Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Despre incalzirea globala - Intrebari si raspunsuri

Duminica, 21 Februarie 2010, ora 20:56
6313 citiri
Despre incalzirea globala - Intrebari si raspunsuri

Dupa ce Washington a fost imobilizat de un strat de zapada intalnit mai mult in Moscova, americanii au inceput sa considere incalzirea globala mai mult o gluma proasta.

Si sintagma alternativa, "schimbari climatice", preferata de oamenii de stiinta, pentru ca ii lasa sa dea vina pe emisiile de carbon pentru uragane, inundatii sau viscole, este in pericol sa devina tinta bataii de joc.

Cercetatorii sunt singurii care trebuie invinuiti, comenteaza United Press International. Ultima lovitura pe care au primit-o rapoartele ONU in privinta schimbarilor climatice este o plangere din partea guvernului olandez. Acesta s-a plans ca rapoartele Grupului de Experti in Domeniul Schimbarii Climei (IPCC), arata ca jumatate din tara ar fi sub nivelul marii.

Nu e chiar asa. Doar 26% din Olanda este sub nivelul marii. Ceea ce IPCC a vrut sa spuna este ca inca 29% din suprafata tarii este in pericol de inundatii, ceea ce este cu totul altceva.

Dar dupa ce IPCC a trebuit sa retracteze avertismentul ca ghetarii din Himalaya vor disparea in aproximativ 30 de ani, credibilitatea sa era deja zdruncinata. Totusi, guvernele lumii inca sustin ca au incredere in concluziile generale ale raportului IPCC, si in presedintele organizatiei, Rajendra Pachauri. Pe de alta parte, IPCC a pierdut locul intai in cursa strangerii datelor despre mediu.

Cercetator roman la ONU: Clima Romaniei se schimba deja

Pe masura ce se apropie momentul deschiderii unei anchete Climategate, tot mai multi cercetatori cred ca IPCC a pierdut notiunea misiunii pe care o avea si risca sa fie confundat cu un partizan, in loc sa ramana un corp stiintific obiectiv.

Ceea ce face din acest subiectul unul de interes general este faptul ca lumea se confrunta cu cereri precise, aparent minimizate acum de scandal: nevoia demararii unei campanii exorbitante pentru regandirea sistemelor de productie si transport, pentru scaderea emisiilor de carbon si evitarea unor consecinte dezastruoase pentru mediu.

Cea mai mare parte a oamenilor de stiinta si a guvernelor inca sunt adepti ai efectelor incalzirii globale, chiar dupa esecul summit-ului de la Copenghaga, unde nu s-a reusit sa se ajunga la un consens privind reducerea emisiilor de carbon. Pentru a se ajunge la asta ar fi fost nevoie de intelegere la nivel international si de dovezi care nu pot fi puse la indoiala. Dar chiar acele dovezi sunt acum puse la indoiala. Poate s-a cerut prea mult. Oamenii de stiinta, desi capabili, raman oameni si sunt supusi erorii.

O dovada absoluta este greu de produs. Dar realitatea politicii moderne este ca un numar din ce in ce mai mare de europarlamentari, Congresul SUA, consiliul de stat chinez si Cabinetul indian vor cere dovezi mai bune decat cele aduse de IPCC.

Daca IPCC nu isi reconsidera prioritatile si procedurile, scapand de norul de indoiala care planeaza deasupra sa, ar putea deveni cel mai mare inamic al miscarii schimbarii climatice. Si pentru ca restul dovezilor indica inca faptul ca lumea este amenintata de un pericol iminent, asta ar fi o mare tragedie.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#IPCC incalzire globala, #scandal schimbari climatice, #Climategate e mailuri, #topire ghetari Himalaya , #stiri externe