Doua submarine nucleare rusesti, langa coasta de est a SUA

Miercuri, 05 August 2009, ora 10:47
3935 citiri
Doua submarine nucleare rusesti, langa coasta de est a SUA
foto: warfare.ru

Doua submarine nucleare rusesti de atac au fost detectate in largul coastei de est a Statelor Unite, aparitia navelor starnind ingrijorarea Pentagonului si a serviciilor de informatii americane.

Aparitia unor nave rusesti in largul Statelor Unite le-a trezit americanilor amintiri neplacute legate de Razboiul Rece, cand cele doua puteri se amenintau reciproc cu submarine plasate in puncte strategice, scrie The New York Times.

Prabusirea Uniunii Sovietice a diminuat insa capacitatea marinei ruse de a opera atat de departe de porturile sale, context in care patrularea celor doua submarine la o distanta atat de mare de apele teritoriale ale Rusiei devine si mai ciudata.

"Nu cred ca au mai trimis doua submarine nucleare in largul coastelor americane de 15 ani", spune Norman Polmar, istoric si expert in submarine militare.

Cele doua submarine nucleare rusesti fac parte din clasa Akula si nu pot lansa rachete atomice intercontinentale, ele fiind niste submarine mai mici, folosite in lupta pe mare.

Potrivit Departamentului Apararii american, unul dintre cele doua submarine a ramas in apele internationale pana marti, la mai putin de 300 de kilometri de coasta de est a Statelor Unite, in timp ce destinatia celui de al doilea a ramas in continuare neclara.

Acesta ar fi plecat spre Cuba, in urma cu cateva zile, potrivit unui oficial american, insa conform unei alte surse, submarinul ar fi pornit spre nord.

Pentagonul si serviciile de informatii si-au aratat ingrijorarea fata de activitatea neobisnuita a submarinelor rusesti, prin intermediul surselor anonime, precizand insa ca a fost vorba, cel mai probabil, de o demonstratie de forta armatei ruse, care incearca astfel sa faca uitat esecul inregistrat pe 15 iulie, odata cu ratarea celui de al saselea test consecutiv de lansarea a rachetei de croaziera Bulava.

"De fiecare data cand marina rusa face ceva atat de iesit din comun, avem motive sa ne ingrijoram", a declarat un oficial din Departamentil Apararii, care a monitorizat rapoartele despre activitatea submarinelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#submarine rusesti Statele Unite, #submarine coasta est SUA, #Rusia submarin SUA , #stiri externe