Efectele deversarii de petrol din Golful Mexic, resimtite pana in Europa

Sambata, 22 Mai 2010, ora 11:29
2932 citiri
Efectele deversarii de petrol din Golful Mexic, resimtite pana in Europa
Foto: Reuters

Efectele deversarii de petrol din Golful Mexic vor fi resimtite pana in Europa si din zona Arctica, a declarat vineri un om de stiinta, audiat in Congres, relateaza CNN.

Alti oameni de stiinta si cercetatori invitati in Comisia pentru energie si comert a Camerei Reprezentantilor au avertizat ca miile de barili de petrol deversati in Golful Mexic ar putea duce la un dezastru ecologic de proportii necunoscute.

Audierile au avut loc in cadrul eforturilor de a analiza o gama larga de pareri ale expertilor pentru a identifica cele mai bune metode de contracarare a efectelor poluarii cu titei.

"Nu este numai o problema regionala pentru fauna", a subliniat Carl Safina, presedintele institutului Blue Ocean. El a avertizat ca numeroase forme de viata marina din Atlantic "vin in Golf pentru a se inmulti".

Safina a criticat British Petroleum (BP), compania care administra platforma ce a provocat scurgerea de petrol. "Cred ca a cere BP raspunsuri nu are rost. Se pare ca au neglijat aspecte esentiale. Le tot cerem permisiunea sa coboram si sa masuram titeiul deversat... Acest lucru ma uimeste, pentru ca sunt pe proprietatea noastra acum", a subliniat el.

Sylvia Earle, de la Nationa Geographic Society, a subliniat ca a cere BP sa joace un rol in eforturile de a tine sub control dezastrul ecologic este acelasi lucru cu "a cere vulpii sa aiba grija de gaini". "Trebuie sa ne temem de faptul ca nu stim" amploarea deversarii si pagubele produse, a adaugat ea.

Oamenii de stiinta sunt impartiti in legatura cu injectarea de substante chimice in putul de foraj, pentru a pune capat scurgerii. "Nu stim efectele dispersantilor la adancime de o mila sub apa. Nu au existat deloc teste de laborator", a subliniat Earle.

"Adaugarea dispersantilor (...) provoaca alte probleme", deoarece cantitatea folosita probabil ca este toxica pentru fauna, a adaugat ea.

Si cercetatoarea Carys Mitchelmore, de la Universitatea Maryland, crede ca exista riscul de a face mai mult rau decat bine cu substantele chimice. "Sunt foarte ingrijorata pentru ca nu stiu", a declarat ea. "Sunt atat de multe necunoscute. Nu putem vedea organismele murind si cazand pe fundul marii", a adugat ea.

La randul sau, Safina considera ca BP foloseste dispersantii ca instrument de relatii publice, pentru ca populatia sa nu vada marimea petei de petrol.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#petrol Golf Mexic, #dezastru ecologic petrol Mexic, #petrol deversat Golful Mexic , #stiri externe
Comentarii