De ce sunt femeile pacatoase in ochii extremistilor?

Duminica, 01 Noiembrie 2009, ora 21:56
6676 citiri
De ce sunt femeile pacatoase in ochii extremistilor?

Somalia, afectata de o foamete cumplita, se preocupa cu biciuirea in public a femeilor care poarta sutien. In Sudan, unde se desfasoara fara impedimente un genocid de proportii, in Darfur, politia examineaza hainele femeilor si le aresteaza pe loc pe cele care poarta pantaloni. In Egipt, extremistii vor ca femeile sa poarte manusi tot timpul, nu cumva o fasiuta de piele sa tenteze barbatii.

Ce se intampla? De ce sunt femeile pacatoase in ochii extremistilor? Nu este cumva o viziune distorsionata asupra rolului femeii, menita sa acopere celelalte atrocitati si coruptia care domina aceste regimuri, se intreaba publicatia The Independent.

In Somalia, miscarea Shabaab controleaza mari parti din sudul si centrul tarii, iar oficialii Shabaab au impus restrictii dure cu privire la filme, piese de teatru, dansul la nunti, meciurile de fortbal, toate tipurile de muzica, chiar si tonurile muzicale ale telefoanelor mobile. In aceasta linie,aresteaza femeile care poarta sutien si le biciuiesc in public, sub acuzatia ca acest articole de vestimentatie este ne-islamic, o forma de frauda si deceptie.

"Al Shabaab ne-a fortat sa purtam un anume tip de val si acum ne ordoneaza sa ne desfacem sanii...Prima data au interzis fostul val si au introdus un material teapan care sta drept peste pieptul femeilor. Acum spun ca sanii ar trebui sa fie fie natural fermi, fie lasati", s-a plans o somaleza, sub protectia anonimatului.

Nu este singurul loc unde un articol vestimentar conduce la sanctiuni severe: in Sudan, politia o forteaza pe femeia descoperita ca poarta pantaloni sa isi ceara scuze in public si apoi o biciuesc, pentru a servi drept exemplu altor femei.

Jurnalista sudaneza Lubna al-Husseini a insistat sa poarte pantaloni si sa nu-si ceara scuze pentru asta in public- a fost imediat intocmit un proces in care trei martori au fost pusi sa marturiseasca daca i-au ghicit forma femeii prin pantaloni. Lubna a primit o luna in inchisoare sau plata unei amenzi usturatoare.

In Egipt, extremistii ar vrea sa le vada si inmanusate pe femeile deja acoperite de niqab, ca nu cumva barbatii sa fie excitati de contactul cu pielea feminina atunci cand dau mana cu o reprezentanta a sexului opus.

De ce sunt extremistii atat de obsedati de corpurile femeilor?

In primul rand, pentru ca privesc femeia ca un simplu corp, instrument de placere legitima sau tentatie, dar si fabrica de produs copii. Femeile sunt dezgolite de natura lor umana - de aici acuzatiile de frauda daca poarta sutien. Ideea este ca o femeie care isi accentueaza sanii cu un sutien da o falsa impresie cu privire la bunurile sale (corpul sau), inducandu-l in eroare pe cumparator (cel care s-ar casatori cu ea).

In al doilea rand, extremistii cred ca femeile sunt sursa tentatiei si prima cauza a pacatului. Aceasta viziune, prevalenta in societatile primitive, este incorecta si inumana, deoarece barbatii si femeile comit "pacatul" impreuna. Insa ideologia extremista are prejudecati in mod natural impotriva femeilor si in favoarea barbatilor.

In al treilea rand, insistenta ca femeile sa isi acopere corpul este o forma usoara si fara efort de lupta religioasa. In Egipt, sute de extremisti cer acoperirea femeilor insa nu sufla o vorba impotriva despotismului, coruptiei, fraudei sau torturii deoarece stiu ca orice opozitie serioasa la adresa unui regim autoritar ar duce inevitabil la arestarea lor, la tortura si la distrugerea stilului lor de viata. Astfel, opereaza ca evanghelisti fara costuri reale.

In al patrulea rand, ideologia extremista presupune ca oamenii sunt un grup de animale salbatice incapabile sa-si controleze instinctele, anume ca este suficient ca un barbat sa vada un centimetru de piele femeiasca pentru a sari pe ea cu scopul de a se imperechea. Aceasta viziune este incorecta, deoarece oamenii au puterea de a-si controla instinctele, folosindu-si vointa si simtul etic.

A.I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#statut femeie Islam, #interdictii femei Islam , #stiri externe