De ce a devenit Rusia "un partener nesigur" pentru germani?

Miercuri, 01 Aprilie 2009, ora 11:30
1583 citiri
De ce a devenit Rusia "un partener nesigur" pentru germani?
Foto: Izvestia

Societatea germana pentru politica externa a desfasurat un sondaj de opinie pe marginea relatiilor pe care Occidentul si in particular Germania le au cu Rusia.

La sondaj au participat 240 de experti in probleme de politica internationala, printre care deputati ai parlamentului german, influenti oficiali ai organismelor federale, ofiteri de rang inalt, reputati jurnalisti si cercetatori, informeaza cotidianul rus Izvestia.

Astfel, potrivit cercetarii, majoritatea repondentilor considera Rusia "un partener nesigur, cu putine perspective de a deveni un jucator influent pe scena politica externa".

66% dintre intervievati considera ca actuala Rusie este "o autocratie cu elemente democratice". Si gradul de incredere fata de Rusia in calitate de partener este scazut.

Expertii afirma ca practic in toate domeniile de colaborare internationala, inclusiv in ceea ce priveste lupta impotriva terorismului, Rusia isi urmareste propriile interese, lucru nepermis pentru "un partener adevarat".

Politologul Alexander Rahr, expert al Societatii germane pentru politica externa, seful grupului "Rusia-Eurasia", a comentat pentru cotidianul Izvestia rezultatele acestui sondaj.

In opinia lui Rahr, acest sondaj demonstreaza ca in Germania se mentin opinii destul de conservatoare despre lume, in pofida crizei financiare si slabirea credintei in SUA ca superputere.

Rahr afirma ca principala cauza pentru care Rusia este considerata un "partener nesigur" o constituie atitudinea mass-media germane, care prezinta exclusiv o imagine negativa a Rusiei, zugravind-o ca "o tara nedemocratica, care se ocupa cu terorismul energetic".

"Despre Rusia se vorbeste doar atunci cand se intampla ceva rau. Nu sunt suficiente informatii obiective, putini citesc materiale analitice serioase. Tocmai de aceea, se creaza impresia ca Rusia este un partener nesigur", considera analistul.

I.O.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Rusia partener Germania, #Rusia partener nesigur , #stiri externe