11 noiembrie - sfarsitul simbolic al Primului Razboi Mondial

Miercuri, 11 Noiembrie 2009, ora 00:00
17253 citiri
11 noiembrie - sfarsitul simbolic al Primului Razboi Mondial

In ziua de 11 noiembrie 1918, la ora 11.00 - a unsprezecea ora din a unsprezecea zi a celei de-a unsprezecea luni - intra in vigoare armistitiul incheiat intre Germania si Antanta cu cateva ore mai devreme in aceeasi zi.

Documentul fusese semnat la ora 5.00, intr-un vagon de tren oprit in padurea Compiegne din Franta, in urma unei intalniri dintre delegatia Aliatilor, condusa de maresalul Ferdinand Foch, si cea a Germaniei, care il avea in frunte pe politicianul civil Matthias Erzberger.

Cele sase ore care au trecut pana a fost pus in aplicare au fost marcate de confuzie, lupte intense si de avantul sadic al ofiterilor care au incercat sa se afirme pana in ultimul moment al luptei.

Departe de a fi o lupta nobila, cele sase ore au ramas in istorie ca cele in care artileristii au continuat sa traga obuz dupa obuz spre tintele germane pur si simplu pentru ca nu a vrut sa care inapoi munitia.

In ultimele ore ale razboiului, dupa ce fusese incheiata pacea, au murit inutil aproape 3000 de soldati si au fost raniti peste 6000.

Istoria a consemnat ultimele victime ale conflictului. Britanicii au inregistrat ultima pierdere, soldatul George Edwin Ellison, in jurul orei 9.30, in acea dimineata. Augustin Trebuchon, a fost ultimul francez care a murit, la ora 10.45, cand se ducea sa le spuna celorlalti soldati ca dupa ora 11.00 urma sa se serveasca supa calda. Ultimul canadian, George Lawrence Price, a fost impuscat in cap cu doua minute inainte de intrarea in vigoare a armistitiului, iar Statele Unite au pierdut ultimul om, Henry Gunther, cu 60 de secunde inainte de incheierea razboiului, in timp ce ii ataca pe germanii uimiti de gestul lui.

Francezii au fost singurii rusinati de faptul ca au trimis trupe in lupta in acea dimineata si au inregistrat decesul lui Augustin Trebuchon cu o zi inainte.

De partea germana, s-a murit si dupa ora 11.00. Un locotenent german s-a apropiat de soldatii americani sa ii anunte ca unitatea condusa de el va elibera casele pe care le foloseau. El a fost impuscat deoarece soldatii americani nu aflasera de pacea incheiata in acea dimineata.

Starea de razboi dintre cele doua tabere a persistat inca sapte luni pana la incetarea totala a razboiului, consacrata prin semnarea Tratatului de la Versailles, in 28 iunie 1919, si a urmatoarelor tratate cu Austria, Ungaria, Bulgaria si Imperiul Otoman.

Astfel, incheierea Primului Razboi Mondial a avut loc in anul 1919, chiar daca cele mai multe comemorari se concentreaza asupra armistitiului din noiembrie 1918.

Un conflict cum nu se mai vazuse pana atunci

Intre 28 iulie 1914 si 11 noiembrie 1918, mai mult de 70 de milioane de militari au fost mobilizati, iar 15 milioane de oameni au fost ucisi. Multi si-au pierdut viata in spatele liniilor frontului, datorita lipsei resurselor de baza - mancare, caldura sau combustibil, mobilizate cu prioritate pentru alimentarea armatelor. Si genocidul comis sub acoperirea razboaielor civile a ingrosat numarul victimelor.

In cei peste patru ani de razboi, Germania a pierdut 15,1% din populatia masculina activa, Austria si Ungaria au pierdut 17,1%, iar Franta, 10,5%. 750.000 de civili au murit de foame in Germania din cauza blocadei impuse de britanici.

Nici un conflict anterior nu implicase un numar atat de mare de militari. La final, razboiul devenise al doilea conflict pe lista celor mai sangeroase notate de istorie, pentru ca douazeci de ani mai tarziu cel de-al Doilea Razboi Mondial va face si mai multe victime.

In Primul Razboi Mondial au avut loc si primele bombardamente aeriene din istorie, iar in jur de 5% din totalul victimelor de razboi au fost civili. In al Doilea Razboi Mondial procentul acestora crescuse la 50%.

Sfarsitul imperiilor si nasterea unei noi Europe

Niciun alt conflict nu a avut un impact atat de dramatic asupra infatisarii Europei. Harta continentului a suferit schimbari profunde dupa ce absolutismul monarhic a incetat sa mai existe. Patru imperii s-au prabusit - cel German, Austro-Ungar, Otoman si Rus - iar dinastiile care le-au condus, Hohenzollern, Habsburg, Otoman si Romanov, au cazut si ele.

Caderea Imperiului Otoman a pavat insa calea spre democratia moderna si laicizarea statului succesor, Turcia. De asemenea, in Europa Centrala au fost infiintate state noi, ca Cehoslovacia, Iugoslavia, Ungaria si Austria, iar Polonia a devenit din nou independenta dupa mai mult de 100 de ani. Rusia a devenit Uniunea Sovietica si a pierdut Finlanda, Letonia, Lituania si Estonia, care au devenit state independente.

Ideea autodeterminarii care cirula prin Europa si destramarea Imperiului Rus facuse deja posibila unirea Romaniei cu Basarabia, iar dupa incheierea Primului Razboi Mondial si destramarea imperiului Austro-Ungar, Regatul Romaniei a recuperat si Transilvania, ceea ce a dus la Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

In 1919 puterile aliate au stabilit frontierele Romaniei cu Ungaria si Regatul Sarbo-Croato-Sloven, iar in 1920, prin tratatul de pace de la Trianon, Ungaria recunoaste frontierele sale cu Romania. Suprafata si populatia Romaniei se dubla astfel, Romania Mare ajungand atunci a sasea tara de pe continent si a doua din Europa Centrala.

Daca tarile mici ieseau de sub subjugarea imperiilor si isi vedeau visul cu ochii, nu acelasi lucru s-a intamplat si cu invinsii. Conditiile pacii impuse de Aliati si esecul de a rezolva crizele postbelice a contribuit, insa, la ascensiunea fascismului in Italia, a nazismului in Germania si la izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial, care nu a fost decat o izbucnire provocata de nemultumirile lasate de Marile Puteri in urma lor in Germania.

Terminarea razboiului si prabusirea dinastiei Romanovilor in Rusia a marcat si Revolutia Bolsevica, care avea sa inspire ulterior revolutii comuniste in diferite tari, precum China sau Cuba. Rezultatul a constat in 70 de ani de comunism in Europa de Est si impartirea continentului timp de aproape o jumatate de secol in sfere de influenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#sfarsitul Primului Razboi Mondial, #Germania Antanta pace vagon, #Germania Antanta pace Compiegne , #stiri externe