Conflictul georgian si scutul antiracheta, semnalele unui nou Razboi Rece?

Joi, 21 August 2008, ora 11:24
1345 citiri
Conflictul georgian si scutul antiracheta, semnalele unui nou Razboi Rece?

Apararea libertatii Georgiei in fata Rusiei si acordul cu Polonia, cu care si-a consolidat cooperarea militara in pofida opozitiei Moscovei, capata accente de Razboi rece din partea SUA.

Rusia avertizeaza ca aceasta politica externa americana poate declansa o cursa a inarmarilor, pe cand Condoleezza Rice asigura ca acordul nu este orientat impotriva Rusiei, informeaza AFP.

"In prezent, lumea trebuie sa sustina libertatea in Georgia", a declarat miercuri presedintele american George W. Bush, avertizand ca Occidentul nu va ramane pasiv atunci cand tari mici sunt "asediate" de Moscova.

"Statele Unite vor continua sa sustina democratia georgiana. Armata noastra va continua sa furnizeze un ajutor umanitar poporului georgian", a adaugat Bush, reamintind ca aceasta fosta republica sovietica s-a implicat alaturi de Washington in Afganistan si Irak "pentru a-i ajuta pe altii sa beneficieze de libertate".

In pararel, secretarul de stat american Cndoleezza Rice semna la Varsovia acordul cu privire la amplasarea pe teritoriul polonez, incepand cu 2012, a zece interceptoare capabile sa distruga rachete balistice cu raza lunga de actiune, alaturi de un radar amplasat in Cehia.

Acordul este prezentat de Washington ca fiind destinat apararii in fata unor eventuale rachete lansate de Iran sau de Coreea de Nord, insa Moscova considera acest proiect ostil ei, iar comandantul adjunct al Statului Major rus Anatoli Nogovitin a avertizat ca "Polonia se expune la atacuri".

Acordul "nu este in niciun fel orientat impotriva Rusiei", a declarat Rice, care a respins ideea relansarii Razboiului Rece, in timpul caruia URSS-ul s-a confruntat cu Occidentul in a doua jumatate a secolului XX.

"Nu cred ca ceea ce se intampla este un nou Razboi Rece", a declarat Rice. "Razboiul Rece s-a terminat", a subliniat ea. "Este o perioada dificila, insa cred ca nu trebuie sa exageram amploarea problemelor", a adaugat ea.

Condoleezza Rice s-a abtinut sa faca o paralela cu actuala criza georgiana, insa negociatorul acordului cu Polonia, John Rood, a subliniat ca "exista, evident, un anumit context, acest lucru nu pate fi negat".

Acordul este cu atat mai putin apreciat la Moscova cu cat locul ales de strategii americani pentru amplasarea interceptoarelor este la Redzikowo (nord), la circa 200 de kilometri de enclava Kalinigrad, situata intre Polonia si Lituania.

Proiectul prevede amplasarea in urmatorii ani in Polonia a unei baterii de patru rachete sol-aer Patriot cu raza medie de actiune, care pot ajunge pana in Rusia. Interceptoarele si rachetele Patriot vor necesita infiintarea unei baze americane, ale carei efective nu au fost anuntate.

Insa Rice nu s-a oprit aici. Ea a semnat cu Polonia "un parteneriat militar strategic", prin care Statele Unite se angajeaza "sa transforme si sa modernizeze fortele militare" poloneze, mai ales prin vanzarea de noi echipamente, formarea si schimbul de informatii.

Replica Moscovei nu s-a lasat asteptata. "Asemenea actiuni provoca neincredre, declanseaza o cursa a inarmarilor pe continent si in afara acestuia", a declarat Minsterul rus de Externe, intr-un comunicat.

Este "evident" ca scutul antiracheta "se va extinde si moderniza", iar Rusia "va fi atunci contransa sa reactioneze si nu doar pe cale diplomatica", precizeaza Moscova, care denunta "tentativele Statelor Unite de a modifica echilibrul strategic in favoarea lor".

Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Sprijinul deplin al Rusiei pentru Coreea de Nord ar putea „crește apetitul lui Kim Jong-un pentru risc“ atunci când vine vorba de amenințarea Coreei de Sud și de exportul de arme în...
Rusia „investește” sume colosale ca să destabilizeze Moldova
Rusia „investește” sume colosale ca să destabilizeze Moldova
Crearea la Moscova a blocului „Победа” („Victorie”) de către condamnatul fugar Ilan Șor este investigată de procurorii moldoveni sub aspectul trădării de patrie. Anunțul a...
#Rusia, #SUA, #Condoleezza Rice, #scut antiracheta, #Razboi Rece , #stiri externe