Dosarele istoriei: Fraternitatea masonilor (III)

Duminica, 05 Septembrie 2010, ora 23:21
12312 citiri
Dosarele istoriei: Fraternitatea masonilor (III)
(click, pentru a mari fotografia)

Un maestru mason, care a obtinut acel grad intr-o "loja albastra" are si optiunea alegerii Ritului York, in aprofundarea filozofiei avansate a masoneriei. Rit aici, se refera la modul in care se dau gradele masonice. Conditia principala de participare este sa fii un crestin.

Ritul York e o miscare masonica Americana bine reprezentata in America de Nord si de Sud.

Principalele teme filozofice din practica acestei fraternitati copiaza unele elemente ale cavalerilor din Evul Mediu, cum ar fi Cavalerii de Malta, care au reusit sa stavileasca invazia musulmana, Cavalerii Crucii Rosii, care au fost indispensabili la alungarea maurilor din Spania, Cavalerii Arcului Regal, care au imblinzit absolutismul unor regi din Franta, Austria si Cavalerii Templieri, care au protejat pelerinii in drum spre tara sfanta, in voiajul lor spre Ierusalim. (Incidental, cavalerii templieri au inventat banca si sistemul de credit).

Ceremoniile de conferire a gradelor masone in acest rit, se bazeaza pe alegorii din Evul Mediu, cu "sfintele daruri" de paine si vin, presanctificate de un membru al clerului, si oferite solemn celor ce au trecut prin faza de pregatire "spirituala".

Se spune ca gradul superior, de Cavaler Templier, este limitat, numeric, asa ca un nou cavaler poate fi primit, in comunitate, numai dupa moartea sau incapacitarea unui cavaler existent. De aceea majoritatea cavalerilor templieri sunt in varsta si isi pot permite sa faca contributii banesti impresionante pentru toate lucrarile de caritate in care se angajeaza masonii.

Pana prin 1975, o formatie de cavaleri templieri participa la fiecare inaugurare a unui nou presedinte a SUA. Puteau fi vazuti la televizor, in aliniament impecabil, in uniforme negre, cu capele albe din epoca anilor 1600, cu spada sclipitoare, ciucuri la epoleti.

Dupa 1975 nu-i mai vezi in viata publica, dar nu au disparut. In America Latina, in Venezuela, dictatorul marxist Hugo Chavez a declarat razboi total fraternitatilor masone, asa cum a facut si mentorul sau, Fidel Castro.

Daca masonii din intreaga lume sunt suspectati de fel de fel de conspiratii sumbre, descrisi ca "mancatori de copii" sau mai rau, adevarul e ca majoritatea acestor epitete sunt generate de invidie si ignoranta. Masonii pun accent pe munca cinstita, productiva, pe armonie intre oameni, cooperare si sprijin pentru toti nevoiasii.

Dupa consiliul Vatican II, a aparut o miscare romano-catolica similara fraternitatilor masonice, numita Cavalerii lui Columb, care isi propune sa instileze in membrii ei o etica a muncii, cinstei, caritatii si credintei.

Protestantii, si majoritatea masonilor sunt protestanti, au considerat, totdeauna, ca "Cine se ajuta singur, e ajutat si de D-zeu". Romano-catolicii au ales un fel de fatalism la baza a tot ce face un om: "Nu te ingrijora, daca D-zeu vrea, iti va da tot ce ai nevoie. Daca nu vrea D-zeu, indiferent ce faci, n-o sa te ajute!"

Din datele care le am, pot deduce ca masoneria in Romania a disparut complet, odata cu venirea comunistilor, cel putin oficial.

Nume mari, ca Alexandru Ioan Cuza, Vasile Alecsandri, Nicolae Iorga, Octavian Goga, Dr. Grigore Antipa, Mihai Agarici etc. au fost masoni romani care, ca multi altii, au incercat sa scoata tara din Evul Mediu, prin limitarea monarhiei si introducerea unor procese democratice avansate. De ce n-au reusit? Greu de apreciat.

In conditiile in care era sufficient sa spui ca un "cutare e mason", nimeni nu mai credita aceasta persoana cu nimic, creand un fel de rezistenta organica la tot ce acea persoana avea de spus. Asa ceva se intampla mereu, desi majoritatea habar nu avea ce era fraternitatea masona.

Istoria a consacrat multe momente interesante, legate de participarea in aceasta miscare. Din moment ce un mason nu varsa sangele altui mason, Napoleon n-a fost ucis. La fel marele general mexican Santa Ana, nu a fost ucis cand a pierdut Texasul in batalia de la San Jacinto. Sam Houston i-a crutat viata pentru ca ambii erau masoni. Compara asta cu istoria crestinismului.

In primele secole dupa Hristos, crestinii nu varsau sange crestin, chiar daca erau soldati in armata imperiala romana. Dupa ce crestinismul a devenit o religie de stat, aceasta practica nu s-a mai respectat.

In orice caz, ceea ce vreau ca cititorii sa retina din modesta mea opinie este ca masoneria e o fraternitate cu o forta motrica spre binele societatii si nu are nimic de a face cu imaginile perpetuate de figuri mult prea putin umane, cum au fost Hitler, Stalin, Mao si Ceausescu.

Inca cu putin inainte de moartea sa, Ceausescu se lamenta ca a fost "vandut, de masoni si sionisti, la summit-ul de pe Malta", intre presedintele american si cel rus.

Asa curge istoria, o insiruire de noutati vechi...

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#fraternitatea masonilor, #societati secrete masoni, #ritual masonerie, #masonerie europa SUA , #stiri externe