De ce jura Obama pe Biblia lui Lincoln?

Marti, 20 Ianuarie 2009, ora 16:51
6833 citiri
De ce jura Obama pe Biblia lui Lincoln?

Barack Obama va jura credinta poporului american cu mana pe aceeasi Biblie folosita de Abraham Lincoln, in 1861. Este primul presedinte american care face acest lucru. De ce? Simplu, pentru ca nimeni nu s-a mai gandit sa foloseasca acest volum, pastrat in Biblioteca Congresului la categoria "carti rare".

La scurt timp dupa ce Obama a fost ales ca primul presedinte de culoare al Statelor Unite, consilierii sai au facut o cerere la biblioteca pentru a folosi Biblia lui Lincoln, la ceremonia de investire. Biblia este visinie, cu marginile aurite, si a fost achizitionata de catre William Thomas Carroll, functionar al Curtii Supreme.

De asemenea, Barack Obama a urmat acelasi traseu feroviar pe care a calatorit Abraham Lincoln spre Washington si a gazduit o ceremonie la Lincoln Memorial, inaintea depunerii juramantului si investirii oficiale in functia de presedinte al Statelor Unite, pe 20 ianuarie.

Democratul Barack Obama il citeaza adesea pe Lincoln, cel de-al 16-lea presedinte american, printre eroii sai. Lincoln s-a opus sclaviei si s-a straduit sa mentina unitatea tarii in timpul razboiului de secesiune. Ca si Obama, Lincoln, care a trait intre 1809 si 1865, era avocat si congresmen de Illinois, numai ca era republican.

Constitutia americana nu impune depunerea juramantului pe Biblie, dar in mod traditional presedintii americani folosesc o Biblie pentru a simboliza intrarea lor in functiune. Multi dintre ei au folosit Biblia familiei, desi cativa au optat pentru Biblia masonica pe care George Washington a folosit-o, la juramant.

Potrivit arhivelor Casei Albe, Teddy Roosevelt este singurul presedinte american care nu a folosit o Biblie la ceremonia de investitura. In 1901, dupa asasinarea lui William McKinley, Roosevelt a depus juramantul intr-o mare graba. Zvonurile mai spun ca Lyndon Baines Johnson a folosit o liturghie catolica, la bordul lui Air Force One, la scurt timp dupa asasinarea lui Kennedy.

Singurul lucru care ar putea impiedica dorinta lui Obama ar fi vremea rea, care nu ar permite expunerea pretiosului artefact, sustine Slate. George W. Bush a vrut sa foloseasca Biblia masonica a lui Washington, asa cum a facut si tatal sau, dar planul a fost dejucat de ploaie, la prima sa ceremonie de investitura.

Masonii sunt foarte atenti cu Biblia: refuza sa permita trecerea acesteia prin sistemele de securitate ale unui aeroport si au cerut ca singura persoana care ar atinge Biblia fara manusi sa fie presedintele. Insa, daca totul merge bine si previziunile meteorologice nu sustin ca vremea ar fi ploioasa, Barak Obama va fi primul presedinte american, dupa Lincoln, care va folosi celebra Biblie.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Biblia lui Lincoln, #juramant Obama, #ceremonie investire , #stiri externe