Echipa economica a lui Obama: Geithner la Trezorerie, Bill Richardson la Comert

Sambata, 22 Noiembrie 2008, ora 08:06
1240 citiri
Echipa economica a lui Obama: Geithner la Trezorerie, Bill Richardson la Comert
Foto: nytimes.com

Presedintele ales al SUA, Barack Obama, va anunta, luni, propunerile pentru posturile economice ale viitoarei sale administratiii.

Astfel, seful Rezervei Federale din New York, Timothy Geithner, urmeaza sa preia Trezoreria, in timp ce fostul ambasador la ONU Bill Richardson va veni la Comert, potrivit NBC.

Potrivit postului american de televiziune, Barack Obama va face personal aceste numiri si va raspunde la intrebarile jurnalistilor, un gest pe care il face pentru a da incredere pietelor.

Imediat dupa ce NBC a anuntat ca Tim Geithner va fi numit probabil secretar al Trezoreriei, bursele au cunoscut o crestere brusca. Indicele mediu industrial Dow Jones intrase pe negativ, scazand cu aproape 38 de puncte inainte de difuzarea acestei stiri, pentru ca dupa numai cateva momente dow Jones sa creasca cu peste 300 de puncte.

Timothy Geithner se numara printre cei doi mari favoriti pentru importanta functie de secretar al Trezoreriei, alaturi de un fost ocupant al acestui post in perioada administratiei lui Bill Clinton, Lawrence Summers.

In varsta de 47 de ani - ca si presedintele ales, Barack Obama - Timothy Geithner cunoaste bine institutia de care se va ocupa, pentru ca a lucrat la Trezorerie din 1988 pana in 2001, sub trei administratii diferite si sub cinci secretari diferiti, iar in timpul presedintiei democratului Bill Clinton devenise subsecretar pentru afaceri internationale.

Geithner a fost un personaj-cheie in administrarea crizei economice din ultimele luni, ajutandu-l pe actualul detinator al functiei, Henry Paulson, sa schiteze planul de salvare a sectorului financiar.

Potrivit unor surse citate de NBC sub acoperirea anonimatului, fostul sef al lui Geithner, Larry Summers - celalalt favorit pentru functia de la Trezorerie, pe care a mai ocupat-o in timpul administratiei Clinton -nu a iesit din carti odata cu alegerea lui Geithner la Trezorerie si ar putea avea un alt rol major in administratia Obama.

Summers a fost contestat de grupurile de aparare a drepturilor femeilor din cauza unor comentarii controversate pe care le-a facut in legatura cu sexele in perioada cand era presedinte la Harvard, dar sursele NBC spun ca decizia de a-l alege pe Geithner in locul lui Summers are de-a face mai mult cu interesul lui Obama pentru "schimbare" si pentru a aduce pe cineva relativ nou in echipa.

Tot luni, Obama ar urma sa anunte ca fostul amabasador american la ONU si fost secretar al energiei in timpul administratiei Clinton, Bill Richardson, in prezent guvernator de New Mexico, va fi secretarul Comertului.

Richardson a fost unul dintre primii sustinatori ai lui Obama, dupa ce a renuntat la propriile ambitii prezidentiale si era citat printre favoritii - alaturi de fosta prima doamna Hillary Clinton si senatorul John Kerry - pentru postul de secretar de stat, functie care, potrivit New York Times, i-ar reveni in cele din urma senatoarei de New York.

Fostul presedinte al Federal Reserve Paul Volcker ar urma sa aiba un rol de permanent consilier, ca si pana acum, dar nu este clar daca va fi numit intr-o functie pentru a face aceasta, potrivit NBC.

Printre alte nominalizari in randul personalului de la Casa Alba in posturi care au legatura cu economia se va numara probabil Dan Tarullo, unul dintre principalii consilieri ai lui Obama, care este posibil sa fie numit sef al Consiliului Economic National.

Consilieri la Casa Alba in cadrul acestui organism ar putea fi numiti, potrivit NBC, alti doi sfatuitori ai lui Obama pe teme de economie - Austan Goolsbee si Jason Furman.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Barack Obama, #echipa economica SUA, #economia Statelor Unite , #stiri externe