Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Conferinta ONU pentru clima continua si dupa momentul prevazut pentru inchidere

Sambata, 19 Decembrie 2009, ora 13:10
1381 citiri
Conferinta ONU pentru clima continua si dupa momentul prevazut pentru inchidere

La mai bine de 12 ore dupa momentul prevazut pentru inchiderea Conferintei ONU privind clima, dezbaterile continuau sambata dimineata la Copenhaga, fara gasirea unui acord pentru viitorul luptei impotriva incalzirii climatice.

Declaratia politica la care s-au alaturat circa 30 de tari, anuntata initial vineri seara ca un acord de presedintele american Barack Obama si de omologul sau francez Nicolas Sarkozy, continua sa se afle cu putin timp inainte de ora locala 8.00 (9.00, ora Romaniei) in centrul dezbaterilor dure intre delegatii, relateaza AFP.

Aceasta declaratie, care urmareste limitarea incalzirii planetei, a fost negociata inca de joi seara intre sefii de state si de guverne prezenti la Copenhaga. Pentru acest document si-au exprimat sustinerea in special Statele Unite, Europa si marile puteri emergente, printre care China, India, Africa de Sud si Brazilia.

Desi prevede crearea unui fond special si a unei sume care se va ridica progresiv la 100 de miliarde de dolari pana in 2020, in principal pentru cele mai vulnerabile tari, acordul a fost negociat in secret, in spatele usilor inchise, in contradictie cu regulile multilaterale ale Natiunilor Unite.

"Este un acord politic intre sefii de state, nu de un contract, prin care liderii au incercat relansarea masinariei", explica in cursul noptii ministrul francez al mediului, Jean-Louis Borloo.

Premierul danez Lars Loekke Rasmussen, care prezideaza lucrarile, a decis sa supuna documentul discutiilor in plen, ceea ce a provocat dezbateri interminabile, in timp ce consensul este departe de a fi gasit.

Viitorul negocierilor pentru 2010 continua sa reprezinta principala problema a discutiilor sambata dimineata. Declaratia face apel la incheierea unui acord complet pana la sfarsitul lui 2010.

Conferinta trebuie insa sa ajunga la un acord asupra calendarului si formatului lucrarilor pe viitor si sa adopte decizii de procedura, in timp ce cancelarul german Angela Merkel a propus sa gazduiasca cea de-a doua runda de discutii in iunie, la Bonn.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#dezbetere ONU, #incalzirea climatica, #Conferinta ONU , #stiri externe