Doua tentative de atentat asupra Papei Ioan Paul al II-lea

Luni, 16 Februarie 2009, ora 15:41
2356 citiri
Doua tentative de atentat asupra Papei Ioan Paul al II-lea

Papa Ioan Paul al II-lea a fost vizat de doua proiecte de atentate in timpul vizitelor sale in Polonia, in 1983 si in 1987, dar acestea au fost dejucate, a declarat preotul Zdzislaw Krol, unul dintre principalii organizatori ai acestor vizite.

Krol, fost cancelar al Arhiepiscopiei din Varsovia, a povestit pentru postul de televiziune Religia TV ca o femeie a venit sa il vada inainte de sosirea Papei, in 1987, pentru a-i vorbi de posibilitatea unui atentat, informeaza AFP, citata de NewsIn.

"Sotul sau partenerul femeii, un bulgar care era chelner in restaurantul unui hotel, avea planurile traseului lui Ioan Paul al II-lea prin Czestochowa si bilete de tren", a declarat el. Dupa conversatie, prelatul a anuntat politia care l-a arestat pe barbat.

Preotul a anuntat ca a mai fost informat de un proiect de atentat vizandu-l pe Papa in 1983, in timpul unei slujbe sustinute de Ioan Paul al II-lea pe un stadion din Varsovia.

El a fost contactat in perioada respectiva de "o persoana de la ambasada Austriei" care a spus ca trei detinuti evadati dintr-o inchisoare din Germania, care aveau legaturi cu organizatia terorista italiana Brigazile Rosii, au reusit sa intre in Polonia si ar putea pregati un atentat.

Potrivit unui istoric prezent la aceeasi emisiune, este posibil ca aceste informatii sa fi fost o tentativa de provocare din partea politiei politice comuniste.

Ales papa in 1978, cardinalul polonez Karol Wojtyla a fost victima unui atentat in 1981, la Roma. Un turc, Ali Agca, a deschis focul asupra sa in piata San Pietro. "Pista bulgara", privilegiata in ceea ce priveste cei care au comandat atacul, nu a fost dovedita niciodata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Tentativă de asasinat asupra lui Zelenski pusă la cale de Kremlin. Suspectul, arestat după vizita în Polonia
Tentativă de asasinat asupra lui Zelenski pusă la cale de Kremlin. Suspectul, arestat după vizita în Polonia
În urma unei acțiuni comune a Serviciului Ucrainean de Securitate (SBU) și a Procuraturii Generale de la Kiev, precum și a serviciilor speciale poloneze, a fost reținut un cetățean polonez...
Cine e bărbatul acuzat că ar fi încercat să-l omoare pe președintele Venezuelei Nicolas Maduro FOTO
Cine e bărbatul acuzat că ar fi încercat să-l omoare pe președintele Venezuelei Nicolas Maduro FOTO
Parchetul venezuelean anunță pe X că activistul Carlos Julio Rojas a fost arestat, fiind acuzat de faptul că este un „instigator” şi un „operator logistic” al unei presupuse tentative...
#tentativa asasinat, #Papa Ioan Paul, #vizita Polonia , #stiri externe