Daily Telegraph: Celulele imune care salveaza de cancer

Joi, 19 Iunie 2008, ora 07:12
1966 citiri
Daily Telegraph: Celulele imune care salveaza de cancer

Un barbat de 52 de ani, care suferea de cancer de piele in faza avansata, s-a refacut in doua luni, dupa ce a urmat un tratament cu celule autoimune.

Cazul poate reprezenta o piatra de hotar pentru medicina moderna, scrie Daily Telegraph. Dupa doi ani, pacientul este aproape de vindecare de boala care ii afectase deja unul dintre plamani.

Medicii, scrie publicatia britanica, au prelevat cellule din propriul sistem imunitar al pacientului, care lupta cu celulele canceroase, le-au clonat si le-au reinjectat la loc in corpul pacientului, printr-un procedeu numit ''imunoterapie.''

Singura problema, noteaza Daily Telegraph, este ca tratamentul se poate dovedi extrem de scump, iar cercetatorii considera ca mai au nevoie de noi studii, pentru a-i dovedi eficacitatea.

Le Temps: Statele Unite isi negociaza prezenta in Irak

Washingtonul incearca sa obtina o cale de a mentine trupele in Irak si dupa 2008, titreaza Le Temps. Exigentele sale sunt considerate insa inacceptabile.

Trebuie sa recitim insa cartile de istorie. In 1930, Londra si Bagdadul semnau un tratat prin care doreau sa puna capat suveranitatii britanice.

Irakul avea in sfarsit acces la independenta. Dar Marea Britanie isi rezerva o serie de privilegii economice si militare, printre care sechestrul pe porturi, aeroporturi, cai ferate si raurile tarii.

Fostul ministru irakian al finantelor, Ali Allawi, a fost acela care a amintit aceste antecedente istorice, in paginile cotidianului britanic The Independent.

Acesta a subliniat consecintele: ''Dependenta irakiana fata de Marea Britanie a alterat viata politica din Irak pentru urmatorul sfert de secol, noteaza el. Caracteristicile peisajului politic irakian au fost rebeliunile si loviturile de stat''.

Sa repetam astazi aceeasi greseala? Desi mandatul ONU, care legalizeaza prezenta fortelor militare straine, expira la sfarsitul anului, Statele Unite incearca sa obtina o cale, inainte de finele lunii iunie, de a mentine trupele americane si dupa aceasta data.

Asemenea exigente au fost considerate in mod public inacceptabile in Irak, chiar si de catre un guvern atat de dependent de Statele Unite precum cel condus de Nouri al-Maliki.

In schimb, Bagdadul ar obtine cu certitudine incheierea regimului de sanctiuni din partea ONU si ar primi un ajutor economic si militar important.

Pentru un George Bush aflat la final de mandat, si care tocmai a recunoscut in Europa ca se teme sa nu lase in cartile de istorie imaginea unui ''presedinte razboinic'', concluzia rapida a acestui acord ar permite ca Irakul sa fie descris ca o tara in care domneste pacea si care deschide bratele catre aiatul ei american.

Pentru a face acest lucru, presedintele american trebuie sa se bazeze pe opozitia democrata care nu vrea sa se vada legata de ultimele decizii, inainte de plecarea lui de la Casa Alba.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#cancer, #tratament, #celule imune , #stiri externe