Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Cehii au inceput sa voteze pentru Parlamentul European

Vineri, 05 Iunie 2009, ora 18:17
365 citiri
Cehii au inceput sa voteze pentru Parlamentul European
Foto: FreeFoto

Cehii au inceput si ei sa voteze vineri dupa-amiaza pentru Parlamentul European, un scrutin perceput pe plan local drept un test politic, dupa recenta cadere a guvernului Topolanek in plina presedintie UE.

Circa opt milioane de alegatori sunt chemati la urne pentru a desemna cei 22 de europarlamentari ai tarii, avand de ales intre 32 de liste. Doua dintre acestea apartin principalelor formatiuni politice locale, liberalii din ODS ai fostului premier Mirek Topolanek si social-democratii (CSSD) lui Jiri Paroubek, relateaza AFP.

Ultimele sondaje preconizeaza o participare mai mare decat in 2004 (28,48%), dar mai mica decat media europeana. Cehii voteaza timp de doua zile, vineri de la ora 14.00 la ora 22.00 (15.00-23.00, ora Romaniei) si sambata de la ora 8.00 la ora 14.00 (9.00-15.00, ora Romaniei).

Numararea voturilor va incepe insa duminica seara, dupa inchiderea ultimelor sectii de vot din celelalte tari membre.

Rezultatele acestui scrutin sunt percepute la Praga drept un indiciu pentru alegerile legislative anticipate din octombrie, dupa ce guvernul de centru-dreapta al lui Topolanek a fost demis in martie printr-o motiune de cenzura initiata de social-democrati.

"Sansele partidelor mari de a castiga aceste alegeri sunt perfect egale", constata vineri editorialistul cotidianului Dnes, referindu-se la sondajele recente.

Candidat la europarlamentare, atacat cu oua

Destul de terna, campania electorala a fost marcata in special de "razboiul oualor" lansat de tinerii cehi impotriva lui Paroubek, care a fost de mai multe ori atacat cu oua in timpul mintingurilor electorale.

In ultimele zile, dezbaterea a fost animata si de declaratiile presedintelui Vaclav Klaus, foarte eurosceptic, care a spus ca alegerile europene nu sunt necesare.

Statul-natiune este o institutie cruciala in Europa, mai importanta decat Comisia si Parlamentul European, a spus el saptamana aceasta, provocand o reactie indignata a sefului diplomatiei franceze Bernard Kouchner. Premierul Jan Fischer s-a vazut nevoit sa reafirme, dupa aceea, importanta votului.

Vaclav Klaus: Alegerile europene nu sunt necesare

Insusi Klaus a declarat ulterior la postul national de radio ca intentioneaza totusi sa mearga la vot. Opozitia sa vehementa fata de Tratatul de la Lisabona si luarile de pozitie recente sugereaza ca ar putea vota noul Partid al cetatenilor liberi, a fostului sau colaborator Petr Mach, sau pe Libertas.cz, alta formatiune eurosceptica, apropiata de omul de afaceri irlandez Declan Ganley, pe care Klaus l-a primit in audienta in mai.

Aprobat de ambele camere ale parlamentului ceh, Tratatul de la Lisabona asteapta semnatura lui Klaus, care a anuntat deja ca va astepta o ultima confirmate din partea Curtii Constitutionale, inainte de orice decizie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#alegeri europarlamentare Cehia, #alegeri Cehia , #stiri externe