau devine din ce in ce mai incerta.

Mai mult de jumătate dintre români sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu. Procentul a crescut considerabil față de acum 10 ani SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu. Procentul a crescut considerabil față de acum 10 ani SONDAJ
Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda...
Alegeri prezidențiale în Macedonia de Nord. Actualul președinte ar putea să piardă puterea
Alegeri prezidențiale în Macedonia de Nord. Actualul președinte ar putea să piardă puterea
Aproximativ 1,8 milioane de cetăţeni din Macedonia de Nord sunt aşteptaţi miercuri la vot pentru a alege viitorul preşedinte al ţării, transmit AFP şi DPA. Secţiile de votare s-au...
#Cehia, #alegeri, #opozitie, #senatori, #guvern, #Jiri Paroubek , #stiri externe