2009, un an de cotitura pentru deputatii moldoveni

Miercuri, 30 Decembrie 2009, ora 12:07
1182 citiri
2009, un an de cotitura pentru deputatii moldoveni

Parlamentul de la Chisinau si-a incheiat marti sesiunea de toamna-iarna, iar deputatii au plecat in vacanta, dupa ce liderii grupurilor parlamentare democratice au tinut cate un discurs in care au calificat anul 2009 drept unul de cotitura pentru istoria recenta a Republicii Moldova.

Discursurile au fost tinute in lipsa deputatilor comunisti, care au parasit sala de sedinte a Parlamentului in semn de protest pentru neincluderea sefului formatiunii, Vladimir Voronin, in delegatia moldoveana la APCE.

Potrivit presedintelui grupului parlamentar al Partidului Liberal Democrat din Moldova, Mihai Godea, sesiunea de toamna-iarna a Parlamentului moldovean a marcat debutul unei legislaturi rezultate dintr-un amplu si dramatic proces de framantari politice, ce a avut la baza faptul ca PCRM nu a vrut sa accepte alternanta democratica la putere si refuzul de a-si recunoaste infrangerea electorala.

Victoria partidelor democratice a insemnat in primul rand revenirea la normalitate, agenda legislativa a fost reconectata la realitatile Republicii Moldova, pentru prima data dupa 2001. Alianta pentru Integrare Europeana, prima majoritate democratica in ultimii 10 ani, a consolidat toate fortele care cred in viitorul democratic al Republicii Moldova si care sunt hotarate sa o rupa cu trecutul incert al unei tranzitii devastatoare", a declarat Mihai Godea in discursul sau.

El a mentionat ca in cele trei luni de la investire, guvernul Filat a trebuit sa combata criza si a reusit sa cucereasca admiratia populatiei si a partenerilor externi, fiind executivul cel mai reformator si preocupat sincer de edificarea unei societati sigure, solidare si prospere.

Refuzul comunistilor de a vota un presedinte a avut drept scop perpetuarea incertitudinii, aprofundarea crizei politice, economice si sociale si impingerea tarii in alegeri anticipate, si a scos la iveala gravele carente ale Constitutiei. Acest refuz marcat inceputul procesului de descompunere a Partidului Comunistilor, crede presedintele grupului parlamentar al PLDM, Mihai Godea.

Presedintele grupului parlamentar al Aliantei Moldova Noastra, Veaceslav Untila, a opinat ca sesiunea de toamna-iarna care s-a incheiat a fost cea mai importanta, dar si dificila, din ultimii ani.

Potrivit lui, alegerea presedintelui Republicii Moldova a esuat deoarece conducerea Partidului Comunistilor a pus mai presus interesele de grup decat cele ale tarii. AIE, la randul sau, a pus bazele renasterii Republicii Moldova ca stat democratic si de drept.

"Am scapat de rusinea de a fi ultimul stat comunist din Europa"

In opinia lui Untila, anul 2009 este cel mai important dupa declararea independentei. "A fost anul in care am scapat de rusinea de a fi ultimul stat comunist din Europa. Pretul pentru revenirea la normalitate a fost insa prea mare - sute de tineri au fost torturati si cativa chiar au fost omorati.

Anul 2009 a fost unul istoric, in care am primit o a doua sansa de a ne fauri un viitor demn si sunt convins ca Republica Moldova nu mai poate reveni la trecut!, a mai spus presedintele grupului parlamentar al Aliantei Moldova Noastra, Veaceslav Untila.

Presedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, considera ca anul 2009 a fost un an al testelor politice. Testele la care clasa politica moldoveana a ramas restanta tin de problematica relatiilor identitare - interetnice, interconfesionale si ideologice.

"In societatea moldoveneasca se profileaza germenii discordiei si se promoveaza o retorica a invrajbirii, acestea fiind instigate in scopuri politice. Pentru un stat ca Republica Moldova, vulnerabil din punct de vedere geopolitic, cu o societate polimorfa, asemenea jocuri si intrigi sunt extrem de periculoase", a declarat Marian Lupu.

Scoaterea sarmei ghimpate de la granita Moldovei cu Romania

Presedintele grupului parlamentar al Partidului Liberal, Ion Hadarca, a salutat intentia noii guvernari de a scoate sarma ghimpata de la frontiera cu Romania si a pledat pentru adoptarea unei declaratii comune prin care sa fie condamnat "acest oribil vestigiu al regimului totalitar".

Presedintele Parlamentului, Miahi Ghimpu, presedinte al Partidului Liberal, a spus caalegerile parlamentare anticipate, pe care si le-ar dori comunistii, nu sunt cea mai buna solutie pentru situatia de criza in care se afla Republica Moldova, motiv pentru care comisia pentru reforma constitutionala va cauta posibilitati de iesire din impasul constitutional la care s-a ajuns in urma modificarii Constitutiei din anul 2000, cand a fost introdusa procedura de alegere a sefului statului in Parlament.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#incheiere sesiune deputati moldoveni, #2009 schimbari Republica Moldova , #stiri externe