Dezbatere Ziare.com - Ne e frica de Iran? (1)

Marti, 16 Februarie 2010, ora 07:55
4454 citiri
Dezbatere Ziare.com - Ne e frica de Iran? (1)
Foto: Reuters

Republica Islamica Iran a fost in ultimele decenii una dintre cele mai mari provocari pentru securitatea nationala a Statelor Unite ale Americii.

Autoritatile de la Washington acuza regimul de la Teheran ca sprijina terorismul international, incalca drepturile omului, contracareaza planurile de pace din Orientul Mijlociu, se implica in campaniile din Irak si Afganistan si, poate cea mai grava acuzatie, ca dezvolta tehnologie de producere a armelor nucleare.

Dupa atacurile din 11 septembrie 2001, SUA a inclus Iranul in celebra "axa a raului" alaturi de Afganistan, Irak si Coreea de Nord, considerandu-l o amenintare la adresa intereselor occidentale in zona. Strategia nationala de securitate a SUA, data publicitatii la 16 martie 2006, prezinta prioritatile administratiei George W. Bush si stabileste clar, intre obiectivele sale, schimbarea regimului islamist de la Teheran.

Ca raspuns la acuzatiile aduse de SUA, Iranul sustine ca programul sau nuclear este unul civil si nu militar, iar sprijinul acordat terorismului este in realitate un export al beneficiilor revolutiei islamice.

Fiind inclusi pe "axa raului" si amenintati permanent, guvernantii iranieni sunt convinsi ca Statele Unite si Israelul au intentii malefice fata de tara lor. Astfel, ei pretind ca Iranul este obligat sa devina o putere nucleara, nu numai pentru a-si mari prestigiul, dar mai ales pentru a preveni atacurile externe.

O tara uriasa exact in mijlocul Eurasiei

Republica Islamica Iran este pozitionata in sud-vestul Asiei, intre Golful Oman, Golful Persic si Marea Caspica, fiind considerata o tara din Orientul Mijlociu. Iranul se invecineaza la nord cu fostele republici sovietice Armenia, Turkmenistan, Azerbadjan, la est cu Afganistan si Pakistan iar la vest cu Irak si Turcia. Dimensiunile sale sunt impresionante, cei 1,6 milioane kilometri patrati facand din Iran a 18-a tara ca marime din lume.

Cu 70 de milioane de locuitori, Iranul ocupa un teritoriu cat Marea Britanie, Franta, Spania si Germania la un loc. Principalele grupuri etnice ale tarii sunt persii (51%), azerii (24%), restul fiind kurzi (7%), baluchi, turkmeni, arabi si alte triburi.

Iranul se afla in mijlocul celui mai mare bazin energetic din lume. Pozitia sa ofera cel mai scurt si ieftin traseu pentru transporturile de resurse energetice din Marea Caspica catre pietele lumii prin Golful Persic.

Pozitionarea geografica, in mijlocul Eurasiei, i-a oferit Iranului o importanta geostrategica. Zbigniev Brzezinski descrie Eurasia ca fiind cel mai mare continent de pe glob si o axa din punct de vedere geopolitic. Puterea care ar domina Eurasia, ar controla doua dintre cele mai avansate trei zone din punct de vedere economic ale lumii. Aproximativ 75% din populatia globului traieste in Eurasia si tot acolo se afla trei sferturi din resursele energetice cunoscute lumii. Dupa Statele Unite, primele sase mari puteri economice si primele sase state cu cele mai mari cheltuieli pentru inarmare se afla in Eurasia.

Pentru mult timp, Iranul a fost vazut ca un pivot geopolitic, adica un stat a carei importanta nu decurge din putere sau motivatie, ci mai degraba din asezarea lui sensibila si din consecintele pe care situatia lui le are asupra comportamentului jucatorilor geostrategici. In unele cazuri, un pivot geopolitic poate actiona ca un scut protector pentru un stat important sau o regiune. Este cazul unor tari precum Ucraina, Azerbaidjanul, Coreea de Sud si Turcia, in opinia lui Brzezinski.

Totusi, din cauza noilor tendinte din mediul international, Iranul a devenit un adevarat jucator strategic in Eurasia, alaturi de Franta, Germania, Rusia, China si India.

Un vechi prieten si partener al americanilor

Singura problema pentru Occident este ca aceasta pozitie nu este folosita in interesul lui, asa cum se intampla in timpul sahului Muhammad Reza Pahlavi. Acesta a mentinut Iranul cu fermitate in tabara occidentala si a si fost rasplatit pe masura.

Strategia americana in zona sprijinea puterea Iranului prin vanzari de arme. Intre 1950 si 1965, Statele Unite au oferit ajutoare militare in valoare de 687 de milioane dolari si de inca 145 de milioane dolari intre 1966 si 1972. La inceputul anilor 1970, rolul regional al Iranului era recunoscut, nu numai in plan militar, dar si ca stalp al securitatii regionale alaturi de Arabia Saudita.

Sahul stia, insa, ca prietenia aratata de SUA nu era o modalitate de de protejare a regimurilor prietene, ci un instrument de lupta impotriva comunismului. Americanii au continuat sa ajute Iranul pentru a nu-l determina sa caute sprijin la rusi, chiar daca erau profund ingrijorati de instabilitatea regionala, retorica araba si de natura autocratica a regimului Sahului.

Oficialii de la Washington cunosteau represiunea care viza dizidentii si intelectualii iranieni, dar le treceau cu vederea deoarece credeau ca Sahul este un lider progresist. Secretarul de stat Henry Kissinger, care de la inceputul administratiei Nixon a orientat strategiile americane spre Iran, a pledat ca Statele Unite ale Americii au nevoie de astfel de prieteni deoarece nu isi poate asuma responsabilitatea peste tot in lume.

In ciuda incalcarii drepturilor omului din Iran, administratia Statelor Unite avea o dorinta extraordinara de a pastra relatii stranse, dorinta reflectata prin numarul mare de acorduri militare si economice si de relatia pe care Sahul o avea cu elitele americane.

Totusi, influentele occidentale introduse de Sahul Pahlavi in tara sa au ofensat profund clerul musulamn traditionalist si adeptii acestuia. Opozitia lor a devenit periculoasa cand s-a unit cu nemultumirile populare pornite din saracia in care traiau majoritatea iranienilor. Pana la Revolutia Islamica nu a mai fost decat un pas.

Ziare.com te provoaca la dezbatere: este Iranul o mare putere in lumea musulmana si in Eurasia? Este capabil sa schimbe ordinea mondiala? Joaca un rol important in promovarea amenitarilor la adresa securitatii internationale? De ce intarzie atat de mult discutata riposta occidentala?

Afla maine pe Ziare.com cum a devenit Iranul unul dintre cei mai mari inamici ai Statelor Unite si ce a schimbat Revolutia Islamica.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Iran revolutie islamica, #Iran relatii SUA, #Iran importanta geopolitica , #stiri externe