Fost comisar european: Romania actioneaza parca la comanda MAE israelian

Miercuri, 16 Decembrie 2009, ora 13:30
2837 citiri
Fost comisar european: Romania actioneaza parca la comanda MAE israelian
Foto: The Independent

Romania, Italia, Ungaria si Cehia s-au zbatut saptamana trecuta pentru a dilua un document de pozitie al UE privind conflictul dintre Israel si Palestina, actionand parca la instructiunile Ministerului de Externe al Israelului, se arata intr-un articol de opinie publicat de Financial Times.

In articolul semnat de fostul comisar european pentru afaceri externe, lordul Chris Patten (foto), care acum este copresedinte al think-tankului International Crisis Group, este evidentiat modul in care Uniunea Europeana a decis sa se pozitioneze fata de procesul de pace din Orientul Mijlociu si modul in care s-au desfasurat negocierile intre statele UE in cadrul Consiliului pentru Afaceri Externe, unde Romania a fost reprezentata de secretarul de stat pentru afaceri europene, Bogdan Mazuru.

"Reclama Accenture cu Tiger Wood, care spune senin 'Conteaza care este pasul tau urmator', ar trebui sa aiba o semnificatie aparte atat pentru ministrii de externe ai UE, cat si pentru nefericitul jucator de golf. Saptamana trecuta, multumita presedintiei energice a suedezului Carl Bildt, sefii diplomatiilor europene au ajuns la un acord privind o declaratie consistenta de pozitie pentru Palestina si Israel. Dar nu a fost atat de buna pe cat ar fi trebuit sa fie. Actionand parca potrivit instructiunilor primite din partea Ministerului de Externe al Israelului, Italia, Ungaria, Cehia si Romania s-au zbatut pentru a dilua textul original. Dar ceea ce a supravietuit a iesit totusi destul de bine", scrie Chris Patten.

Astfel, ministrii au facut apel la reluarea negocierilor, intr-un orizont de timp agreat, pentru incheierea unei paci consistente intre Israel si Palestina, comenteaza autorul.

Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului roman de Externe, remis imediat dupa reuniunea de la Bruxelles, in cadrul concluziilor privind procesul de pace din Orientul Mijlociu "s-a luat nota de situatia actuala din regiune" si s-a "reconfirmat sprijinul pentru eforturile internationale in directia reluarii negocierilor de pace, in vederea identificarii unei solutii bazate pe principiile convenite". Alte detalii nu sunt oferite in acest sens.

Comentariile lordului Patten privind faptul ca Romania ar fi actionat "parca la comanda" Israelului vin in contextul in care tara noastra si-a manifestat de mai multe ori disponibilitatea de a ajuta pe plan diplomatic la rezolvarea conflictului din Orientul Mijlociu, sugerand ca ar putea juca rolul unui mediator, data fiind traditia sa de a avea relatii bune atat cu Israelul, cat si cu state arabe.

Romania a fost singura tara din fostul bloc comunist care a mentinut relatii diplomatice cu Israelul dupa Razboiul de sase zile din 1967. In plus, tara noastra a intretinut in timpul lui Nicolae Ceausescu raporturi stranse si cu Organizatia pentru Eliberarea Palestinei (OEP) condusa de Yasser Arafat. Romania s-a numarat printre primele trei tari din lume care a recunoscut oficial OEP, in 1974, si prima tara a Tratatului de la Varsovia care a autorizat OEP sa deschida o "reprezentanta oficiala" in capitala, transformata ulterior in "ambasada". Recent, Romania a deschis la Ramallah un birou diplomatic.

In continuare, Chris Patten detaliaza in articolul sau din Financial Times ce contine documentul adoptat la reuniunea UE de saptamana trecuta. Astfel, el explica faptul ca UE si-a reafirmat sustinerea pentru un stat palestinian independent ale carui granite, inclusiv cele ale Ierusalimului, ar trebuie sa revina la cele de dinaintea anului 1967, daca nu se convine altfel. In plus, sefii diplomatiilor europene au aratat ca isi vor dezvolta relatiile cu autoritatea palestiniana si ca vor ajuta la consolidarea institutiilor statale.

In plus, continua publicatia, UE considera ca in urma negocierilor Ierusalimul ar trebui sa devina atat capitala Palestinei, cat si a Israelului, ca ar trebui evitata fragmentarea Palestinei si ca acolo ar trebuie sa se organizeze alegeri.

"Cuvintele de la Bruxelles ar trebui privite drept inceputul activitatii diplomatice, si nu ca sfarsitul acesteia, Europa trebuie sa actioneze rapid in doua directii", spune Patten. Acesta subliniaza ca, in primul rand, acest document de pozitie ar trebui sa fie si baza relatiilor cu partenerii internationali ai UE, si nu numai in legatura cu Israel si Palestina. Astfel, in opinia lui Patten, noul ministru de externe al UE, Catherine Ashton, ar trebui sa incurajeze UE sa sustina aceasta declaratie a UE sau sa evidentieze unde au opinii divergente.

In al doilea rand, in viziunea lui Patten, Europa poate juca un rol foarte valoros in a preveni ca Palestina sa se fragmenteze si in consolidarea unei Autoritati Palestiniene care sa functioneze, capabila sa se transforme intr-un guvern al unui viitor stat. In plus, UE ar trebui sa pregateasca si sa monitorizeze alegerile de anul viitor.

"Trebuie sa fim insa foarte fermi in ceea ce priveste faptul ca UE nu se angajeaza sa plateasca costurile ocupatiei israeliene a Palestinei", a spus acesta, subliniind ca in ultimii ani UE a ajuns sa plateasca peste un miliard de euro in acest scop si avertizeaza ca UE nu trebuie sa fie girantul pentru "intransigente si folosirea fortei disproportionate".

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Romania Israel Palestina, #politica externa Romania, #Europa conflict Palestina , #stiri externe