Dupa atentatele din Bombay reapare spectrul violentelor religioase

Luni, 01 Decembrie 2008, ora 11:10
957 citiri
Dupa atentatele din Bombay reapare spectrul violentelor religioase

Masacrele comise la Bombay de militantii islamisti trezesc temeri legate de noi ciocniri religioase intre hindusi si musulmani, care exploateaza suspiciunile reciproce in scopuri politice si religioase.

Tensiunile dintre cele doua comunitati pot reizbucni, fie la Bombay, fie in alte regiuni ale tarii, in replica la cele doua zile si jumatate de masacre, atribuite de autoritati extremistilor islamisti aliati cu Pakistanul, informeaza AFP.

Majoritatea hindusilor si musulmanilor vor sa traiasca in pace, au subliniat analisti, scriitori si simpli locuitori din Bombay. Scriitorul musulman Javed Anand se teme insa ca grupurile de extrema-dreapta hinduse vor icnerca sa exploateze implicarea islamistilor in atentate pentru a obtine voturi, in conditiile in care pana in mai trebuie sa se desfasoare alegeri generale.

Circa zece tineri inarmati au atacat miercuri seara mai multe locuri din Bombay, deschizand focul la intamplare si luand ostatici in doua hoteluri, un spital, o gara si un centru evreiesc.

Una dintre cladirile istorice ale orasului, hotelul Taj Mahal, a fost "recucerita" de fortele de ordine de abia dupa doua zile si jumatate de lupte. Bilantul atacurilor este de cel putin 172 de morti si peste 300 de raniti.

Premierul indian Manmohan Singh a acuzat "elemente" din Pakistan ca au orchestrat atentatele, iar viceministrul de interne a mers si mai departe, spunand luni ca toti agresorii erau de origine pakistaneza.

Partidul natioanlist hindus Bharatiya Janata Party (BJP), principala forta de opozitie din India, reproseaza guvernului condus de Partidul Congresului ca nu este suficient de dur fata de terorism.

Anand, care este si secretarul general al miscarii musulmanilor pentru o democratie laica, suspecteaza BJP ca vrea sa foloseasca atentatele din Bombay pentru a alimenta prejudecata deja larg raspandita in ramdul hindusilor ca "toti teroristii sunt musulmani si toti musulmanii sunt aliati ai Pakistanului".

Bazandu-se pe un raport guvernamental datand din 2006, Anand a reamintit ca musulmanii, care reprezinta circa 13% din cei 1,1 miliarde de indieni, sunt cu mult in spatele majoritatii hinduse si chiar a altor minoritati in ceea ce priveste, de exemplu, alfabetizarea, mortalitatea infantila, imprumuturile bancare.

Redactorul-sef al ziarului Loksatta, Kumar Ketkar, crede ca "Razboiul Rece dintre cele doua comunitati se va intensifica". El a amintit de tensiunile intercomunitare ce au urmat independentei din 1947 si au dus la formarea statului Pakistan, populat de musulmani.

Politia ancheteaza implocarea unor grupuri de extrema-dreapta hinduse in recentele atacuri ce au vizat locuri musulmane, mai ales msochei, probabil ca represalii pentru o serie de atentate comise impotriva hindusilor si revendicate de islamisti. Ketkar si alti hindusi cred ca suspiciunea reciproca va fi exploatata de aripa dreapta a partidelor hinduse, in beneficiul BJP.

"In cursa electorala apare politica 'dezbina pentru a cuceri' ", a explicat un consultant financiar. "Rezultatul este ca sustinerea va fi mai mare pentru BJP. Este foarte negativ pentru relatiile intercomunitare din India si pentru o tara democratica", a subliniat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#atentate bombay, #razboaie religioase, #india atentat bombay , #stiri externe