Deputat rus: Basescu critica special Rusia inainte de alegerea presedintelui moldovean

Marti, 26 Mai 2009, ora 23:18
1731 citiri
Deputat rus: Basescu critica special Rusia inainte de alegerea presedintelui moldovean

Vicepresedintele Comitetului pentru relatiile cu CSI al Dumei de Stat de la Moscova, Konstantin Zatulin, spune ca nu intamplator criticile presedintelui Traian Basescu la adresa Rusiei vin in ajunul alegerilor presedintelui Republicii Moldova care vor avea loc la 28 mai.

Traian Basescu a declarat marti la summitul economic UE-Rusia de la Bucuresti ca Uniunea Europeana va trebui sa se straduiasca in continuare sa convinga Rusia sa coopereze si va trebui sa o implice in proiectele comune.

Seful statului a aratat ca demersurile Uniunii Europene vor trebui facute chiar "pe fondul unei anumite neincrederi" generate de atacul militar al Rusiei asupra Georgiei, criza gazului de la inceputul acestui an, aspecte ce au "zdruncinat increderea in intentiile, ca si in transparenta Moscovei".

Presedintele Traian Basescu a mai spus ca Rusia este cel mai important vecin al Uniunii Europene, dar si cel mai solicitant, existand, pe palierul vecinatatii comune, probleme ireconciliabile, precum recunoasterea unitalerala a Abhaziei si Osetiei de Sud sau paralelismul proiectelor energetice.

Traian Basescu a remarcat ca divergentele apar pe palierul "vecinatatii comune a Europei de Est si a Marii Negre".

"Afirmatiile lui Basescu nu sunt deloc intamplatoare"

"Aici intalnim chestiunile ireconciliabile, precum recunoasterea unilaterala de Rusia a independentei Abhaziei si Osetiei de Sud. Tot aici avem si paralelismul proiectelor energetice si reticentele Moscovei cu privire la Sinergia Marii Negre si, mai nou, cu privire la Parteneriatul Estic", a explicat seful statului.

"Afirmatiile lui Basescu nu sunt deloc intamplatoare", spune in replica deputatul Konstantin Zatulin, citat de publicatia rusa Izvestia, "si sunt facute pentru a imbarbata spiritele opozitiei moldovene in ajunul alegerii presedintelui Republicii Moldova".

Zatulin a amintit de evenimentele din 7 aprilie de la Chisinau, cand mitingul opozitiei a degenerat in dezordini in masa si devastarea sediilor Presedintiei si Parlamentului.

"Toata lumea a fost martora a felului in care partidele opozitiei scolite de Bucuresti si finantate de Romania au incercat sa acapareze puterea ca niste hrapareti, fara sa se poata abtine de la a jecmani si a distruge cladirile guvernamentale de la Chisinau", a spus Zatulin.

Basescu ar sustine vadit opozitia din Parlamentul moldovean

Potrivit deputatului rus, cu doua zile inaintea alegerii presedintelui Republicii Moldova pentru seful statului de la Bucuresti este important sa demonstreze sustinerea sa fata de opozitia din Parlamentul moldovean.

"Este evident ca Basescu simte ca fara un semn de sprijin din partea Bucurestiului opozitia poate claca, iata de ce el o fortifica prin discursurile sale. El intr-adevar vede in Rusia un adversar, deoarece pozitia Rusiei este evidenta - noi ne pronuntam pentru existenta Republicii Moldova (ca stat - n.red.), spre deosebire de Basescu", a comentat Konstantin Zatulin.

"Daca, asa cum spune Basescu, Rusia nu a renuntat la relatii speciale si la dorinta de a-si mentine influenta in fostele republici sovietice, atunci sa ne amintim de faptul ca Basescu vrea sa obtina influenta asupra teritoriilor care nu apartin Romaniei.

Mai mult decat atat, el trateaza Republica Moldova drept o prada usoara", a subliniat Konstantin Zatulin, deputat in Duma de Stat de la Moscova si vicepresedinte al Comitetului pentru relatiile cu CSI si conationalii.

Inca o tentativa de alegere a presedinelui, la 28 mai

Presedintele in Republica Moldova este ales de Parlament. O noua tentativa de alegere a sefului statului este prevazuta pentru joi, 28 mai. Pentru aceasta functie sunt desemnate doua candidaturi - premierul in exercitiu Zinainda Greceanii si ambasadorul moldovean la Moscova Andrei Neguta.

La prima incercare de alegere a presedintelui, Zinaidei Greceanii i-a lipsit un singur vot pentru a deveni sef de stat. Comunistii detin 60 de mandate in Parlament, in timp de presedintele este ales cu minim 61 de voturi. Opozitia declara ca nu va ceda "votul de aur", dorind alegeri anticipate nefraudate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Traian Basescu critica, #critica Rusia alegeri, #alegere presedinte moldovean , #stiri externe
Comentarii
Poza opus9
opus9
rank 5
Persedintele Basescu nu face de cat sa raspunda ferm acuzatiilor facute Romaniei de comunistii rusi si ukrainieni in precampania basarabeana !