Dreapta populista din Elvetia nu va renunta la retorica antiimigranti

Luni, 09 Februarie 2009, ora 16:20
1165 citiri
Dreapta populista din Elvetia nu va renunta la retorica antiimigranti
Foto: Wikipedia

Dreapta populista din Elvetia, care a facut campanie impotriva acordarii accesului la piata muncii pentru romani si bulgari, trece printr-o criza interna exacerbata de rezultatul referendumului de duminica, dar incearca sa mascheze disensiunile aratandu-se dornica sa actioneze in continuare.

Uniunea Democratilor de Centru isi continua lupta, promitand un referendum impotriva liberului schimb agricol, care face obiectul unuia dintre acordurile pe care Elvetia le negociaza in prezent cu UE. Pe de alta parte, este prevazuta o initiativa care vizeaza restrangerea liberei circulatii a persoanelor in perioade de criza economica, informeaza NewsIn.

In fine, ASIN (Asociatia pentru o Elvetie Independenta si Neutra) va cere, intr-un text pe care il pregateste, ca orice tratat incheiat cu UE, fie si de mai mica importanta, sa fie aprobat prin vot popular si sa se supuna dublei majoritati in votul popular si in cantoane, scrie luni La Tribune de Geneve.

Presedintele UDC Toni Brunner (foto) considera ca partidul s-a achitat de misiunea sa, recastigandu-si electoratul prin lupta sa impotriva liberei circulatii. Nu exista, prin urmare, motive pentru a devia de la temele care au avut succes, adica Europa si imigratia, considera el. In cantonul Ticino, unde raspunsul "nu" a atins cote inedite, dreapta populista cere, printre alte zece masuri, stabilirea unor contingente pentru muncitorii care vin din UE, mai multi graniceri la frontiere, precum si dublarea taxei pentru camioanele straine.

Cu toate acestea, dreapta dura a suferit o infrangere in referendumul de duminica si, divizata deja din timpul campaniei, are deja inscrisa pe agenda "o terapie de grup", scrie La Tribune de Geneve. Uniunea Democratilor de Centru (UDC), formatiune cunoscuta si sub numele de Partidul Popular Elvetian (SVP), vrea sa se ocupe imediat de afacerile curente.

Cu 40% de raspunsuri negative la referendumul de duminica, UDC a inregistrat totusi un scor mai bun decat forta sa electorala.

La Tribune de Geneve spune ca strategia UDC a fost lipsita de claritate. Partidul nu a sustinut referendumul decat dupa ce a tergiversat foarte mult aceasta chestiune. Iar motivatiile sale au ramas vagi. Nu este clar daca sfatuind electoratul sa voteze "nu" voia sa blocheze extinderea acordurilor la Romania si Bulgaria, daca vroia sa protesteze fata de decizia Parlamentului de a reuni doua intrebari - prelungirea si extinderea acordurilor cu UE - intr-una singura sau daca pur si simplu era vorba despre atitudinea de "opozant" pe care partidul prefera sa o cultive.

Peter Spuhler spune ca nu vrea sa arunce paie pe foc, dar nu se poate abtine sa nu se laude cu victoria sa. "Deocamdata, nu vorbesc despre partid. Vreau sa savurez aceasta victorie stralucita", a declarat el.

Omul de afaceri, aflat in conflict deschis cu vicepresedintele Christoph Blocher, spune ca nu-i place defaimarea, mai ales cand ea are un aer conspirativ si tine de bucataria interna a partidului.

Pentru Hansjorg Walter, campania "a lasat urme", dar liderul sindicalist vrea sa "evite orice psihodrama". Un alt lider al partidului, care a sustinut "da" in campanie, face apel la "solidaritate in fata crizei". Yves Nidegger spune insa ca "proportia de 40% raspunsuri negative este cel mai linistitor rezultat. Partidul nu trebuie sa se sfasie, iar disidentii vor reintra in rand. In plus, somajul va creste si atunci vom putea argumenta cu usurinta ca de vina este libera circulatie", spune el.

Potrivit politologului Oskar Mazzoleni, UDC are totusi interesul sa-si spele rufele murdare in public. "Si-a fondat succesul pe toleranta interna fata de tendintele eterogene. Daca nu va tolera aceasta coabitare, va avea de platit un pret", spune Mazzoleni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Elvetia referendum, #romani si bulgari, #ASIN, #UDC , #stiri externe