Cumnatul lui Kim Jong-Il, personaj-cheie in procesul de succesiune

Duminica, 15 Februarie 2009, ora 20:28
1094 citiri
Cumnatul lui Kim Jong-Il, personaj-cheie in procesul de succesiune
Foto: Slate

Liderul nord-coreean Kim Jong-Il l-ar fi desemnat pe cel de-al treilea fiu al sau sa-i urmeze in functie, fiind influentat de cumnatul sau Jang Song-Thaek, a relatat agentia sud-coreeana Yonhap.

Citand "surse bine informate din spionaj", agentia sud-coreeana afirmase in ianuarie ca liderul Kim Jong-Il l-a desemnat pe cel de-al treilea fiu al sau, Kim Jong-Un, in varsta de 25 de ani, pentru a-i fi urmas la conducerea tarii

Potrivit Yonhap, care citeaza surse pe care nu le identifica, aceasta decizie ar fi fost luata la indemnul lui Jang Song-Thaek, sotul surorii lui Kim Jong-Il, informeaza AFP, citata de NewsIn.

Numit in 2007 la conducerea departamentului din partidul comunist care controleaza politia si justitie, influenta lui Jang in cadrul puterii ar fi crescut considerabil, potrivit Yonhap.

"Data fiind varsta lui Kim Jong-Un si lipsa sa de experienta, Jang ar putea sa-si asume rolul regentului in urmatorii zece ani si sa controleze procesul de succesiune", a declarat pentru Yonhap o sursa neidentificata.

Kim Jong-Il insusi i-a succedat in functie in 1994 tatalui sau, Kim Ir-Sen, inaugurind prima "dinastie comunista" de pe planeta. In general se considera ca si el il are in vedere pe unul dintre cei trei fii ai sai - Jong-Nam, Jong-Chul sau Jong-Un - pentru a-i urma in functie.

Kim Jong-Nam a fost considerat un timp drept favorit, dar pare sa fi cazut in dizgratie in 2001, dupa ce a fost expulzat din Japonia, unde a fost prins cu un pasaport fals.

Problema succesiunii lui Kim Jong-Il, care va implini luni 67 de ani, este cu atat mai actuala cu cat liderul nord-coreean ar fi suferit un atac cerebral in august, potrivit unor informatii ale serviciilor de spionaj sud-coreene si americane. Totusi, spun aceste servicii, Kim Jong-Il s-ar fi recuperat si conduce in continuare tara.

Kenji Fujimoto, fostul bucatar japonez al liderului nord-coreean, a relatat in memoriile sale ca liderul nord-coreean il considera pe celalalt fiu al sau, Jong-Chul, care are 27 de ani, prea efeminat pentru a-i putea urma in functie.

Kim Jong-Un este fiul celei de-a treia sotii a lui Kim Jong-Il, Ko Yong-Hi, care ar fi murit din cauza unui cancer la san in 2004. Baiatul si-a facut studiile in Elvetia, dar nu detine nicio functie oficiala.

Serviciile de informatii sud-coreene nu au dorit sa comenteze informatiile despre Kim Jung-Un, precizeaza Yonhap.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#cumnat Kim Jong Il, #succesiune , #stiri externe
Comentarii
Poza Salamcusoia
Salamcusoia
rank 5
Socialismul de cumetrie