Comanescu si Stratan i-au suparat pe jurnalistii moldoveni

Marti, 08 Iulie 2008, ora 09:24
1557 citiri
Comanescu si Stratan i-au suparat pe jurnalistii moldoveni

Presa de marti de la Chisinau comenteaza intr-o nota amara vizita ministrului roman de Externe, Lazar Comanescu, constatand ca asteptarile basarabenilor au fost inselate prin lipsa de rezultate concrete, ascunsa diplomatic in spatele unor clisee, si prin refuzul unui dialog real cu jurnalistii.

Timpul, publicatie de opozitie, nu-si ascunde dezamagirea de pe urma unei vizite "de la care basarabenii au asteptat mai mult" si titreaza: "Pantomima diplomatica...", explicand ca "Stratan si Comanescu au refuzat sa raspunda la intrebarile jurnalistilor".

In editorialul intitulat "Dezghet pe... intuneric", Constantin Tanase scrie ca "vizita lui Comanescu la Chisinau n-a raspuns la niciuna din intrebarile care-i framanta pe basarabeni. Nici nu putem spune macar daca ea constituie un inceput de 'dezghet', pentru ca s-a desfasurat pe... intuneric. Declaratiile celor doi ministri au fost foarte generale, iar la asa-zisa conferinta de presa jurnalistilor li s-a interzis sa puna intrebari", explica editorialistul.

"Jurnalistii ar fi dorit detalii - cum va sustine Romania 'aspiratiile europene ale R. Moldova' in situatia cand presedintele RM, V. Voronin, in repetate randuri a fluturat din pumni spre Romania si a declarat ca RM nu are nevoie de asemenea avocati si sustinatori? S-a schimbat ceva intre timp? A renuntat Voronin la toate acuzatiile aduse Romaniei si e gata sa mearga cu ea, brat la brat, frateste, spre Europa?

E gata Voronin sa renunte la toate halucinatiile lui ideologice fata de Romania si sa adopte un alt tratament romanilor basarabeni? E gata el sa renunte la conditionarile absurde si sa semneze cu Romania Conventia privind micul trafic de frontiera? E gata sa-si onoreze cuvantul dat lui Basescu si sa deschida doua consulate?", enumera Tanase intrebarile ramase fara raspuns, care sintetizeaza, de fapt, principalele probleme din relatiile bilaterale ale ultimului an si jumatate.

Timpul mai are un articol in care abordeaza una dintre problemele care au dus la tensionarea relatiilor romano-moldovene: "Cozi mari la Consulatul Romaniei", anunta publicatia, care afirma ca "sute, mii de cetateni moldoveni stau zilnic in fata Consulatului Romaniei din Chisinau pentru a obtine viza de calatorie in tara". Multi dintre ei vor sa mearga la mare, in Romania, dar sunt si persoane care vor sa plece la munca peste hotare.

Publicatia scrie ca luni a fost prelungit programul normal de primire a actelor, fiind primiti in audienta peste 1000 de cetateni, cifra-record, tocmai pentru ca venea in vizita ministrul Lazar Comanescu.

Jurnal de Chisinau, cu orientare de centru, remarca, de asemenea, "Tacerea celor doi ministri" si scrie ca "vizita oficiala a ministrului roman de externe, Lazar Comanescu, a dezamagit atat presa de la Chisinau, cat si pe ziaristii bucuresteni", pentru ca "oficialul roman s-a limitat doar la un discurs protocolar de cateva minute".

In cele aproape 15 minute, cat a durat conferinta de presa, cei doi ministri de Externe le-au vorbit ziaristilor "pe deasupra" despre discutiile purtate, scrie si Jurnal de Chisinau.

Ca si Timpul, Jurnal de Chisinau abordeaza intr-un alt articol subiectul cozilor de la consulatul romanesc: "Stres si nervi la Consulatul Romaniei din Chisinau", anunta publicatia, care sustine ca "mii de cetateni din toate colturile republicii stau la coada saptamani intregi in fata Consulatului Romaniei de la Chisinau, asteptand sa depuna actele pentru a obtine viza ca sa poata pleca peste Prut.

Cotidianul Flux, de centru, reda ca titlu al articolului un citat dintr-o declaratie a lui Lazar Comanescu - "Relatiile dintre Romania si Moldova se vor dezvolta si mai puternic in viitor" - si, desi precizeaza de la inceput ca "relatiile bilaterale juridice (...) nu progreseaza", a remarcat ca la intalnirea de luni ministrii Lazar Comanescu si Andrei Stratan s-au abordat cu "draga prietene", dorind sa arate presei din cele doua tari ca intre respectivele ministere au fost stabilite bune relatii de cooperare, dupa cum explica Flux.

Moldova Suverana, cotidian cu orientare proguvernamentala, relateaza sec, in stilul comunicatelor oficiale, despre vizita lui Comanescu la Chisinau, evitand sa faca orice fel de comentarii. "Buna vecinatate: se cauta solutii", titreaza Moldova Suverana, folosind impersonalul, care ii permite sa ocoleasca numirea vecinului in cauza.

Susținătorii oligarhului fugar Ilan Șor, care au creat la Moscova o alianță electorală anti-Maia Sandu, se plâng de hărțuire pe aeroportul din Chișinău VIDEO
Susținătorii oligarhului fugar Ilan Șor, care au creat la Moscova o alianță electorală anti-Maia Sandu, se plâng de hărțuire pe aeroportul din Chișinău VIDEO
Liderii noului bloc electoral pro-rus Victorie, care gravitează în jurul oligarhului fugar Ilan Şor şi se opun planurilor preşedintei Maia Sandu de a adera la Uniunea Europeană, au declarat...
Doliu în presa sportivă din România. A murit la 45 de ani unul dintre cei mai talentați fotografi
Doliu în presa sportivă din România. A murit la 45 de ani unul dintre cei mai talentați fotografi
O veste tristă a lovit presa sportivă din România, fostul fotograf Alexandru Hojda decedând la vârsta de 45 de ani. Alex Hojda a fost considerat unul dintre cei mai talentați fotoreporteri...
#Andrei Stratan, #Lazar Comanescu, #presa, #Chisinau, #dezamagire , #stiri externe