Cutremur de 8,8 grade in Chile: 708 de morti - Vezi situatia pe Ziare.com

Duminica, 28 Februarie 2010, ora 23:05
7644 citiri
Cutremur de 8,8 grade in Chile: 708 de morti - Vezi situatia pe Ziare.com

Cel mai violent cutremur care a lovit Chile in ultimii 50 de ani a provocat sambata moartea a cel putin 708 de persoane si a lasat doua milioane de sinistrati ducand la emiterea de alete de tsunami in special in Rusia si Japonia, unde mii de persoane au fost evacuate duminica, relateaza AFP.

90% dintre victime si-au pierdut viata in somn, surprinse in pat de cutremurul cu magnitudinea 8,8, potrivit Biroului chilian pentru situatii de urgenta (ONEMI).

Urmareste pe Ziare.com evolutia evenimentelor in Chile si celelalte tari afectate

23:05 - Marina chiliana a comis o greseala pentru ca nu a avertizat in prima faza in legatura cu riscul de tsunami, dupa seismul de sambata, a declarat ministrul Apararii, Francisco Vidal, citat de AFP.

"O sectiune a marinei a comise o greseala ieri (sambata - n.red.), neanuntand valul" seismic a declarat ministrul, evocand o "eroare e diagnostic" initiala. Evaluarea corecta a putut fi facuta in cele din urma, iar sistemul de alerta a fost activat, "ceea ce a ajuta la salvarea a sute, daca nu mii de persoane", a adaugat el. "Populatia a putu fi alertata si sa se indrepte spre coline", a spus el.

21:05 - Cel putin 708 persoane si-au pierdut viata in urma seismului de 8,8 grade care a lovit sambata Chile, arata un nou bilant comunicat duminica de presedintele Michelle Bachelet, relateaza AFP.

Presedinta statului Chile a declarat "stare de exceptie" in regiunile Maule si Biobio, cel mai afectate de seismul cu magnitudinea de 8,8 grade care a ravasit sudul tarii.

19:00 - Mai mult de 400 de persoane au murit in urma cutremurului de sambata, arata un nou bilant al Biroului chilian pentru situatii de urgenta (ONEMI), potrivit Reuters.

Vezi ce a lasat in urma devastatorul cutremur din Chile (Galerie Foto)

17:50 - In urma cutremurului din Chile si tsunamilor care au urmat, Google a lansat serviciu de identificare a victimelor. Numit "Person Finder: Chile Earthquake", serviciul permite familiilor sa obtina informatii cu privire la rudele aflate in Chile. Principiul este simplu: serviciul solicita date cu privire la de situatia utilizatorului si permite accesul la doua teme distincte: "Caut pe cineva" sau "Am informatii despre cineva".

Google a lansat un serviciu online de identificare a victimelor din Chile

16:45 - Zeci de persoane au jefuit duminica dimineata un supermarket din orasul Concepcion, cel mai grav afectat de seismul de sambata din Chile, potrivit imaginilor transmise de televiziunea locala, care a mentionat si alte cazuri de jafuri, relateaza AFP, citata de NewsIn. "Nu este furt, este disperare. Nu mai avem nimic de mancare sau de baut", striga o femeie in varsta de circa 30 de ani, catre un reporter.

16:25 - Potrivit ministrului locuintelor, Patricia Poblete, 1,5 milioane de case au fost avariate, dintre care 500.000 nu mai sunt, probabil locuibile.

90% dintre victime si-au pierdut viata in somn, surprinse in pat de cutremurul cu magnitudinea 8,8, potrivit Biroului chilian pentru situatii de urgenta (ONEMI).

15:52 - Comisia Europeana a aprobat duminica un ajutor de urgenta de trei milioane de euro pentru Chile, dupa seismul care a provocat moartea a 300 de persoane, relateaza AFP.

"Din solidaritate cu chilienii, punem imediat trei milioane de euro la dispozitia organizatiilor care lucreaza la fata locului, pentru a le spori capacitatea de reactie inca din primele zile de dupa cutremur, care sunt cele mai critice", a anuntat comisarul european pentru ajutor umanitar, Kristalina Gheorghieva.

15:30 - Un nou cutremur de 6,1 grade a fost inregistrat duminica in largul coastei centrale din Chile. Seismul este inca o replica a celui inregistrat sambata.

Un nou cutremur in Chile: 6,1 grade

15:00 - Cel putin 100 de persoane erau prinse, duminica, intr-un imobil de 14 etaje, prabusit in urma seismului de 8,8 grade produs sambata in Chile, a anuntat primarul din Concepcion, unul dintre orasele cele mai grav afectate, relateaza AFP.

14:45 - Regiunea cel mai grav afectata de seism, situata la circa 500 de kiloemtri sud de Santiago si la 300 de kilometri de Curico, este zona de coasta a orasului Concepcion, unde Guvernul nu poate realiza o evaluare din cauza intreruperii comunicatiilor.

14:30 - Cei 10 arheologi francezi care se aflau sambata pe insula Robinson Crusoe, in largul Chile, afectata de un tsunami important dupa cutremurul cu magnitudinea 8,8, sunt sanatosi, a anuntat familia unuia dintre ei, citata de AFP. Si colegii lor chilieni, tot 10 la numar, cu care faceau de la inceputul saptamanii cercetari submarine, pentru a gasi epava unui galion spaniol din secolul al XVII-lea, sunt in siguranta.

