Marian Lupu: Este timpul sa ne debarasam de fobiile antirusesti si antiromanesti

Joi, 30 Iulie 2009, ora 23:23
2661 citiri
Marian Lupu: Este timpul sa ne debarasam de fobiile antirusesti si antiromanesti

Fostul presedinte comunist al Parlamentului de la Chisinau, Marian Lupu, devenit lider al Partidului Democrat, spune ca este interesat de o schimbare profunda a societatii si de aceea respinge o alianta cu Partidul Comunistilor, parandu-i-se plauzibil scenariul organizarii de noi alegeri in 2010.

Marian Lupu a recunoscut ca rezultatul alegerilor de miercuri este intr-adevar o performanta inregistrata pe o perioada foarte scurta de timp - patru saptamani.

"Factorii care au determinat acest rezultat cred ca au fost, pe de o parte, echipa reinnoita a PD-ului - atat cea veche, cat si oamenii noi care au venit -, dar si faptul in sine al aparitiei unui element puternic de centru-stanga de orientare social-democrata, care lipsea anterior. Si PD, in formula sa reinnoita, a ocupat aceasta nisa care era lipsa, dar era solicitata de societate", a declarat acesta intr-un interviu acordat NewsIn.

Politicianul moldovean crede ca succesul lor se datoreaza mobilizarii puternica, dar si datorita faptului ca la PD au venit si mai multe organizatii teritoriale de la mai multe partide, inclusiv si de la comunisti, dar si de la Partidul Social Democrat, Uniunea Centrista, dar si din alte formatiuni.

"Un partid puternic de centru-stanga era o necesitate pentru o buna parte a societatii care, de pe o parte, nu accepta extrema-stanga, dar nici nu voteaza cu extrema-drepta si care ar fi avut nevoie de o alternativa", a mai declarat acesta.

Marian Lupu a spus ca pozitia lor nu se schimba in ceea ce priveste o alianta cu comunistii pentru ca sunt inteligenti si invata din greselile altora.

"Ma refer aici la experienta anului 2005, cand partidele care au facut alianta cu comunistii au cazut intr-o capcana care le-a facut sa dispara din politica activa. Si nu este vorba de suparari personale sau emotii din partea mea sau de caracterul relatiilor - tensionate - pe care le-am avut cu conducerea PCRM dupa plecarea din acest partid.

Este vorba de o abordare foarte rationala, care se bazeaza intai de toate pe imposibilitatea aducerii unor schimbari de care are nevoie aceasta tara, in cazul in care vom accepta sa facem o alianta cu comunistii si astfel PCRM se va mentine la guvernare", a mai spus acesta.

Lupu a subliniat faptul ca stie foarte bine care este mentalitatea si cat de mare este lipsa nivelului de cultura politica a Partidului Comunistilor, astfel incat il cred incapabil sa dezvolte un parteneriat politic in interesele nationale, fiind interesat doar de a conserva situatia in Republica Moldova pe dimensiunile politica, democratica si economica.

"Noi am venit in Parlament pentru a promova o pozitie foarte constructiva, deschisa, flexibila. Suntem in proces de elaborare a unei platforme asupra prioritatilor pe care ni le propunem si pe baza acestei platforme sa discutam crearea unei aliante cu partidele democratice intrate in Parlament", a mai declarat politicianul.

Marian Lupu a precizat insa ca numarul de mandate ale partidelor necomuniste este insa insuficient pentru alegerea noului sef de stat.

"De aici trebuie sa plecam in acest dialog. Aici se va cere un grad maxim de flexibilitate, sa fie lasate la o parte ambitie nesanatoase, pozarea in eroi nationali si incercarile de a stabili cine este mai important dintre liderii de opozitie. Dialogul trebuie sa fie responsabil din punct de vedere politic si foarte profesionist din punct de vedere tehnic.

Si atunci unicul scenariu care ar duce la iesirea din criza politica - dar care mi se pare cel mai putin probabil - este ca PCRM ajunge sa constientizeze aceasta situatie si intra in dialog cu partidele democratice - lucru de altfel mai greu de presupus", a mai declarat Lupu.

Marian Lupu precizeaza ca o alta varianta de evolutii este scenariul cel mai nefericit, ca din nou vor ajunge la alegeri parlamentare anticipate.

"Intre timp vom avea un presedinte de tara interimar, vom avea un guvern la fel interimar, in actuala componenta. Si in aceasta situatie va fi foarte si foarte greu, in special pentru depasirea crizei economice din tara. O singura cale pentru a garanta faptul ca pe viitor nu se va mai intampla asa ceva ar fi sa punem in discutie la modul cel mai serios modificarea procedurii de alegere a sefului statului, pentru ca acesta sa nu mai fie ales de catre Parlament, ci in mod direct de toata societatea. Si doar in aceste conditii tara nu se va mai confrunta cu asemenea crize politice", a mai spus politicianul moldovean.

UE nu se poate implica in afacerile interne

Marian Lupu a precizat ca UE nu poate sa ajunga pana in situatia care sa fie caracterizata ca o implicare in afacerile interne ale unui stat.

"Asta nu elimina in schimb posibilitatea, ba chiar necesitatea, evaluarii in calitate de mediator sau parte care ar contribui mai activ cu o pozitie ferma si rationala la dezvoltarea dialogului politic in Republica Moldova. Cred ca UE ar putea avea un asemenea rol si cred ca acest rol ar trebui sa fie mult mai activ decat a fost. In prioritatile noastre de politica externa pe prim-plan este integrarea europeana, ceea ce presupune intai de toate dezvoltarea si aplicarea in Republica Moldova a unui set intreg de valori europene.

Dincolo de asigurarea unor relatii de buna colaborare cu vecinii, ca o alta prioritate am pus in evidenta si faptul ca in mod firesc trebuie dezvoltat un parteneriat strategic pe baza de egalitate, de respect reciproc, cu Federatia Rusa, si un parteneriat in ascendenta cu partenerii nostri din zona Comunitatii Statelor Independente", a mai declarat presedintele PD.

Marian Lupu crede ca e timpul sa se debaraseze de fobiile antirusesti si cele romanesti.

"Este timpul sa ne debarasam de toate fobiile pe care le avem - si de cele antirusesti, si cele antiromanesti. Este timpul sa renuntam la practica pe larg aplicata de catre conducerea Partidului Comunistilor, care se bazeaza pe cautarea continua de dusmani si lupta cu acesti dusmani", a mai spus liderul democratilor.

Marian Lupu a precizat ca in mod particular, pe relatiile Chisinau-Bucuresti s-ar impune pe termen scurt abolirea neconditionata a regimului de vize, ceea ce ar fi un bun semnal si o buna platforma nu doar pentru ameliorarea dialogului pe axa bilaterala, ci ar fi si un semnal pozitiv in directia Bruxelles-ului.

"Concomitent, noi ramanem pe pozitia ca toata neincrederea din relatiile Bucuresti-Chisinau se datoreaza lipsei de comunicare si de intelegere din partea ambelor parti, care trebuie acum sa contribuie pentru ca acest dialog sa fie unul bazat pe principii juridice, politice europene", a declarat presedintele PD.

Marian Lupu a mai spus ca vrea sa restabileasca relatiile diplomatice normale cu statul vecin si sa acorde agrementul pentru numirea unui nou ambasador roman la Chisinau.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#debarasare fobii antiromanesti, #Marian Lupu fobii, #formare Coalitie guvernare, #Republica Moldova alegeri , #stiri externe