Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Criza politica in Venezuela, dupa alegerile primare

Joi, 16 Februarie 2012, ora 17:52
1171 citiri
Criza politica in Venezuela, dupa alegerile primare

Cel putin o persoana a fost ranita in Venezuela, in confruntarile dintre politie si oponentii guvernului format de catre presedintele Hugo Chavez.

Confruntarile au inceput intr-o provincie a Venezuelei, unde opozitia a incercat sa opreasca ofiterii care confiscau documente legate de alegeri, inclusiv liste de votare, noteaza CNN.

Actionand in virtutea unui ordin emis de catre Curtea Suprema a Venezuelei, politia a confiscat o lista de voturi a celor care au participat la alegeri, duminica. Curtea a solicitat condiscarea listei pentru a se investiga o presupusa neregula din timpul alaegerilor.

Insa liderii opozitiei au declarat ca aceasta este o metoda prin care presedintele Chavez incearca sa intimideze alegatorii care participa in aceasta runda electorala. Sintagma utilizata pentru acuzarea lui Chavez a fost cea de "terorism de stat", de catre unul dintre liderii opozitiei, Pablo Medina. Acesta a precizat ca isi mentine sperantele electorale in vederea transformarii Venezuelei intr-o tara democratica.

Scandalul are in spate o petitie, din perioada 2003-2004, prin care semnatarii solicitau inlaturarea presedintelui Chavez. In perioada urmatoare, conform unui studiu american, semnatarii petitiei ale caror nume au fost facute publice, au inregistrat o scadere a veniturilor de 5 procente, in medie iar probabilitatea angajarii a scazut cu 1,3 procente, in comparatie cu cei care nu au semnat petitia. Acest calcul este considerat o dovada pentru faptul ca lista a functionat ca instrument politic impotriva celor care au semnat aceasta petitie.

Opozitia acuza guvernul de faptul ca incearca sa identifice aceste nume pe actualele liste electorale, acuzand totodata primariile pentru faptul ca nu au distrus aceste liste dupa 48 de ore.

Miza politica este mare intrucat Chavez detine puterea de 13 ani, detinand totodata si metodele de control asupra votului populatiei.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#alegeri venezuela, #Hugo Chavez, #conducere Venezuela, #criza politica Venezuela , #stiri externe