Chisinau: Marian Lupu nu a fost ales presedinte

Marti, 10 Noiembrie 2009, ora 12:30
3749 citiri
Chisinau: Marian Lupu nu a fost ales presedinte

Marian Lupu, propus pentru functia de presedinte al Republicii Moldova de Alianta pentru Integrare Europeana, a adunat doar 53 de voturi in Parlament si nu a fost ales in functia de sef al statului.

"Marian Lupu a adunat 53 dintre voturile deputatilor si nu a fost ales in calitate de sef al statului", a spus Ion Plesca, presedintele comisiei speciale pentru alegerea sefului statului, citat de Unimedia .

Din aceasta cauza, in Republica Moldova va fi organizat alt tur de scrutin in 30 de zile. Data celei de-a doua incercari de a alege presedintele nu a fost anuntata.

Conform legislatiei in vigoare, presedintele Republicii Moldova poate fi ales cu votul a 61 din cei 101 deputati ai Parlamentului. Marian Lupu mai are nevoie de opt voturi pentru a fi ales in functie, in conditiile in care AIE detine 53 de mandate.

"Partidul Comunistilor nu-si doreste alegeri anticipate, mai ales ca Marian Lupu l-a devansat pe Vladimir Voronin in sondaje. In urmatoarele 30 de zile, Constitutia spune ca se organizeaza un al doilea tur si legea spune ca daca nici atunci nu se alege presedintele se organizeaza alegeri anticipate, dar ele nu pot avea loc decat abia in toamna anului 2010, la un an de la ultimele alegeri legislative(...) Sper ca PCRM va intelege ca dupa opt ani de guvernare e normal sa se afle in Opozitie", a declarat Dorin Chirtoaca la Realitatea Tv.

Primarul Chisinaului a mai spus ca fara Vladimir Voronin "comunistii sunt morti" si trebuie sa-si gaseasca un viitor politic cu un alt partid.

Republica Moldova are in acest moment un presedinte interimar, si risca sa nu aiba un presedinte cu drepturi depline timp de un an daca Marian Lupu nu va trece de Parlament nici la urmatoarele alegeri.

"Indiferent de doleantele comunistilor, Republica Moldova va avea un presedinte si acesta va fi Marian Lupu, care este omul potrivit la locul potrivit", a spus si Mihai Ghimpu, dupa esecul din Parlament.

Conducerea comunistilor a decis, luni, sa-i oblige pe deputati sa nu participe la vot. "PCRM a executat decizia plenarei luata luni si ne vom mentine pozitia si peste 30 de zile", a declarat comunistul Iurie Muntean, dupa votul de marti. Intrebat daca vor fi alegeri anticipate, Muntean a spus: "Vom vedea".

A.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Marian Lupu vot presedinte , #stiri externe
Comentarii
Poza Nedumeritu
Nedumeritu
rank 5
Pai sa nu se repete si acolo ceea ce se intampla in Romania? Doar, se zice, ca suntem frati! Cam metisati dar, oricum, frati......