Cel putin 300 de persoane au murit din cauza ciclonului Idai (Fot&Video)

Miercuri, 20 Martie 2019, ora 10:10
2301 citiri
Cel putin 300 de persoane au murit din cauza ciclonului Idai (Fot&Video)
Foto: captura Youtube

Cel putin 300 de persoane, potrivit unui nou bilant, si-au pierdut viata dupa ce ciclonul Idai a lovit saptamana trecuta sudul Africii, unde echipele de salvare si-au dublat eforturile pentru a salva mii de locuitori inca refugiati pe copaci si pe acoperisuri.

In Mozambic, tara cea mai afectata de intemperii, "sunt deja peste 200 de morti", a anuntat marti presedintele Filipe Nyusi, care a decretat doliu national timp de trei zile, informeaza AFP.

In statul vecin Zimbabwe, circa o suta de persoane au fost ucise de ciclon, insa bilantul s-ar putea tripla, a avertizat ministrul pentru guvern local Juli Moyo. "Exista cadavre care plutesc, unele pana in Mozambic", a declarat el.

Idai ar putea fi ciclonul care a provocat cele mai multe decese in Africa de Sud pana in prezent, avertizeaza organizatia Care. "Vorbim despre un dezastru major", a confirmat si purtatorul de cuvant al Oficiului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA), Jens Laerke, de la Geneva.

Mozambicul, una dintre tarile cele mai sarace tari din lume, mai fusese afectat de inundatii soldate cu numerosi morti in februarie si martie 2000. Intemperiile s-au soldat atunci cu 800 de morti, cel putin 50.000 de persoane ramase fara adapost si doua milioane de persoane afectate dintr-o populatie de 17 milioane.

Potrivit ministrului Mediului din Mozambic, Celson Correia, o suprafata de 100 de kilometri din centrul tarii este in prezent complet inundata, iar circa 350.000 de persoane au ramas izolate in zonele inundate.

Situatia nu este asteptata sa se amelioreze, in conditiile in care pentru zilele urmatoare sunt asteptate ploi abundente, a avertizat agentia umanitara Programul Alimentar Mondial (PAM), care a inceput sa acorde asistenta la peste jumatate de milion de oameni.

In plus, mai multe baraje sunt pe punctul de a ceda, in contextul in care capacitatea lor s-a apropiat de nivelul maxim.

Presedintele Nyusi a cerut cetatenilor care locuiesc in apropierea raurilor sa paraseasca aceste zone pentru a-si salva viata.

Atat in Mozambic, cat si Zimbabwe, multe poduri si drumuri au fost luate de ape, complicand operatiunile de salvare.

In barci pneumatice sau cu elicopterul, lucratorii umanitari au continuat, marti, sa salveze persoanele care s-au refugiat in copaci si pe acoperisuri.

"In copaci, oamenii trebuie sa se lupte cu serpii, insectele si animale", a declarat pentru AFP Ian Scher, presedintele organizatiei sud-africane Rescue SA care participa la operatiunile de salvare din Beira, un oras cu o populatie de jumatate de milion de persoane, ramas fara curent electric, apa curenta si internet de la trecerea ciclonului Idai, in urma cu cinci zile.

Insa elicopterele puse la dispozitia salvatorilor nu sunt suficiente. "Salvam pe cine putem, iar ceilalti vor muri", a avertizat Ian Scher. "Trebuie sa luam decizii dificile", a explicat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#sute morti ciclon Idai, #ciclon morti disparuti , #stiri externe