De la sclavie, la Casa Alba

Miercuri, 05 Noiembrie 2008, ora 09:19
9227 citiri
De la sclavie, la Casa Alba

De la sosirea in 1619 a primilor sclavi africani pe coastele coloniei britanice, Virginia, pana la alegerea lui Barack Obama la Casa Alba, emanciparea persoanelor de culoare din America a trecut printr-o serie de momente importante in lupta lor pentru egalitate.

Agentia de presa AFP trece in revista aceste momente.

- 1862: Presedintele republican si abolitionistul Abraham Lincoln emancipeaza negrii din statele confederate din Sud. Dupa victoria prezidentiala obtinuta in 1860, statele din sud isi declara independenta. Razboiul de secesiunie se incheie cu victoria Nordului.

- 1865: Cel de al treisprezecelea amendament al Constitutiei aboleste sclavagismul. Opt dintre cei 12 presedinti americani de pana atunci au detinut sclavi.

- 1868: Cel de al paisprezecelea amendament al Constitutiei: Toate persoanele nascute in Statele Unite sunt cetateni si beneficiaza de aceleasi drepturi in fata legii.

Separati, dar egali

- 1896: Hotararea Curtii Supreme de a legitima segregarea (separati, dar egali) si legile discriminatorii ale statelor sudiste. Persoanele de culoare devin victime ale violentelor, mai ales ale Ku Klux Klan-ului.

- 1945: Genderalul Dwight Eisenhower integreaza primele unitati de culoare in regimentele albe.

- 1949: Desegregarea fortelor amate in urma unui decret prezidential.

Croitoreasa de culoare arestata

- 1954: Curtea Superma interzice segregarea in scoli.

- 1955: O croitoreasa de culoare, Rosa Parks, este arestata pentru ca a refuzat sa cedeze locul in autobuz unui alb. Pastorul Martin Luther King lanseaza boicotul autobuzelor din Montgomery, Alabama (sud).

- 1957: Legea privind drepturile civile protejeaza dreptul de vot al negrilor.

- 1960: Noua lege privind drepturile civile, dreptul de vot al negrilor si represiunea anumitor crime rasiste.

Eu am un vis

- 1961: "Calatoria libertatii" efectuata in timpul verii in sudul SUA de catre militantii impotriva rasismului.

- 1963: "Eu am un vis", discursul lui Martin Luther King in fata a 200.000 de persoane la Washington, evocand o tara eliberata de rasism. O bomba cade asupra unei biserici din Birmingham, in Alabama, si omoara patru fete de culoare.

- 1964: Martin Luther King primeste premiul Nobel pentru pace.

- 1965: Manifestanti antirasisti sunt agresati in Selma (Alabama) de catre fortele de ordine. Presedintele Lyndon Johnson defineste principiile discriminarii pozitive, pentru a favoriza angajarea minoritatilor, si semneaza legea privind dreptul de vot.

Asasinarea lui Martin Luther King

- 1968: Asasinarea lui Martin Luther King, revolte in 125 de orase.

- 1986: Cea de a treia luni din ianuarie, dedicata lui Martin Luther King, devine o zi de sarbatoare.

- 1989: Generalul Colin Powell devine prima persoana de culoare care accede la functia de sef al Staului Major al armatei. El este de asemenea prima persoana de culoare numita secretar de stat, in 2000, de catre presedintele George W. Bush.

- 1992: Revolte rasiale la Los Angeles, soldate cu 59 de morti, dupa ce patru politisti albi care l-au batut pe automobilistul de culoare Rodney King sunt achitati.

Ziua iertarii si a concilierii

- 1995: Mai mult de 800.000 de persoane de culoare se aduna in fata Casei Albe pentru o zi "a iertarii si a reconcilierii". Este organizat "Marsul unui milion de oameni", cea mai mare demonstratie a cetatenilor americani de culoare din toate timpurile, de catre Louis Farrakhan, voce controversata a comunitatii afroamericane.

- 2008 - Barack Obama, mulatru nascut dintr-un tata kenian si dintr-o mama americana caucaziana, devine primul presedinte de culoare al Statelor Unite ale Americii.

De ce fac serviciile secrete schimburi de informații
De ce fac serviciile secrete schimburi de informații
Statele Unite au avertizat Rusia cu săptămâni în urmă cu privire la iminența unui atac precum cel care a avut loc pe 22 martie. Când vine vorba de terorism, serviciile secrete trec peste...
Ancheta podului prăbușit din Baltimore ar dura până la 2 ani. Zeci de containere periculoase în apă, unele fisurate
Ancheta podului prăbușit din Baltimore ar dura până la 2 ani. Zeci de containere periculoase în apă, unele fisurate
Autorităţile americane au anunţat că au recuperat rămăşiţele a două persoane care au fost ucise după ce podul Francis Scott Key din Baltimore s-a prăbuşit, marţi, în urma impactului...
#alegeri, #SUA, #persoane, #culoare, #rasism , #stiri externe