Alegerile din Ucraina si renasterea Rusiei

Vineri, 05 Februarie 2010, ora 16:52
3815 citiri
Alegerile din Ucraina si renasterea Rusiei

Ucrainienii merg duminica, 7 februarie, la urne, pentru a-si alege presedintele in al doilea tur de scrutin prezidential. Ultima data cand au facut asta a fost in noiembrie 2004, cand, in urma alegerii candidatului pro-occidental Viktor Ianukovici, au declansat asa-numita Revolutie Portocalie.

Dar avansul de 10% al lui Viktor Ianukovici, obtinut in primul tur al actualelor alegeri, da ca sigura victoria acestuia si, odata cu ea, caderea din nou a Ucrainei in sfera de influenta ruseasca, discutia purtandu-se acum in privinta rapiditatii si profunzimii acestei reintegrari, apreciaza analistii de la Stratfor.

De la destramarea URSS in 1991, fostele republici si sateliti au incercat, unele au si reusit, o apropiere fata de NATO si Uniunea Europeana. Ucraina insa are cea mai delicata pozitie dintre toate.

Aceasta tara este granarul Rusiei, prin ea se fac mai toate legaturile Rusiei cu Occidentul (retele petroliere si de gaz, transport rutier si feroviar, comert), portul ucrainean Sevastopol serveste ca baza a flotei rusesti in Marea Neagra, singurele exporturi pe apa ale Belarusului traverseaza raul ucrainean Dniper pentru a se varsa in Marea Neagra (pierderea Ucrainei insemnand si pierderea Belarusului) si, nu in ultimul rand, Ucraina este caminul a aproximativ 15 milioane de etnici rusi, cea mai mare concentrare de populatie ruseasca in afara granitelor.

Acestia sunt factori importanti pentru Rusia, dar care palesc in fata singurului motiv care conteaza cu adevarat pentru marele vecin de la Est: Ucraina actioneaza ca o bariera protectoare pentru Rusia, mentinand o zona de siguranta fata de Uniunea Europeana.

Ucraina are muntii Carpati la vest, lucru care a tinut intotdeauna invadatorii la distanta si care o apara fata de tancurile venite din aceasta directie. Cel mai important, avand muntii Carpati la vest, Rusia isi va putea folosi putinele resurse ofensive de care mai dispune pentru a se impune in fata vecinilor sai, mai putin fata de China.

Vecinii Rusiei inteleg si ei destul de bine importanta pe care Ucraina o are pentru Rusia, asteptata victorie a lui Ianukovici aducand cu sine o accentuare a influentei rusesti, inclusiv in Europa Centrala si de Est sau in Georgia, stat care aspira la statutul de membru NATO.

Rusia beneficiaza acum de un spatiu larg de manevra. SUA sunt preocupate de problemele economice, sunt implicate in doua razboaie, dar si in rezolvarea chestiunii iraniene, ceea ce lasa mana libera Rusiei de a-si impune influenta in state care ar dori insa sa se apropie de umbrela de securitate euro-atlantica.

Presiunea timpului este insa cea care face Rusia sa actioneze, populatia ruseasca imbatranind cu o rata extrem de rapida. Prin urmare, planul Moscovei este unul destul de simplu: mentinerea influentei atata timp cat inca se mai afla intr-o pozitie de relativa putere pentru atunci cand va avea nevoie sa negocieze aceasta influenta pentru prezervarea pozitiei sale in aceasta parte de lume.

Arsene Cosmin Madalin

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#alegeri Ucraina, #turul doi Ucraina , #stiri externe