Conservatorul lituanian Andrius Kubilius insarcinat sa formeze noul guvern

Marti, 28 Octombrie 2008, ora 13:21
445 citiri
Conservatorul lituanian Andrius Kubilius insarcinat sa formeze noul guvern

Conservatorul Andrius Kubilius, care a castigat alegerile legislative din Lituania, a fost insarcinat marti de presedintele Valdas Adamkus sa formeze un nou guvern.

"Presedintele mi-a propus sa iau initiativa de a forma noul guvern", a declarat Kubilius, in varsta de 51 de ani, dupa o intalnire cu seful statului, informeaza AFP.

Conservatorii au castigat alegerile legislative dupa al doilea tur de scrutin de duminica, distantandu-se de social-democratii aflati la putere. In lipsa unei majoritati absolute, ei trebuie sa formeze o coalitie pentru a guverna.

Conservatorii au semnat luni un acord pentru a incepe negocieri cu alte trei formatiuni de dreapta si de centru. In cazul in care reusesc, coalitia ar dispune de 79 de locuri din cele 141 pe care le are Parlamentul monocameral al Lituaniei, Seimas.

Printre potentialii aliati figureaza in special Partidul Renasterii Nationale, care ocupa a treia pozitie. Formatiunea, condusa de Arunas Valinskas, producator de emisiuni de televiziune, a provocat o surpriza, ocupand a doua pozitie in al doilea tur si a obtinut in final 16 locuri in legislativ.

Alte doua formatiuni de dreapta, aliati potentiali ai conservatorilor, Miscarea Liberala si Uniunea Liberala, au obtinut 11, respectiv 18 mandate.

"Sper ca noul Parlament imi va oferi posibilitatea sa pun in aplicare reformele necesare, care nu au fost introduse timp de patru ani", a declarat presedintele lituanian Valdas Adamkus, considerat independent.

Unul dintre principalele reprosuri facute Guvernului social-democrat in exercitiu a fost lipsa reformelor, in special in sectorul public. Argumentul reformelor si cel al mentinerii valorilor familiale au fost principalele puncte ale campaniei conservatorilor, in conditiile in care economia lituaniana se confrunta cu probleme de la inceputul anului si resimte efectele crizei financiare mondiale.

"Urmatorul Guvern nu va avea o perioada usoara. Intelegem acest lucru si suntem pregatiti", a declarat Kubilius. In Lituania, 70 din totalul de 141 de deputati sunt alesi proportional, iar 71 prin scrutin majoritar cu doua tururi. Numai trei deputati au fost alesi direct, in primul tur, dupa ce au obtinut peste 50% din sufragii.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Lituania, #formare, #guvern, #conservator , #stiri externe