Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cei mai longevivi lideri actuali ai lumii - zeci de ani in fruntea tarilor sau guvernelor

Duminica, 14 Iulie 2013, ora 15:49
4539 citiri
Cei mai longevivi lideri actuali ai lumii - zeci de ani in fruntea tarilor sau guvernelor

Jean-Claude Juncker, prim-ministru al Luxemburgului, si-a anuntat demisia din functie, miercuri, dupa mai bine de 18 ani in fruntea Executivului din micul stat european. Sunt insa si lideri mondiali care se afla in functie de mai bine de trei decenii - conducatori care insa nu sunt membri ai unor familii regale.

Juncker era cel mai longeviv presedinte sau premier in exercitiu din Uniunea Europeana, mandatul sau incepand pe 20 ianuarie 1995. Totodata el a fost si presedinte al Eurogroup, intre anii 2005 si 2013, si si-a prezentat demisia dupa ce a pierdut increderea aliatilor din Guvernul sau, din cauza unui scandal in care a fost implicat serviciul de spionaj al tarii.

Cel mai longeviv premier din Europa si-a dat demisia

Cel mai longeviv lider mondial actual, care nu este membru al unei casei regale, este camerunezul Paul Biya (foto). La 30 iunie 1975 si-a inceput mandatul de prim-ministru, adica in urma cu mai bine de 38 de ani, dupa care pe 6 noiembrie 1982 a ajuns in functia de presedinte, pe care o ocupa si in prezent. De altfel, Biya, in varsta de 80 de ani, este si foarte activ in mediul virtual, fiind cel mai urmarit presedinte din Africa Centrala pe Twitter.

In ce priveste cel mai longeviv presedinte actual, acesta este Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, care pe 3 august va implini 34 de ani de cand este liderul din micul stat din vestul Africii Centrale, Guineea Ecuatoriala.

Alti lideri mondiali care au depasit pragul de 30 de ani in functie sunt Jose Eduardo dos Santos, presedinte al Angolei din 1979, dar si mai cunoscutii Robert Mugabe, presedintele din Zimbabwe, si Liderul Suprem din Iran, ayatollahul Ali Khamenei.

"Dinozaurii" din Europa: Lukasenko si Putin

Urcand spre Europa, cel mai longeviv lider de aici este prim-ministrul din Muntenegru, Milo Dukanovici, cu mentiunea ca, din cei 22 de ani de cand a ajuns in fruntea Guvernului, a avut intreruperi de aproximativ 3 ani si jumatate. Prim-ministru in patru randuri si presedinte o data, Dukanovici si-a inceput activitatea in urma cu mai bine de 22 de ani, in februarie 1991.

Alexandr Lukasenko, presedintele Belarusului, va implini 19 ani de cand se afla in functie, pe 20 iulie. In acelasi timp, presedintele Islandei, Olafur Ragnar Grimssonm si-a preluat mandatul in urma cu aproape 17 ani, in august 1996.

Luand in calcul lideri ai unor mari puteri mondiale, actualul presedinte al Rusiei se afla la conducerea tarii de aproape 14 ani, pe care ii va implini pe 9 august. Atunci a debutat ca premier, dupa care au urmat doua mandate de presedinte, inca unul de prim-ministru si din nou presedinte, pentru a treia oara.

De asemenea, premierul turc Recep Erdogan se afla in fruntea Guvernului tarii sale din martie 2003, el fiind tinta unor proteste violente in Turcia, in luna iunie.

Moammar Gaddafi, cel mai longeviv lider arab

Trebuie spus ca cel mai longeviv lider mondial care nu a facut parte dintr-o casa regala a fost Fidel Castro, singurul care avut peste 50 de ani in fruntea unei tari, mai precis 52 de ani ca presedinte al Cubei, intre 1959 si 2011. Totodata, libianul Moammar Gaddafi a fost cel mai longeviv dintre liderii arabi si africani, reusind sa ramana la putere nu mai putin de 42 de ani, din septembrie 1969 pana pe 20 octombrie 2011, data mortii sale.

Liderul european aflat cel mai mult la putere a fost albanezul Enver Hoxha, timp de 40 de ani intre octombrie 1944 si aprilie 1985, urmat de dictatorul Francesco Franco, care a condus Spania 39 de ani, intre 1936 si 1975.

Nu in ultimul rand, Regele Rama al IX-lea al Thailandei este cel mai longeviv monarh actual, fiind incoronat in urma cu peste 67 de ani, secondat de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, incoronata in urma cu mai mult de 61 de ani.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#cei mai longevivi lideri, #cei mai longevivi presedinti, #cei mai longevivi premieri, #lideri mondiali longevivi, #presedinti longevivi, #premieri longevivi , #stiri externe