Dosarele istoriei: Fraternitatea masonilor (II)

Sambata, 04 Septembrie 2010, ora 22:17
7963 citiri
Dosarele istoriei: Fraternitatea masonilor (II)
(click, pentru a mari fotografia)

Dupa ce un candidat la masonerie a acumulat, prin memorizare, textele pentru primele grade, ce sunt secrete si nu pot fi scrise, ci transmise doar pe cale orala, acesta devine "maestru".

Cele mai populare cai de avansare in masonerie consista din "Ritul Scotian" si "Ritul York". Rit se refera la modalitatea de conferire a gradelor masonice.

In traditia scotiana, exista 33 de grade care se acorda dupa un anumit timp celor care studiaza, si trec cu success o examinare in acest sens. Aceste grade sunt verificate si confirmate de asa-numita "Comisie Suprema" ("Comisia Mama", in unele jurisdictii).

Loja albastra nu se opune maestrilor ei sa urmeze in profunzime studiul filozofiei si practicii masone, sub ritul scotian, dar nu dau importanta deosebita celor ce o fac.

Acest rit, se spune, are un dramatism exceptional in pompa de acordare a gradelor 4 - 33, prezentand exemple biblice care vor ramane cimentate in mintea participantilor. Totul se bazeaza pe memorie, nimic nu este scris.

Unul dintre oamenii cei mai importanti ai fraternitatii masone a fost Albert Pike, care, putin inainte de razboiul de secesiune, a inceput sa sistematizeze, in scris, ceremoniile de conferire a gradelor masonice in ritul scotian.

Aceasta lucrare a fost terminata in 1880 si a determinat revigorarea miscarii masonice in intreaga lume. Scrierile lui Pike au ramas neschimbate pana in anul 2000, cand o noua revizuire a ritului scotian a incercat sa schimbe linia de declin in membrii care s-a produs dupa 1970.

S-a constatat ca majoritatea membrilor fraternitatii masone sunt in varsta, iar tineretul nu mai e atras de idealurile etice practicate de masoni.

Cartea lui Albert Pike, "Morala si Dogma" scrisa in 1856, a atras critica si atacuri din toate partile. Pana la acea data, toate bisericile, ortodocsii, roman-catolicii, anglicanii si protestantii, toti au acceptat participarea credinciosilor lor in activitatile lojelor masonice.

Dupa publicarea acelei carti, s-a interzis participarea credinciosilor in masonerie. Biserica catolica nu a permis decat clerul, cu grad mai mare ca monsenior, sa participe in masoneria din USA si Canada, mentinand interdictia de participare in francmasonerie.

Majoritatea criticii aduse fraternitatii masone era nefondata, in timp ce unii, la peste 150 de ani de la Revolutia Franceza (1779), inca mai citau atrocitatile comise de masonii francezi in lupta lor cu monarhia absolutista.

Probabil, de aceea Consiliul Vatican I (1870) a luat o pozitie dura in ce privea participarea catolicilor in masonerie. Aproape toate acuzatiile aduse masonilor erau reale: masonii promovau rationalismul, liberalismul si materialismul, punand accent pe etica de munca protestanta.

Consiliul Vatican II (1965) a fost preocupat cu limitarea influentelor "nefaste" asupra catolicismului, studiind posibilitatea unirii tuturor crestinilor, incluzind ortodocsii si anglicanii, si nu a mai luat nici un fel de pozitie in ce priveste catolicii masoni.

Cu cativa ani in urma un scandal bancar, in care Vaticanul a pierdut o multime de bani, se pare sa fi fost orchestrat de niste masoni din Franta. Scandaluri similare, cu aceeasi banca, se vor repeta in 1975 si in 1980.

Ideea principala, dupa incheierea Consiliului Vatican II, a fost ca tot ce s-a stabilit si s-a practicat inaintea acestui consiliu, va ramane in afara liniei oficiale a bisericii catolice, si deci si interdictia de participare in activitati masonice.

Ritul Scotian se practica diferit, in diferite tari. In SUA exista doua jurisdictii de rituri scotiene, una in nord, si una in sud, iar singurul lucru in comun pe care il au, este denumirea celui de al 33-lea grad Masonic in ritul scotian. Ambele jurisdictii il numesc la fel: "Inspector General".

In rest, toate celelalte grade sunt numite diferit. Aceeasi situatie exista in Europa si Asia. Enciclopedia Masona, editia 2005, ofera un mozaic de informatii privind fraternitatea masonilor de rit scotian. Frati, frati, dar total diferiti!

In unele tari, de-alungul istoriei, comunitatea masona scotiana a ajuns in stare de razboi cu alte comunitati masone, cum a fost exemplul Mexicului in 1824, dupa obtinerea independentei.

Comunitatea masona de Rit York, care voia, ca forma de guvernare, o republica constitutionala, dupa modelul American, a ajuns sa se lupte cu comunitatea de Rit Scotian, care dorea o forma de guvernare sub o dictatura militara. De aici povestile, une ori cu mult umor, ale folclorului Mexican, despre luptele intre "escoses y yorkistas".

Uneori istoria nu e absolut certa despre ce s-a intamplat!

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#fraternitatea masonilor, #societati secrete masoni, #ritual masonerie, #masonerie europa SUA , #stiri externe
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
in adolescenta ma topeam dupa informatii de genul asta ; acum am regresat ; le i-au cu mine la wc ; un popa , mi-a spus ca toate framasonariile pot avea efect zero , in momentul in care crezi in Dumnezeu ; eu cred in Dumnezeu pana la final si dupa final
Poza antim
antim
rank 5
Cu cativa ani in urma un scandal bancar, in care Vaticanul a pierdut o multime de bani, se pare sa fi fost orchestrat de niste masoni din Franta.