13:45 - Un val de doi metri a atins insula Paramusir din arhipelagul Kurile, la circa o ora dupa ridicarea oficiala a alertei de tsunami, provocat dupa seismul din Chile. In pofida ridicarii alertei, specialistii de la Centru indeamna populatia locala sa stea departe de coaste. Valul a fost inregistrat la ora locala 18.20 (10:20 ora Romaniei).

12:35 - Autoritatile japoneze au scazut duminica nivelul de alerta de tsunami, de la "major" la "normal".

12:20 - Aproximativ 90 la suta din centrul orasului Curico(Adica 60 la suta din tot orasul), situat in sudul statului Chile, sustine jurnalistul local Marcelo Vasquez.

In urma cutremurului, unele magazine profita deja de situatie. Astfel, un kilogramul de paine se vinde cu 3.000 de pesos (4,4 euro), de trei ori cat pretul normal.

12:10 - Autoritatile americane au ridicat duminica alerta de tsunami emisa pentru toate tarile cu iesire la Pacific, dupa seismul cu magnitudinea 8,8 survenit in largul Chile, relateaza AFP.53 de tari au fost vizate de alerta de tsunami, adica aproape toate cu iesire la Pacific.

09:54 - Autoritatile japoneze au ordonat duminica evacuarea a 320.000 de persoane din trei prefecturi din nordul Japoniei, amenintate de un tsunami major, potrivit agentiei de presa Kyodo, citata de AFP.

Pagubele cutremurului din Chile: 30 de miliarde de dolari

09:35 - Un tsunami de 120 de centimetri a atins duminica, la 15:49 ora locala (8:49 ora Romaniei), portul Kuji, din prefectura Iwate, a anuntat Agentia meteorologica japoneza, citata de AFP.

08:45 - Un val seismic de 90 de centimetri a ajuns duminica, la ora locala 15:09 (8:09 ora Romaniei), in portul Kujiko, in prefectura Iwate (nord-estul tarii), a anuntat Agentia meteorologica japoneza.

07:53 - Rusia a ridicat duminica dimineata alerta de tsunami emisa pentru peninsula Kamceatka si pentru insula Sahalin, a anuntat agentia RIA Novosti, citand Ministerul pentru Situatii de Urgenta.

07:25 - Un prim val seismic de 30 de centimetri a atins duminica, la 13:47 ora locala (6:47 ora Romaniei) partea de nord-est a Japoniei, insula Hokkaido, a anuntat Agentia meteorologica japoneza, relateaza AFP.

Un prim val a fost inregistrat in orasul Nemuro (estul Hokkaido), urmat, 10 minute mai tarziu de un al doilea cu aceeasi inaltime, a precizat agentia.

07:17 - Temandu-se de valuri de trei metri in jurul orei locale 13:00 (6"00 ora Romaniei), Japonia a ordonat duminica evacuarea a peste 70.000 de locuitori de pe coasta Pacificului, la nord de insula principala Honshu, potrivit Agentiei meteorologice japoneze, citata de NewsIn.

In Rusia, peninsula Kamceatka si insula Sahalin urmau de asemenea sa fie evacuate, potrivit agentiei Novosti.

In Filipine, mii de persoane au fugit din zonele de coasta, potrivit autoritatilor.

Vezi ce s-a intamplat sambata

Cutremur devastator de 8,8 grade

Magnitudinea cutremurului a fost exprimata pe scara Momentului pe care seismologii americani o folosesc in prezent si care masoara energia degajata de cutremur.

Epicentrul cutremurului s-a situat la o adancime de 59,4 kilometri, la aproximativ 100 de kilometri de orasul Chillan, arata institutul de geofizica american USGS.

Cutremurul a fost simtit in capitala Santiago, unde cladirile au fost zguduite, iar locuitorii au intrat in panica, in unele zone producandu-se pene de curent, potrivit CNN.

Institutul seismologic american a anuntat ca s-au inregistrat peste 20 replici foarte puternice, unele dintre ele cu magnitudini de peste 5 grade. Cea mai puternica replica de pana acum a avut 6,9 grade.

Ministerul de Externe: Printre victime nu se afla romani

Reprezentanti ai ministerului roman de Externe au precizat, pentru Realitatea Tv, ca printre victimele seismului din Chile nu se afla si cetateni romani.

MAE ar putea evacua romanii din Chile, la cerere

Ministerul monitprizeaza in continuare situatia romanilor care traiesc in Chile. Este vorba despre aproximativ 50-60 de romani care traiesc in zona Santiago, a declarat vineri, la Realitatea TV, Lucian Rosenfeld, purtator de cuvant al Ministerului de Externe.

Acesta a precizat ca romanii care vor spune ca doresc sa se intoarca acasa vor putea face acest lucru, cu ajutorul ambasadei Romaniei la Santiago.

Chile a inregistrat cel mai puternic cutremur din ultimii 50 de ani

Alerta de tsunami pentru 53 de tari

In urma seismului, in mai multe tari au fost emise alerte de tsunami pentru 53 de tari, potrivit Sky News.

Autoritatile au emis o alerta de tsunami vizand Chile, Peru si Ecuador. Ulterior, alerta a fost extinsa pentru Columbia, Antarctica, Panama si Costa Rica, anunta BBC. Si autoritatile din Japonia au emis o alerta de tsunami dupa cutremurul din Chile.

Au fost emise alerte pentru Hawaii, Australia, Noua Zeelanda, Filipine, coasta de vest a Statelor Unite, regiunile de coasta ale provinciei canadiene British Columbia, dar si in numeroase insule din Pacific.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#cutremur Chile, #bilant morti cutremur Chile, #val tsunami cutremur Chile, #sinistrati cutremur Chile , #stiri externe